Responsabilizarea Europei: Viziunea pentru securitatea energetică și materiile prime critice

Proiectul european a fost construit pe energie și cu energie. După dezastrul cauzat de cel de-al Doilea Război Mondial, am ales să integrăm producția noastră de cărbune și oțel pentru a ne reconstrui economiile. De atunci, nu am încetat niciodată să ne construim succesul împreună: o mai mare integrare energetică a dus la o prosperitate mai mare. De aceea, economiile noastre au nevoie de acces continuu la energie sigură, eficientă și durabilă.
Când Putin a invadat Ucraina, prețurile energiei în Europa au crescut de 15 ori în câteva săptămâni. Energia nu este doar o marfă, este un bun vital. Trebuie să construim în sfârșit o adevărată uniune energetică care să asigure că aprovizionarea noastră cu energie nu poate fi șantajată, că cetățenii își pot permite să-și plătească facturile, și care să ofere afacerilor noastre un adevărat avantaj competitiv în economia viitorului.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și criza energetică ne-au arătat că suntem prea dependenți de rivalii noștri geopolitici. Europa și-a redus aproape complet dependența de gazul rusesc, dar încă suntem vulnerabili în ceea ce privește energia și materiile prime esențiale. Dependența este o amenințare constantă la adresa securității și competitivității noastre. Între 2021 și 2022, costul unor importuri de energie s-a triplat, afectând sectoare-cheie ale economiei noastre, cum ar fi bunurile de consum și industria prelucrătoare. De asemenea, fermierii și producătorii și-au văzut costurile cu combustibilul și îngrășămintele crescând cu peste 30%. Pentru a rămâne competitive, industriile noastre au nevoie de o strategie pe termen lung pentru aprovizionarea lor cu resurse, inclusiv cu materii prime primordiale. Cererea pentru aceste materiale se va dubla în următorii 30 de ani, însă în Europa se produc doar câteva dintre ele. În prezent, Europa produce mai puțin de 1% din bateriile de litiu din lume, o tehnologie necesară pentru mașinile electrice și pentru stocarea energiei. Într-o lume în care toți luptă pentru acapararea aceste resurse, Europa trebuie să devină un actor principal. Pentru a evita să depindem de țări terțe, trebuie mai întâi să ne identificăm vulnerabilitățile. De aceea, trebuie să cartografiem lanțurile de aprovizionare strategice la nivel mondial, așa cum se prevede în Legea europeană privind materiile prime critice. Trebuie să construim reziliența prin crearea unor lanțuri valorice sigure și competitive pentru a aduce producția și prelucrarea anumitor materiale strategice în interiorul UE și mai aproape de piețele noastre.

Avem nevoie de o uniune energetică bazată pe tehnologii ecologice pentru a produce mai multă energie în Europa și pentru a reduce importurile. Acest aspect include hidrogenul în diferitele sale forme. Trebuie să investim în infrastructura energetică transfrontalieră. Piața noastră de energie electrică ar trebui să se bazeze pe o rețea electrică la nivel european – complet interconectată. Dacă diversificăm importurile și creștem producția internă de energie cu emisii reduse de carbon în general, nimeni nu ne-ar mai putea șantaja cu reduceri de petrol și gaze. Grupul PPE crede în puterea pieței. Ecologizarea mixului nostru energetic va necesita instrumente bazate pe piață, care să ofere stimulente adecvate pentru oameni și întreprinderi. Așadar, după ce și-a dovedit succesul, am constatat că ETS este instrumentul potrivit în acest sens. Obiectivul nostru rămâne ca mai multe țări din întreaga lume să urmeze acest exemplu.

În prezent, sărăcia energetică este o realitate în multe regiuni, întregi familii văzând-și facturile la electricitate crescând cu 20% în ultimii ani. Pactul Verde european este un acord cu oamenii. În timp ce Verzii și Stânga propun mai multe obiective și interdicții tehnologice, noi ne dorim să stimulăm capacitatea de inovare a Europei pentru a furniza energie durabilă pentru planetă, oameni și industrii. Vrem o Uniune energetică care să se asigure că oamenii își pot permite să își plătească facturile. Aceasta înseamnă să investim în clădiri eficiente din punct de vedere energetic, să ajutăm familiile să facă față costurilor de renovare și să oferim întreprinderilor, inclusiv IMM-urilor, stimulente pentru a trece la practici mai durabile.

Integrarea europeană a început cu energia, pentru că fondatorii noștri știau cât este de importantă. Acum Europa are o oportunitate: să construiască o adevărată Uniune energetică care să asigure energie la prețuri accesibile, să ne facă mai puțin dependenți de Putin și să protejeze lumea și oamenii săi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.