Datoriile Ministerului Justitiei catre barourile din tara, reprezentand plata onorariilor avocatilor din oficiu, au ajuns la aproape doua milioane de euro, motiv pentru care Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a avertizat MJ ca exista riscul ca, la nivelul anumitor instante din tara, avocatii sa refuze acordarea asistentei juridice din oficiu, pana la rezolvarea situatiei.
Desi Baroul Timis are de incasat onorarii restante de peste 100.000 la capitolul oficii, decanul Valeriu Rauta spune ca, deocamdata, nu se preconizeaza nici un fel de proteste care sa duca la perturbarea actului de justitie in materie penala.
“La data de 22 aprilie, sumele restante pentru efectuarea oficiilor sunt de 27.570 de lei la Curtea de apel Timisoara si 79.150 de lei la Tribunalul Timis si toate judecatoriile din judet. in total, 106.720 de lei, care reprezinta suma restanta pe luna martie 2013. Deocamdata nu ne gandin la nici o forma de protest care sa urgenteze plata acestor sume de catre Ministerul Justitiei, avand in vedere ca discutam despre restante doar de o luna. De regula, la restante mai mari de 90 de zile se declanseaza cate un protest”, ne-a declarat decanul Valeriu Rauta, care s-a declarat contrariat de faptul ca, intr-un document statistic emis de Ministerului Justitiei in urma cu cateva zile, Baroul Timis nu apare cu nici un fel de restante la decontarea oficiilor.
“Nu stiu ce fel de evidente au cei de la minister, de ce Baroul Timis apare cu toate oficiile platite, in conditiile in care noi avem de incasat peste 100.000 de lei! Poate au facut platile, dar acestea inca nu au ajuns la noi…”, s-a aratat optimist decanul Baroului Timis.
De cealalta parte, reprezentantii Curtii de Apel Timisoara spun ca, din punct de vedere tehnic, sumele pentru plata oficiilor ar trebui suplimentate la proxima rectificare de buget a Ministerului Justitiei.
“Banii pentru plata oficiilor sunt repartizati instantelor din tara de catre Ministerul Justitiei, in baza referatelor intocmite de barouri. Curtea verifica fiecare dosar in care s-a prezentat avocat din oficiu, daca exista delegatie si cuantumul onorariului, dupa care confirma la minister exactitatea sumelor calculate de barou. Apoi se repartizeaza sumele. La sumele pentru oficii, se adauga si banii care reprezinta ajutorul public judiciar oferit persoanelor cu venituri reduse, in baza Ordonantei 50/2008, care nu-si pot permite angajarea unui avocat. Oricum, din cate am inteles, in unele parti din tara s-a inceput plata acestor restante catre barouri”, ne-a declarat judecatorul Cristian Pup, purtatorul de cuvant al Curtii de apel Timisoara.
Din evidentele Ministerului Justitiei reiese ca, la data de 31 martie, Curtea de Apel Timisoara avea restante de 367.162 de lei la plata onorariilor pentru oficii, catre barourile Arad si Caras-Severin, la care se adauga restanta “uitata” de 106.720 de lei catre Baroul Timis. La nivelul intregii tari, cele mai mari sume de incasat le are Baroul Bucuresti (2.149.172 lei), Baroul Craiova (1.058.543 lei) si Baroul Ploiesti (687.669 lei), in timp ce, la polul opus, barourile din Suceava, Brasov si Constanta au impreuna o restanta de circa 800.000 de lei.