Restaurantele, cafenelele, cinematografele, redeschise oficial, cu conditii, la Timisoara si in judet prin decizia Comitetului pentru Situatii de Urgenta Timis

TIMISOARA. Comitetul pentru Situatii de Urgenta Timis a adaptat masurile luate la nivel local dupa hotararea luata de Comitetul National ce redeschide cu conditii restaurantele, cafenelele, cinematografele, in functie de rata de infectare.

Joi seara, intrunit in sedinta la Prefectura judetului, CJSU a aprobat o noua decizie privind instituirea masurilor de limitare a raspandirii infectiei cu noul coronavirus in Timis.

Au fost stabilite masuri la nivelul localitatilor in functie de rata de infectare, adica mai mica de 1,5 /1000 locuitori, intre 1,5 si 3/1000 de locuitori si peste 3/1000 de locuitori .

Conform acestei Hotarari:

Art. 1. (1) Pe intreg teritoriul judetului Timis se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, pe toata perioada starii de alerta, in spatiile publice deschise, astfel incat sa acopere nasul si gura, respectiv: pe o raza de 50 m de intrarea in perimetrul unitatilor de invatamant, in piete comerciale, targuri, oboare, piete de vechituri, piete agroalimentare, zone de asteptare, cozi formate la intrarea in diverse institutii si societati comerciale, statii de transport public, peronul garilor, autogari, aeroport, in punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, gradini de vara, festivaluri publice si private, evenimente culturale publice si private si manifestari publice, ceremonii religioase, slujbe si rugaciuni colective, in zonele de promenada aglomerate incluzand centrele pietonale ale localitatilor si falezele (malurile raurilor) din interiorul localitatilor, parcarile si zonele de agrement adiacente centrelor comerciale si mall-uri. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani.
(2) Se instituie in sarcina administratorilor/proprietarilor de spatii publice deschise prevazute la alin 1. afisarea la loc vizibil a informatiilor privind obligativitatea purtarii mastii de protectie in aceste spatii.
(3) Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie sanitara astfel incat sa acopere nasul si gura, in toate spatiile publice deschise, pe o perioada de 14 zile in unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 3/1000 de locuitori. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani.

Art.2. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, se desfasoara astfel:
– fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, si in intervalul orar 06.00-23.00, in unitatile administrative teritoriale unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori,
– fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 06.00-23.00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din unitatile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,
Este interzisa activitatea la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.
(2) Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, se desfasoara astfel:
– fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, si in intervalul orar 06.00-23.00, in unitatile administrativ teritoriale unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori,
– fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 06.00-23.00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din unitatile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori
– doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati, in unitatile administrative teritoriale unde este depasita incidenta de 3/1.000 de locuitori in ultimele 14 zile.
(3) in situatia in care activitatea operatorilor economici prevazuti la alin. 1 si alin.2 este restrictionata sau inchisa, se permite prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile respective.
(4) Se suspenda activitatea barurilor, cluburilor si discotecilor.

Art.3. Activitatile cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt permise cu participarea publicului astfel:
– pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din unitatile administrativ teritoriale este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori,
– pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din unitatile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,
Este interzisa activitatea la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Art. 4. Organizarea si desfasurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul unitatilor administrativ teritoriale unde incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, numai daca ocupantii unui autovehicul sunt membrii aceleiasi familii sau reprezinta grupuri de pana la 3 persoane.
Organizarea şi desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanta de minimum 2 metri unul fata de celalalt, precum şi cu purtarea mastii de protectie. Activitatile sunt interzise la nivelul unitatilor administrativ teritoriale unde incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

Art. 5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in unitatile administrativ teritoriale unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din in unitatile administrativ teritoriala este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Art. 6. in unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 3/1000 de locuitori se suspenda pe o perioada de 14 zile activitatea din pietele comerciale (cu exceptia pietelor agroalimentere) targuri si oboare.

Art. 7. Directia de Sanatate Publica a judetului Timis, calculeaza zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competenta, incidenta cumulata a cazurilor pentru ultimele 14 zile si prezinta Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţa Timis, analiza rezultata in cel mult 24 de ore de la data constatarii atingerii limitelor stabilite in prezenta hotarare.
Unitatile administrativ teritoriale cu rata de infectare este peste 1,5 la mia de locuitori sunt: Timisoara – 2,25, Buzias – 2,86, Faget – 1,58, Sannicolau Mare -2,41, Brestovat 1,50, Costeiu- 2,06, Gavojdia – 1,74, Ghiroda 2,53, Iecea Mare – 2,58, Jamu Mare – 1,66, Mosnita Noua – 2,56, Nitchidorf – 1,85, Pischia – 2,18, Remetea Mare – 1,83, Sanandrei – 1,99, Saravale – 2,34, Secas – 2,87, Varias – 1,83.
Unitatile administrativ teritoriale cu rata de infectare este peste 3 la mia de locuitori sunt: Dudestii Noi – 4,37, Dumbravita 3,27, Foeni – 6,88,Giroc – 3,29, Jebel – 4,89, Pesac – 3,82.
Obs. Pentru unitatile administrativ-teritoriale Belint, Dudestii Vechi, Ghizela, sag, Teremia Mare, Valcani – masurile sunt aplicabile pana la 21 octombrie 2020, data la care se implineste termenul de 14 zile de la adoptarea hotararii CJSU in baza careia s-au luat restrictiile pe aceste UAT-uri. in acestea UAT—uri a scazut rata de infectare sub 1,5/1000 locuitori.
La Cenei masurile sunt aplicabile pana la data de 26 octombrie, data la care se implineste termenul de 14 zile de la adoptarea hotararii CJSU in baza careia s-au luat restrictiile pe aceste UAT-uri.
Prevederile prezentei Hotarari devin obligatorii incepand cu data de 16 octombrie 2020.
A fost analizata situatia unitatilor administrativ teritoriale cu rata de infectare peste 3/1000 de locuitori si, conform analizei facute de Directia de Sanatate Publica Timis, in momentul de fata nu se impune carantinarea acestora.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. MESAJ PENTRU HORECA-IȘTI

    În Timișoara se fac angajări la firmele automotive la asamblări cablaje, etc. 🙂 Dacă patronii și personalul nu mai au bani și mor de foame, să meargă să se angajeze la fabrică câteva luni ca să-și câștige pita 😉 Să zică mersi că au această posibilitate în Timișoara 🙂 Au nevoie de doar 8 clase 😉 După pandemie poate se vor lecui de hoțiile jenibile și mofturoase, de exemplu măcar să vândă halba de bere la halbă de 500 ml și nu la cană de 400 ml, căci halba = 500 și nu 400 🙂 Așa-s ei, niște firimituroși care-ți vând o clătită sau o turtă cu 10 lei, ei fiind ca un fel de PSD al Horecăi Valahe = sunt o rușine și o plagă față de meseriașii din același domeniu din Ungaria sau chiar Serbia unde deserrvirea este profesională, porțiile își merită banii, atenția e alta, etc. Toate terasele din zona Centru + Unirii = Adevărate Focare de Infecție fiindcă nu s-au respectat nici cele mai elementare norme antipandemie. Viermuiala și “demascarea” tuturor băgați unii în alții inclusiv pe trotuare în jurul meselor te determină pur și simplu să eviți toată zona infectă, iar ca să stai la palavre hahalerizate în mijlocul focarului e sinucidere. Plus că la Aurora din Unirii gloatele au stat înghesuite ca pinguinii unii în alții gură cască și “demascați”, inclusiv poliția sau jandarmii de pe margine pe care i-am văzut cu ochii mei astfel. Prin urmare, asta e realitatea, gloata Horeca + Clienții sunt parte contribuabilă serioasă la răspândirea nesimțită a infecției. Unde este viermuială mare și vorbă multă cu nas-un gura altuia se produce răspândirea virusului. Stai Acasă. Poartă Mască 🙂 Obișnuiește-te să trăiești cu bani puțini la limita minimului căci se poate. Bunicii unora ar râde de mofturiule unora. Pandemia impune limitări similare unui război sau cataclism iar bunicii noștri au trecut prin așa ceva, unii de mai multe ori în viață, luând-o de la capăt de fiecare dată. Ai mei au pierdut crâșmă la naționalizare, au fost deportați/strămutați, etc. Pandemia nu e moftul cuiva, e fenomen al naturii pe care nu-l poți nega doar pentru că îți strică socotelile în afaceri.