Reteta clasica de cozonac, pentru masa de Craciun

TIMISOARA. Nelipsit de pe masa de Craciun, cozonacul este tot mai putin pregatit in casa si tot mai mult cumparat de la supermarket sau cofetarie. Exista insa alternative. Iar mirosul care invaluie bucatariile gospodinelor atunci cand coc in cuptor cozonacii nu se compara cu nimic.

Banatul este una dintre cele mai bogate zone ale tarii in privinta retetelor ce s-au pastrat din mosi stramosi. Iar in aceasta perioada a anului, cand gandul iti zboara mai mult ca oricand la familie si mesele imbelsugate in jurul carora toata lumea petrece, preparatele traditionale, facute in casa, sunt reteta pentru o sarbatoare reusita.

Iata, mai jos, reteta traditionala de cozonac, numai bun de pus pe masa de Craciun!

Ingrediente

1 kg faina plus 2 linguri pline cu faina, 6 galbenusuri, 300 g zahar, 300 g grasime (ulei si unt/untura), 1/2 lingurita coaja de lamaie, 3/4 l lapte dulce nefiert, sare, 1 lingura cu rom, 200 g nuci, 1 lingura cu cacao, drojdie de bere cat o nuca, 2 linguri cu unt.

Operatiuni preliminare:
– cerneti faina intr-un vas adanc, pentru ca aluatul sa aiba loc sa creasca
– spalati ouale cu apa calda, stergeti-le si spargeti-le intr-o farfurie adanca, cu cel putin 2 ore inainte de a framanta cozonacul; galbenusurile se lasa in farfurie si se acopera cu o jumatate de lingurita de sare, pentru a se colora in galben intens, albusurile nu se folosesc la cozonac
– puneti 4 linguri de faina intr-un castron adanc. Opariti faina cu lapte clocotit (250ml), amestecand intr-una, ca sa nu se faca mici cocoloase. Cand amestecul este omogen, puneti deasupra lui drojdia de bere frecata cu o lingura de zahar, incorporati usor și lasati sa dospeasca. Daca maiaua incepe sa creasca in mai putin de 30 de minute, vom sti si cat de repede va creste cozonacul
– laptele ramas se pune pe foc mic si in el se dizolva zaharul. Nu se clocoteste. Se trage vasul de pe foc, apoi se adauga coaja de lamaie rasa (la cozonac nu se foloseste esenta de rom in aluat, intrucat aceasta arde aluatul si il impiedica sa creasca repede. Esenta de rom se pune doar in amestecul de nuci macinate, cacao si zahar, folosite ca umplutura).

Mod de preparare

Se pune laptele cald peste faina (cate putin), se adauga inca de la inceput maiaua, ouale, sarea si putin ulei. Se framanta incet, strangand mereu aluatul spre centrul vasului. Dupa 1 ora, aluatul trebuie sa faca basici. Inseamna a patruns in el atat aer cat sa-l faca pufos, deci ne putem opri din framantat, iar apoi vasul se acopera cu un prosop curat. In timpul framantatului se adauga restul grasimii. Este de preferat sa se foloseasca ulei si unt in cantitati egale. Daca untul lipseste, se poate folosi untura de porc proaspata, nesarata si fara miros ranced.

Aluatul nu se bate, nu se arunca si nu se rupe. Este de ajuns sa se adune dinspre margini inspre centrul vasului, apasand energic. Lasi aluatul la cald. Cand a crescut mai mult de jumatate din cantitatea initiala, se imparte aluatul in doua, apoi se intinde foaie groasa pe planseta unsa cu ulei sau cu unt. Se adauga umplutura de nuca, apoi se ruleaza ca un sul si se aseaza in tava unsa cu unt.

Inainte sa fie dati la cuptor, cozonacii se ung cu albus si se presara pe ei zahar tos.

In timpul coacerii, uleiul capata un miros specific, care schimba aroma cozonacului, de aceea este de preferat ca tavile sa fie unse cu unt sau cu untura. Cozonacii se lasa la crescut in tava, intr-un loc caldut, (dintr-un kilogram de faina se obtin doi cozonaci), pana cand ajung la marginea tavilor. Atunci tavile pot fi introduse in cuptorul cald, se lasa al copt 15 minute, se da focul la potrivit, se lasa la copt 30 de minute, dupa care se da focul la mic inca 20 de minute.

Cozonacii trebuie lasati la racit inainte de a fi taiati. Se pastreaza inveliti in hartie curata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.