Reteta electronica, implementata din 1 iunie! CJAS Timis aduce lamuriri privind aplicarea acesteia!

TIMISOARA. Odata cu implementarea sistemului electronic, va exista o perioada de acomodare de sase luni. In acest timp, se va lucra in paralel, atat cu metoda clasica de prescriere a retetelor (prescrierea pe hartie autocopianta, in 3 exemplare), cat si cu metoda noua, online.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis doreste sa aduca la cunostinta furnizorilor de servicii medicale vizati, dar si tuturor asiguratilor, informatii suplimentare cu privire la acest nou sistem. Astfel, in 1 iulie se va da startul in ceea ce priveste implementarea retetei electronice. Medicii prescriptori, dar si farmacistii, trebuie sa stie ca nu este necesara niciun fel de aparatura speciala pentru a prescrie sau elibera reteta electronica. Prescrierea se va face, ca si pana in prezent, pe calculator sau laptop, listarea pe hartie va necesita o imprimanta, iar transmiterea “on-line” se va face prin conexiune la internet. Citirea retetei electronice, respectiv a codului de bare, va fi facuta de catre furnizorul de servicii farmaceutice, cu un cititor 2D compatibil cu softul utilizat in farmacii”, explica directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, Cristian Careba.

Din 1 iunie, pana la sfarsitul anului va exista o perioada de acomodare cu noul sistem. In acest timp, se va merge in paralel cu metoda clasica de prescriere a retetelor (prescrierea pe hartie autocopianta, in 3 exemplare) si metoda noua, on-line. Concret, daca medicul prescriptor este online, va prescrie electronic, insa daca nu dispune in acel moment de conexiune la internet (prescrierea se face la domiciliul pacientului, intreruperea curentului electric etc.), va folosi metoda clasica, pe baza formularului eliberat in 3 exemplare, respectand normele in vigoare.

Dupa expirarea perioadei de acomodare, mai exact, de la 1 ianuarie 2013, se va trece la utilizarea exclusiva a metodei de prescriere electronica “on-line si off-line“, cu imprimarea efectuata pe suport de hartie de catre medicul prescriptor.

Toate retetele prescrise “off-line” trebuie introduce in sistem, pana cel tarziu in ultima zi a lunii in care s-a facut prescrierea respectiva. In acest caz, este de preferat ca raportarea sa se faca prin conectare la internet la sistemul CNAS. Pot exista situatii in care raportarea nu se poate face astfel, iar in acest caz, medicii prescriptori sau unitatile in care isi desfasoara activitatea au obligatia sa raporteze Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, in format  electronic, la data prevazuta in contract/conventie, retetele medicale “off-line” prescrise in luna in care se face raportarea”, prcizeaza Oana Rachitan, purtator de cuvant al CJAS Timis.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.