Reteta traditionala de cremsnit sau crempita, cum i se spune in Banat, pentru masa de Craciun

TIMISOARA. Unul dintre deserturile copilariei din Banat, nelipsita de pe masele de sarbatori, cremsnitul sau crempita, cum i se spune in Banat, a devenit una dintre delicatesele care se cumpara de la supermarket sau cofetarie. Exista insa si retete simple, iar cine respecta indicatiile pas cu pas se va bucura apoi de un deliciu.

Banatul este una dintre cele mai bogate zone ale tarii in privinta retetelor ce s-au pastrat din mosi stramosi. Iar in aceasta perioada a anului, cand gandul iti zboara mai mult ca oricand la familie si mesele imbelsugate in jurul carora toata lumea petrece, preparatele traditionale, facute in casa, sunt reteta pentru o sarbatoare reusita.

Iata, mai jos, reteta traditionala de cremsnit/crempita, numai buna de pus pe masa de Craciun!

Ingrediente

250 g margarina, 300 g faina, 1 lingura rom, 1 lingurita otet sau zeama de lamaie, crema de vanilie

Mod de preparare

50 de grame de faina se framanta cu margarina si se pun la frigider. Din restul de faina se face o coca cu putina apa calduta, rom si otet, se framanta foarte bine si se izbeste de planseta, iar se framanta si iar se izbeste, de 8-10 ori, apoi se intinde o foaie. Se scoate aluatul din frigider si se intinde egal cu prima foaie, apoi se pun amandoua foile una peste alta. Se strange foaia obtinuta in 4 si se pune la frigider timp de 30 de minute. Apoi se intinde aluatul in foaie si se strange din nou in 4 se se pune iarasi la frigider. Se repeta de 3 ori operatiunea, cu cate 20 de minute pauza la frigider.

Se ia coca, se taia in doua si se intind doua foi mai grosute, care se coc pe fundul tavii de la aragaz. Cand sunt coapte amandoua foile, se asaza pe un platou o foaie, se pune crema de vanilie si se pune a doua foaie deasupra.

Crema de vanilie se realizeaza din 1 litru de lapte, 100 g zahar, 5 galbenusuri, zahar vanilat, sare, 100 g frisca. Se bat tare galbenusul cu zaharul si cu un praf de sare intr-un vas, apoi se adauga laptele cald si se pune amestecul pe foc mic. Se amesteca pana se ingroasa, dar nu trebuie sa fiarba. Se ia de pe foc, se adauga zahar vanilat dupa gust, se lasa sa se raceasca, iar apoi se adauga frisca.

Cand se serveste, cremsnitul se taie in forme patrate sau dreptunghiulare. Se pudreaza cu zahar vanilat.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Înseamnă că n-ați mâncat ceea ce trebuie. Crema de vanilie originală (sau orice alt preparat care se vrea cu vanilie) se face folosind batonul de vanilie naturală – pistilul unei orhidee, nu cu zahăr vanilinat (așa i se zice corect).

  2. Reteta traditionala de crempita nu se face cu margarina ci cu osînză de porc.