RETIM: Colectati separat deseurile in cadrul campaniei ‘Eticheta rosie’! Cate amenzi au primit timisorenii care nu au respectat legea

TIMISOARA. RETIM a demarat o noua campanie de informare la Timisoara si in judet, denumita „Eticheta rosie”, pentru a le transmite clientilor ce consecinte poate avea colectarea incorecta a deseurilor.

Echipele RETIM verifica continutul pubelelor inainte de ridicarea acestora, iar, daca in recipiente se identifica deseuri nepermise, de exemplu ambalaje de sticla, deșeuri periculoase din menajer, deseuri din constructii si demolari, deseuri vegetale din curte in cantitati mari, deseuri DEEE (electrice, electrocasnice si electronice), cadavre de animale etc., recipientele vor ramane necolectate pana cand abonatii vor elimina din acestea deseurile nepermise.

Conform legii, echipele de control vor intocmi un proces-verbal care va contine dovezile necesare ale incalcarii prevederilor legale. Acesta va fi trimis si catre autoritatile locale (Politie Locala, Primarie), care, in baza OUG 92/2021, vor putea sa aplice amenzi de la 5.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice si de la 40.000 lei la 60.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea obligatiei de colectare separata pe categorii de deseuri.

De la inceputul anului 2023 pana in prezent, politistii locali au aplicat la Timisoara peste 200 de amenzi, cu o valoare totala de peste o jumatate de milion de lei.

Politistii locali au aplicat, de la inceputul acestui an, un numar de 220 sanctiuni contraventionale in valoare de 504.500 lei conform HCL 371/2007, articolul 5, care prevede ca toti utilizatorii serviciului public de salubrizare sunt obligati sa asigure precolectarea selectiva a deseurilor pe care le produc si sa nu amestece deseurile menajere cu cele reciclabile, periculoase sau alte tipuri de deseuri„, au transmis reprezentantii Politiei Locale Timisoara pentru opiniatimisoarei.ro.

Necolectarea nu este singura masura pe care RETIM o poate lua. In cazul in care angajatii descopera ca deseurile nu au fost puse in recipientele corespunzatoare, conform legii, compania poate factura dublul tarifului lunar. Aceasta masura se va lua daca s-au introdus deseuri reciclabile in pubela neagra sau deseuri reziduale/biodegradabile in pubela galbena/sacul galben.

Procesul de colectare separată este unul simplu. Va incurajam sa consultati ghidurile de colectare disponibile pe site-urile RETIM si ADID Timis pentru a va informa in detaliu si a actiona in conformitate cu prevederile legale. Pentru mai multe informatii si detalii despre campania Eticheta Rosie, puteti sa vizitati site-ul RETIM – www.retim.ro/eticheta-rosie, sau sa ne contactati telefonic la +40 374 885 692, de luni pana vineri, in intervalul orar 07:00-19:00„, transmit reprezentantii RETIM.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.