Retrospectiva 2012 in Educatie in judetul Timis. Iata reusitele, dar si nereusitele din invatamantul timisean!

TIMISOARA. Anul 2012 a fost unul plin de evenimente in judetul Timis. Alegeri in universitati, schimbari de directori de scoli, milioane de absente si mii de corigenti, olimpici si premianti. Iata ce s-a intamplat in 2012 in Timis!

Anul 2012 universitar
In ceea ce priveste invatamantul superior din Timis, 2012 a fost unul plin de evenimente.

Alegerile noilor rectori din cele patru universitati a reprezentat, de departe, evenimentul cel mai asteptat. Sute de cadre didactice si-au ales noul rector, persoana care sa conduca fraiele universitatii pentru urmatorii 4 ani.

Asa cum era de asteptat, la Universitatea de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea, decanul FEAA, a castigat detasat alegerile, cu 80% din voturi, in fata oponentului sau, Florin Foltean, pe atunci prorector.

La Universitatea Politehnica a fost nevoie de 2 tururi de alegeri pentru desemnarea lui Viorel Serban, fost prorector. Acesta l-a invins, in turul 2, pe Radu Vasiu, pe atunci secretar stiintific al UPT.

Lupta crancena s-a dat si la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes”. La finalul primului tur, intre Marius Raica si Dorel Sandesc erau cateva voturi diferenta. Totul s-a decis in turul 2, acolo unde Marius Raica, fost prorector, l-a invins pe Sandesc la o diferenta de numai 18 voturi: 346-328.

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului situatia a semanat putin cu cea de la UVT. Paul Pirsan a castigat alegerile din primul tur, in fata lui Adrian Grozea, cu aproape 30 de voturi in plus.

An alt aspect important pentru invatamantul universitar timisorean il reprezinta clasarea Universitarii de Vest din Timisoara in Top 700 universitati din lume. UVT este singura universitate din Banat care a intrat in acest clasament organizat la nivel mondial.

Invatamantul preuniversitar

Alexandru Iovanovici a fost desemnat Profesorul anului in Timis. Doctorand la Universitatea Politehnica, Alexandru Iovanovici este profesor de informatica la Colegiul National „C.D. Loga”. El a fost premiat la Inspectoratul Scolar Timis pentru rezultatele obtinute la concursuri de robotica alaturi de elevii sai la competitii nationale si internationale!

Profesorul de 26 de ani urmeaza studiile de doctorat la Universitatea Politehnica Timisoara. A intrat in invatamant in urma cu cinci ani.

Incerc sa fac orele de informatica interesante. Daca elevii vin la ore si vad un ecran negru si invata un an de zile sa calculeze suma a n numere naturale, nu-i atrage, mai ales in acest timp, cand asociaza programarea cu aplicatii tot mai sofisticate de pe internet. De aceea, eu incerc sa-i invat si altceva. Asa am construit roboti cu care am participat la concursuri. Trebuie sa recunosc insa ca am descoperit si elevi pasionati de robotica, elevi care au putut sa fie sprijiniti si de parinti, pentru ca acest domeniu este destul de costisitor, elevi care au muncit mult pentru a obtine rezultate. Fara ei, nu stiu daca as fi reusit”, a spus Alexandru Iovanovici la momentul primirii distinctiei de Profesorul Anului.

Alexandru Iovanovici este dascal de 5 ani la C.D. Loga si a obtinut 15 diplome la cele 6 concursuri nationale si internationale la care a participat cu elevii pe care i-a pregatit.

Ramanem la capitolul reusite in educatia timiseana. In 2012, trei elevi din judet au obtinut medalii la olimpiade internationale la diferite discipline. Ei se numara intre cei mai buni 74 de elevi din tara.

Iata cine sunt cei trei olimpici din Timis si la ce discipline exceleaza:

LUDESCHER KLAUS ANDREAS a obtinut medalia de ARGINT la Olimpiada Internationala de Stiinte a Uniunii Europene. Elevul Colegiului National „C.D. Loga” din Timisoara, a fost pregatit de profesorul Ion Ion.

SANDU ROXANA GABRIELA a obtinut medalia de BRONZ la Olimpiada Internationala de Biologie. Eleva Colegiului National „I. Hasdeu” din Lugoj, a fost pregatita de profesoara Rodica Ciocan.

BAGIU NARCISA a obtinut medalia de BRONZ la Olimpiada Internationala de Limba Turca. Eleva Liceului Teoretic „J.L. Calderon”, a fost pregatita de profesorul Aslan Fahrettin.

Acestia au fost premiati de Consiliul Judetean Timis si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

O alta bila alba pentru invatamantul preuniversitar din Timis revine absolventilor de liceu care au promovat Bacalaureatul si profesorilor care i-au pregatit. Astfel, rezultatele din 2012 sunt mai bune decat cele din anul precedent, semn un numar semnificativ de liceeni s-au pus cu burta pe carte, iar dascalii si parintii au luat mult mai in serios cursurile si au insistat pentru o pregatire temeinica.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Timis, 42,17% dintre cei prezenti la examenul national au promovat la sesiunea din vara.

Cei mai multi elevi au luat note intre 7 si 7,99 (759). 744 de absolventi de clasa a XII-a au obtinut note intre 6 si 6,99, in timp ce 605 candidati au luat note cuprinse intre 8 si 8,99. Peste nota 9 au luat 273 de elevi care au dat bacalaureatul in aceasta vara.

4 licee din Timis au promovabilitate ZERO inainte de contestatii:

1. Grup Scolar Agricol Iulian Dracea Timisoara
2. Grup Scolar Agricol Biled
3. Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Timisoara
4. Liceul Particular Henri Coanda Timisoara

Dupa contestatii, la Grup Scolar Agricol un elev a reusit sa promoveze. In urma contestatiilor, procentul de promovabilitate a crescut cu 1%. In 2011, 31,8% dintre elevi au reusit sa promoveze bacalaureatul in sesiunea de vara, in Timis.

124 de elevi au obtiut medii de 10 la diferite discipline, dar niciunul de a obtinut media generala 10.
Cresterea cu peste 10 procente a elevilor promovati la examenul maturitatii inseamna o implicare mai mare a profesorilor, a parintilor si a elevilor in procesul educational, spun inspectorii scolari din Timis.

Nu putem sa nu trecem in revista si schimbarea conducerii Inspectoratului Scolar Timis. Dupa peste 2 ani in care inspector scolar general a fost Marin Popescu locul acestuia a fost luat de Cornel Petroman chiar in timpul organizarii Bacalaureatului, in sesiunea de iunie-iulie. De la 1 septembrie, cei mai multi dintre directori au fost schimbati in judetul Timis.

Si ajungem la bilele negre acordate invatamantului: elevii din Timis au lipsit, cumulat, 350 de ani de la scoala intr-un singur an scolar!

Peste trei milioane de absente. Atatea au „reusit” sa adune elevii din Timis pe parcursul unui an scolar, timp de noua luni. Scadem, bineinteles cele trei saptamani de vacanta de iarna, Saptamana Scoala Altfel si cele doua saptamani de vacanta de Paste. Deci o luna si jumatate.

Situatia absenteismului scolar tinde sa devina una dramatica in Timis. Totalul de peste 3 milioane de absente inseamna 350 de ani de scoala pentru cei aproximativ 100.000 de elevi din judet. Trebuie sa mentionam si faptul ca jumatate din aceste absente au fost motivate prin scutiri medicale sau  scutiri ale parintilor.

Eu sunt adeptul corectitudinii. Mai devreme sau mai tarziu se sparge buba. Noi am avut un varf de absente undeva in luna februarie 2012, atunci cand au fost ninsorile acelea abundente, iar doua rute au fost blocate la intrarea in Timisoara – vorbesc despre drumurile de la Dumbravita si de la Sag. Dar, fara a dori sa arunc vina pe cineva, cred ca absenteismul scolar masiv se datoreaza, in principal, sistemului medical. Cand un elev are certitudinea ca obtine o adeverinta de la medic, stie ca poate lipsi de o suta de ori fara sa i se intample ceva. Repet, nu vreau sa dau vina pe nimeni, cred doar ca ar trebui corelat, in aceasta privinta, sistemul de invatamant cu cel sanitar si creat un fel de corp de control care sa verifice veridicitatea celor scrise in scutirea medicala. Personal, cred ca peste 50% din scutiri sunt false. Dar nu sunt avizat sa pot verifica acest lucru, nu sunt medic”, ne-a spus Ciprian Frumusescu, ex-directorul Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu”, una dintre unitatile de invatamant fruntase in ceea ce priveste numarul de absente adunate de elevii sai in 2012. Directorul recunoaste faptul ca i-a verificat pe diriginti si acestia i-au prezentat zeci de scutiri „prinse in elastic, aranjate alfabetic dupa numele elevului” prin care au motivat din orele de la care au chiulit liceenii.

Ce spun psihologii scolari? Elevii lipsesc din motive diferite, dar chiulesc pentru ca nu se simt atrasi de cursuri. „Sunt lucruri mai atractive pentru elevi decat scoala. De ce sa merg la ultima ora? Mai bine merg la un suc la Mall, cu prietenii. Elevii se simt atrasi de alte lucruri si pun scoala pe plan secund”, ne-a explicat un psiholog scolar din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Timis. Astfel, mai ales elevii de liceu, din clasele mari, gasesc alte distractii in afara scolii, distractii care ii indeparteaza de scoala.

Dezinteresul fata de scoala este foarte mare in randul elevilor. Toate controalele facute pentru a-i descuraja pe elevi sa lipseasca inca nu au avut rezultatele scontate”, a explicat si Cornel Petroman, inspector general in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

In topul liceelor cu elevi chiulangii se numara colegiile tehnice si grupurile scolare din Timisoara, Sannicolau Mare si Jimbolia. Iata care sunt opt licee cu cele mai multe absente din Timisoara in anul scolar 2011-2012: Colegiul Tehnic „I.I.C. Bratianu”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Colegiul Tehnic Electrotimis, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Grup Scolar de Industrie Alimentara, Colegiul Tehnic de Vest, Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I”, Colegiul Tehnic „H. Coanda” – toate din Timisoara si patru din judet: Grup Scolar „Aurel Vlaicu” Lugoj, Grup Scolar „Mihai Eminescu” Jimbolia, Grup Scolar Sannicolau Mare, Colegiul Tehnic „Valeriu Braniste” Lugoj. Pe parcursul unui an scolar, la fiecare din aceste unitati de invatamant au fost contabilizate aproximativ 100.000 de absente. Potrivit verificarilor facute la nivelul fiecarei unitati scolare, un sfert dintre elevii absenti au chiulit de la prima ora de curs – in intervalul 8-9 dimineata, iar o buna parte dintre acestia au plecat mai repede de la scoala, ultimele ore neprezentand interes pentru ei. Mai ales cele din orarul de vineri.

Daca mai sus am laudat performantele celor 3 olimpici timiseni, iata ca, la polul opus avem mii de corigenti.

Peste 10.000 de elevi au ramas corigenti, repetenti sau cu situatia neincheiata in Timis, in anul scolar 2011-2012. De partea cealalta, numarul elevilor care au obtinut media 10 pe linie e de cateva sute

Peste o mie de elevi din Timis au ramas repetenti. Fie ca n-au invatat, fie ca au lipsit nepermis de mult, acestia au „reusit“ performanta de a repeta un an de scoala. Situatia devine dramatica in momentul in care urmarim care sunt elevii care nu au reusit sa-si promoveze anii de studiu. Alarmant este faptul ca mai bine de jumatate din cei peste o mie de elevi repetenti, respectiv 570 sunt elevi de ciclu gimnazial. Nici semnalele transmise de colegii lor mai mici nu sunt tocmai bune: 195 de elevi din clasele I-IV n-au reusit sa promoveze anul. Numarul elevilor ramasi repetenti este foarte mare si in randul liceenilor. 250 de liceeni sunt nevoiti sa repete cursurile pentru ca nu au reusit sa obtina cinci-ul necesar promovarii.

In ceea ce-i priveste pe corigentii Timisului, cei mai multi sunt inregistrati la liceu: peste 2.000. Adica, aproape jumatate din numarul total de elevi care n-au promovat un semestru la cel putin o materie. In aceasta categorie intra si elevii care nu au reusit sa sustina examenul de Bacalaureat in 2012.

O situatie ingrijoratoare a fost inregistrata la ISJ in ceea ce-i priveste pe elevii care au avut situatia neincheiata in anul scolar 2011-2012: peste 5.000 de scolari si liceeni „au uitat“ sa treaca pe la scoala, au adunat mii de absente si au fost nevoiti sa sustina examene de promovare a clasei odata cu elevii corigenti.

Cei mai multi elevi repetenti, in Timis, au fost inregistrati la Colegiul Tehnic Timisoara – 38 de elevi, la Colegiul Tehnic Electrotimis – 37 de elevi – in mediul rural, in timp ce numarul cel mai mare de repetenti la o unitate de invatamant a fost inregistrat la scoala Comlosu Mare – 48 de elevi repetenti (32 la ciclul gimnazial si 16 la cel primar).

Dar avem si elevi premianti. Primaria Timisoara i-a premiat pe cei 150 de elevi care au obtinut media 10 in anul scolar precedent. Elevi silitori, care au luat 10 pe linie la toate materiile, au fost premiati de catre autoritatile locale. Pe langa acestia, mai exista cateva zeci de tineri din judet, care au obtinut aceleasi rezultate meritorii, numarul total al premiantilor fiind de aproximativ 200.

Datoriile, o problema la unitatile de invatamant din Timis!

Anul scolar 2012-2013 a inceput la Inspectoratul Scolar Timis cu datorii de aproape 12 milioane de euro!Iar problema datoriilor a atins apogeul la Masloc, acolo unde gradinita a fost inchisa vreme de doua saptamani, dupa ce constructorul a pus lacatul pe cladire, copiii fiind trimisi acasa pana ce Ministerul Educatiei a gasit banii necesari pentru plata arieratelor.

Pana la acel moment, 57 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) insumau datoriile catre firmele de constructii adunate de scolile din Timis din 2009 incoace.

Datoriile au inceput sa creasca din 2009. Atunci, mai multe lucrari au fost contractate, fara a fi platite arieratele care existau la vremea respectiva. Asa am ajuns acum sa existe datorii de 57 de milioane de lei in Timis pentru lucrari efectuate la scoli”, a explicat Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct in Timis.

Ministerul Educatiei a alocat, in fiecare an, diferite sume de bani pentru plata arieratelor, dar niciodata suficienti pentru acoperirea tuturor datoriilor. In 2011, suma trimisa Inspectoratului Scolar, pentru stingerea datoriilor catre contructori a fost de aproximativ 5 milioane de euro.

Din suma de 57 de milioane de lei datorie, 47 de milioane reprezinta arierate pentru constructia campusului scolar din Jimbolia. In ultimii ani, niciun ban nu a fost alocat campusului scolar.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nereuşitele se întind pe foarte mulţi ani, peste 20… „Iată” e vechi pe siturile ştiriste… Mai nou, apare iritantul „dar şi”… Ăsta e cel mai bun exemplu de nereuşită în educaţie – scoatem ştirişti idioţi, care n-au o minimală cultură generală (spaimă comunistă), să nu vorbim de gramatică – e prea de doctorat. Aştept ştiri de genul „1 kkdu shi 1 knar au dat yama în bzr…”

    • Ca să-mi răspund mie, că nu mă susţine (nici atacă) nimeni (dubla negaţie), aş fi pus următorul titlu – „Retrospectiva 2012 în Educatie, în judeţul Timiş: reuşite şi nereuşite”
      Sigur, sună comunist şi neproductiv, din puct de vedere manelistic şi telenovelistic…