Revelion la pret de dumping in cabanele lui Ceausescu din Timis

Toate cabanele din Timis ale fostului dictator au fost rezervate pentru noaptea dintre ani. Motivele? Preturile mici practicate de administratia acestora, respectiv Directia Silvica Timis, dar si locatiile feerice in care se gasesc

Desi sunt tinute departe de ochii turistilor obisnuiti, iar multi dintre timiseni habar nu au de existenta acestora, cabanele sunt in continuare intretinute din banul public.
Un exemplu concret in acest sens este cabana de vanatoare din Cheveresu Mare. Situata in padurea de la marginea localitatii, la 27 de kilometri de Timisoara, aceasta a fost renovata in 2003, si este cotata la un standard de doua stele.

Cabana este folosita acum in special de  vanatori, mai ales de cei din strainatate, precum si pentru petreceri private.

A fost deja rezervata pentru petrecerea de Revelion, cu aproximativ 1.200 de lei pe zi, un pret destul de mic, avand in vedere ca este vorba despre cinci camere duble cu baie proprie, o camera single si una cu trei paturi.

Aceasta dispune si de o sala de mese aranjata in stil rustic, in care mai dainuie inca unele dintre trofeele fostului dictator.

Glorie apusa

Odinioara, singurul stapan al acestor locuri era Nicolae Ceausescu, iar satenii din zona isi amintesc si acum cu inima stransa acele vremuri. “Cu doua saptamani inainte sa vina eram controlati la sange de filtrele de securisti. Trebuia ca toate casele sa fie aranjate, podetele vopsite, drumurile «barbierite». imi aduc aminte ca era un om mai amarat la capatul satului, care avea o casa mai darapanata si au adus muncitori de la Timisoara ca sa o repare”, spune Vera Cardei, administratorul taberei din Cheveres, care facea atunci parte din staff-ul care se ocupa de primirea dictatorului. Femeia spune ca pregatirile se faceau cu mult inainte de venirea lui Ceausescu si erau supervizate de securisti.

Pusca si cureaua lata

Ca sa se asigure ca va iesi glorios din partida de vanatoare, zeci de oameni din Cheveresu Mare si satele vecine erau adusi pe post de gonaci. Acestia trebuia sa mane vanatul pana in fata lui Ceausescu, care, postat pe un scaun, nu avea decat sa apese pe tragaci. “El statea pe un scaun in padure, iar gonacii aduceau vanatul pana in fata lui. Daca nu nimerea, avea langa el un securist care se asigura ca animalul va fi pus la pamant, ca sa ii iasa lui Ceausescu la numaratoare”, isi mai aminteste Vera Cardei.

Pe langa cuplul prezidential, la cabana din Cheveres au mai fost si alte personalitati ale acelor timpuri, astfel ca era nevoie de o intreaga desfasurare de forte. “Tin minte ca uneori mai venea cu Tito, insotit de sotia sa. Copiii sai nu au venit niciodata la cabana”, a concluzionat femeia.

Discretia capitalista

Spre deosebire de perioada aceea, acum cabana se afla intr-un con de umbra. Cel mai mult vin vanatorii straini aici, intrucat fondul de vanatoare se afla in administrarea unor societati private care se ocupa de atragerea acestora pe domeniile din Timis.

Vanatorii vin, in principal, din Austria, Germania si Italia, prin firmele care au castigat, prin licitatie, fondurile de vanatoare. Un loc de cazare costa intre 80 si 100 de lei pe zi, iar in afara perioadelor de vanatoare poate veni oricine. Vanatoarea ne aduce circa un sfert din cifra de afaceri, astfel ca putem spune ca sunt destul de profitabile, atat cabanele, cat si fondurile de vanatoare”, spune Ioan Palconi, directorul Directiei Silvice Timis.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.