Revolta la Timisoara din cauza unui cartier rezidential! De ce sunt furiosi vecinii?

TIMISOARA. Un teren de 25 de hectare pe care se doreste ridicarea unui mini-cartier creeaza controverse la Timisoara. A fost haos la sediul primariei, joi dupa-amiaza, la o dezbatere publica organizata pe marginea unei documentatii privind construirea unui cartier de vile si blocuri cu 2 etaje in Calea Urseni. Cativa timisoreni ce locuiesc in zona au mers sa-si spuna pasurile si sa incerce sa determine municipalitatea sa nu aprobe documentatia respectiva.

Terenul are, in fapt, aproape 30 de proprietari, care s-au luptat vreme de 15 ani sa reintre in posesia parcelelor care au fost nationalizate abuziv in anii ’50. Proprietarii vor sa amenajeze acolo un mini-cartier, cu doua parcuri, sustin proiectantii proiectului depus la primarie. Vorbim de case individuale cu parter, un etaj si etaj retras, dar si de blocuri cu 2 etaje cu maximum 6 apartamente.

„Este fosta pipiniera Horticola, este un teren privat, a fost nationalizat abuziv in anii ’50, a fost recuperat in 15 ani de procese de catre proprietarii de drept. Nu a fost niciodata o zona verde, a fost nespecificat in PUG. Documentatia prevede o suprafata de 10% pentru spatii verzi, 10% pentru zone sportive, 2% pentru cladiri de importanta comunitara – scoala sau gradinita samd. Asa sunt cifrele… De exemplu, zona verde propusa este de dimensiunea Parcului Justitiei, cel de langa primarie. Deci este propus un parc adevarat, intreg. O alta zona verde este exact cat Parcul Alpinet din spatele Catedralei. Zona sportiva de care vorbim este cat baza sportiva a Politehnicii, de la Universitate, cu tot cu acel parculet. Astea sunt castigurile comunitatii. O sa spuneti ca nu sunt castiguri, ca este zona verde. Dar acum este abuziv zona verde, e terenul cuiva, care l-a pierdut si l-a primit inapoi dupa 50 de ani”, a explicat Radu Radoslav, arhitectul care a lucrat la intocmirea proiectului.

ciarda rosie calea urseni viitor cartier 2

Potrivit acestuia, nu este nimic in comun si nimic anormal si viitorul cartier ar urma sa semene cu cel din zona centrala de langa Parcul Rozelor, unde vilele au acelasi regim de inaltime.

Potrivit arhitectului sef al orasului, Ciprian Cadariu, Consiliul Local ar trebui sa aprobe trei PUZ-uri, fiind vorba de un teren de 25 de hectare detinut de mai multi proprietari.

Timisorenii care locuiesc in zona sustin insa ca ei nici macar nu au fost invitati la dezbaterile precedente si ca refuza sa permite constructia cartierului in Calea Urseni. Motive sunt mai multe: sistemul de canalizare nu ar face fata, iar viitoarele imobile ar fi mai inalte decat casele din zona.

dezbatere viitor cartier vile blocuri calea urseni (1)

Reprezentantii Aquatim spun insa ca reteaua de canalizare ar putea face fata in urma unei investitii intr-o statie de pompare.

„Nu a fost comunicare. Daca firma respectiva venea la noi in cartier si era o dezbatere publica cu noi, cu cetatenii, era mult mai simplu. La noi tot timpul au fost probleme cu canalizarea. Noi nu ne opunem acestui proiect, este foarte bine dezvoltat cartierul, dar vrem sa stim ce se intampla cu spatiul verde, cu utilitatile si care este limita de inaltime”, a spus Ovidiu Tanase, presedintele Consiliului consultativ de cartier Ciarda Rosie.

„Avem dreptul la un trai decent”, a rabufnit o femeie care locuieste in zona, plangandu-se de problemele cu canalizarea, de presiunea la apa si de problemele cu Enel.

Aceasta nu a fost insa singura dezbatere pe acest subiect. Autoritatile locale dau asigurari ca viitoarele constructii nu vor fi mai inalte de 12 metri.

ciarda rosie calea urseni viitor cartier

„Am 45 de ani si locuiesc in acea zona, chiar sunt singura in casa. Ne bagati pe gat acest PUZ, nici nu ati notificat pe cine trebuie, eu locuiesc la nr. 28, dansii care vor sa construiasca sunt la nr. 36, nu mai este alta casa pe partea mea. Ma trezesc ca vin blocurile la 3 metri de mine, proprietatea mea are undeva la 7 metri inaltime”, s-a plans o alta femeie care locuieste in Calea Urseni.

„Regimul de inaltime este P+1, inaltimea maxima cu totul inseamna 12 metri per cladire, maximum. Exista un articol in Legea 50 care spune ca se poate etaja un singur nivel, o singura data. Nu poate fi depasita inaltimea de 12 metri”, a explicat Ciprian Cadariu.

„In acea zona nu sunt cladiri nici de o parte, nici de alta, mai mari decat parter + mansarda. De ce nu se fac asa cum sunt in zona? Pai daca eu mi-am facut P+M, dumneavoastra vreti sa faceti la 12 metri? De ce nu se poate construi doar parter si mansarda?”, a revenit femeia.

dezbatere viitor cartier vile blocuri calea urseni (2)

Un alt locatar i-a acuzat pe reprezentantii Primariei Timisoara ca dintr-un haos asemanator a luat nastere si acvariul din centrul orasului. Alti timisoreni care locuiesc in Calea Urseni sustin ca pe terenul pe care ar urma sa fie ridicat viitorul cartier de vile si blocuri exista o sumedenie de arbori.

„Sunt arbori protejati acolo. Acest PUZ propus spre avizare este schimbat din mers”, a intervenit o timisoreanca.

100 de timisoreni din Calea Urseni nu sunt de acord cu proiectul care ar trebui sa primeasca acordul Consiliului Local Timisoara.

„In Timisoara nu avem siguranta ca ceea ce se aproba va fi in realitate. In Timisoara avem experienta trista a problemelor grave de urbanism care nu s-au rezolvat si nu se intrezaresc sperante ca s-ar imbunatati ceva. Nu avem nicio garantie ca ce s-ar putea aproba nu se va modifica brutal in viitor. Cerem sa se verifice toate aspectele sesizate si sa se raspunda punctual la toate documentele depuse de cetateni sau asociatii”, se arata intr-o adresa trimisa de locuitorii din Calea Urseni primariei.

La dezbaterea de joi dupa-amiaza au participat si mai multi consilieri locali: Alfred Simonis – PSD, Romanita Jumanca – PSD, Daniel Idolu – PSD, Lucian Taropa – PSD, Grigore Grigoroiu – PNL, Vasile Vesa – PNL si Nistor Geana – independent.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. faceti confuzie…nu din cauza vilelor sant furiosi locuitorii de pe strada noastra, ci din cauza blocurilor care urmeaza sa se construiasca aici…si cum la Timisoara functioneaza inca sistemul de pile si spagi,nu ne-am mira sa ne trezim cu blocuri de 7 etaje ;
    cei de pe aceasta strada daca doreau blocuri stateau la bloc…inclusiv familia mea…ne-am mutat de la bloc la casa si platim credit 25 de ani de acum incolo… si ca noi sant cam toti oamenii de pe strada….NU DORIM BLOCURI PE CALEA URSENI !!!! exista un PUZ si dorim sa fie respectat,nu modificat in functie de pile si spagi…date pe la Primarie ! ZONA Calea Urseni este zona de case si asa dorim sa ramana !

    • sicare ie problema lu matali? sese face coloshia si blocuri cu 10 ietaje si camine denefamilisti pintru oaminii saracii. nu numa bogatani care or furat romania sa steie coloshia. iaca na !

  2. Problemele sunt mai multe.
    Locuitorii din zona nu sunt impotriva dezvoltarii orasului, ei se opun acestui proiect in forma in care este. Este vag prezentat si lasa loc unor interpretari si modificari ulterioare care cu totii stim ca se vor face in favoarea beneficiarului si nu a comunitatii.
    Acea suprafata de 25 de hectare pe care se doreste acest PUZ este imensa. Se doreste desfiintarea unui spatiu verde (o mare parte impadurita cu copaci de peste 10 metri) si se promite lasarea unui spatiu de 20% ca si parc. Defapt este malul canalului care oricum nu poate fi valorificat. Acel parc urmeaza sa fie costruit in viitor de catre primaria, promisiune facuta proiectant.
    La intalnire a fost prezent doar un director, cel de la Aqatim care oricum habar nu avea sa dea raspunsuri. Au lipsit primarul, reprezentati de la Renel, Eon, directia de circulatie sau cei de la mediu, stiut fiind faptul ca in zone nu fac fata canalizarea, sistemul electric, drumurile nu sunt gandita pt o asemenea circulatie, iar mijloace de transport in comun sunt departe de acea zona. Aceste investitii nu se vor face pt ca nu le face investitorul privat (ar trebui sa le faca primaria, Enel , Aquatim)
    Proiectantul nu a dat detalii legate de parcari, nr de spatii locative (nr de familii) si vor fi foarte multe, accesul in zona al tuturor acestor persoane, repeta doar ca P+2 nu inseamna blocuri.
    Sa se elaboreze intai noul PUG, acel masterplan pt urmatorii 20 de ani, sa se tina cont de legile in vigoare cu privire la spatiile verzi si pe urma sa se faca un alt PUZ care sa tina cont de toate aceste realitati.

  3. Cand iti cumperi un teren pentru ati construi o casa, investesti pentru o viata intreaga. Cand ti-ai cumparat intr-o zona cum e Calea Urseni sau pe una din strazile adiacente ai dorit o zona linistita, o zona rezidentiala.
    SUSTIN parerea primului comentator. Daca vrei sa-ti traiesti viata LA BLOC ramai la bloc. De ce Primaria Timisoara isi bate joc de viata celor care ii platesc impozite?
    De ce ii insala si le amareste viata?
    De cand casele obisnuite au devenit indezirabile pentru mai-marele edil al orasului?
    Il intreb: Domnule primar, chiar credeti ca veti putea convinge populatia Timisoarei sa se intoarca in vremea comunismului, sa-i obligati sa suporte „regimuri de inaltime ridicate” ? Daca nu construim blocuri inseamna ca traim la sat? De ce nu luati modelul american, cu case obisnuite, unifamiliale! ?
    VA BATETI JOC DE NOI, DE VIATA NOASTRA! IN TIMP CE INVESTITORII FAC AFACERI, NOI TREBUIE SA SUPRAVIETUIM!

  4. Remarcabil apetitul investitorilor si primariei Timisoara pentru asa zisele locuinte colective , o frumoasa perifraza pentru BLOCURI . Cand in comunism se proceda asa era …. dictatura . Acum se face democratic , prin aparatul administrativ angajat si platit tocmai pentru a se evita abuzurile . Vina majora nu este a „investitorilor” ci a celor care le emit avize si aprobari . Nu mai pomenesc de modul de desfasurare al dezbaterilor publice unde functionarii de la urbanism sunt ocupati sa inchida gura cetatenilor prin orice mijloace . Mai nou a disparut si obiceiul de a posta pe site-ul primariei procesul verbal al dezbaterilor (pacat , aveati ce citi/vedea in directia limbajului si atitudinii functionarilor publici platiti si din taxele noastre ) . Remarcabil exemplul dat de @MARA , dar ce noi suntem asa de slabi ca …. americanii . Nu , noi suntem buricul pamantului , scoala de arhitectura scoate Gaudi pe banda rulanta , noi vrem colectivism … democratic . Nu , desigur nu sunt interese pecuniare (hai sa radem) la mijloc , functionarii publici sunt mai puri ca zapada carbonica etc . Sa nu intrebati daca exista vreun proiect depus la urbanism ce sa nu aiba aviz de oportunitate cai „bai” mare .
    Sa facem blocuri to’arasi . Dar apa ,canal , curent , sosea , trotuar , gaz ? Astea nu-s domenii de interes pentru primarie (si chiar nu sunt , nu va aventurati pe C. Urseni daca tineti la masina dvs ) . De interes sunt impozitele , taxele si , probabil , atentiile bine tintite . Arhitectul sef a recunoscut ca nu a fost de 7 (sapte) ani in zona respectiva . Persoana de contact la primarie are frumosul nume de „inspectorul de zona” („de” fiind probabil particular nobiliara , asa ca si la ducel de Milano ? ) . Daca faci o sesizare se raspunde in doi peri sau se citeaza mecanic tocmai avizarile si aprobarile ce le contesti . Un consilier local a facut eroarea sa viziteze zona . A fost ingrozit (mai ales de dimensiunile propriei masini ; de ce ? Soseaua are in scripte 7 m latime , iar pe teren 5 , normal ca te intrebi cum de nu incap 2 deodata ) .
    Nu intelegem ce rost au toate PUZ-urile , PUG-urile si … masterplan-ul (este unul , iti sta mintea in loc , absolut parallel cu realitatea) daca tot timpul se fac exceptii si derogari . Ce rost au tone de hartoage si dosare daca totul se modifica in functie de interesul particular de moment . Vreo derogare de la rezultatul alegerilor ar fi oare acceptabila ? Dar e exceptare de la plata salariilor funtionarilor de la primarie ?
    Si atentie dle. primar , a mai fost cineva foarte decis sa „sistematizeze” satele si orasele . Si-a incheiat drumul la Targoviste . Poate ca totusi gresea sau sunteti de alta parere ?! Vine 2016 cu ….. alegeri . Sa nu va mirati !!

  5. Celor de la primarie le pare atat de rau pentru proprietarii carora li sa luat in comunism terenurile de pe str CALEA URSENI ,acum ele fiind retrocedate inapoi ,vor a ne face sa intelegem ca noi toti cei care locuim pe acea strada am avut o mare vina,iar saraci mostenitori acum proprietari ,au dreptul suprem a ne pedepsi construind blocuri pe terenurile lor pe care la urma urmei urmeaza a le vinde.Daca au redobandit terenul bravo lor,acum fiind atat de bogati (peste nivelul celor din zona)ar trebui sa ridice aceasta strada la standardele dorite prin chieltuiala lor nu sa vina in continuare CU MANA INTINSA LA PRIMARIE pentru amenajarea spatiilor verzi ,parcurilor.Mai mult deatat acesti proprietari urmand sa faca deacum afaceri imobiliare cu blocurile ce le vor construi.Deci haideti sa vedem intradevar cata dreptate au locuitorii de pe acea strada,care si-au cumparat casele prin credite pe zeci de ani si care au preferat acea zona pt ca era o zona de case P sau P+M cu multa verdeata pomii si mult aer curat.

    • Eu propun sa le dam acestor bieti proprietari si niste bani, sa facem o „colecta” pana la sarbatori ca bietii de ei au fost „abuzati” de regimul comunist. Asta ca sa le mearga afacerile mai bine ! Gurile rele spun ca unii dintre ei au fost expropriati de primarie candva, dar desigur astea sunt doar gurile rele …

  6. Extinderea sau dezvoltarea orasului cum o numesc edilii, se face doar pe hartie, deoarece toate utilitatile le fac noii proprietari astfel: extindere retea de gaz, electricitae… noroc cu fondurile europene, aa in zece ai au introdus apa, si canalizaarea