Asociatiile de revolutionari au stabilit programul manifestarilor dedicate Revolutiei din 1989. Astfel, evenimentele se vor desfasura in perioada 16 – 22 decembrie si vor marca trecerea celor 21 de ani de cand Eroii Timisoarei s-au jertfit pentru libertate.
16 DECEMBRIE
ora 17.00 Programe de colinde, obiceiuri de Craciun, cantece si dansuri populare in interpretarea Ansamblului „Doina Timisului” al Casei de Cultura Studentesti Timisoara.
Vernisaj expozitie de icoane pe lemn si sticla cu tema „Nasterea Mantuitorului si Renasterea Romaniei dupa Decembrie 1989” in foaierul Operei Romane (ALTAR)
Vor fi aprinse candele in Piata Victoriei (ALTAR)
Spectacol de colinde si pricesne in sala Operei Romane (ALTAR)
17 DECEMBRIE – zi de doliu
Actiunile sunt organizate de Asociatia 17 decembrie a Ranitilor si Luptatorilor in Revolutie din Timisoara
ora 10.00 Slujba de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitana din Timisoara
ora 10.30 Deplasare din fata Catedralei pentru depunere coroane de flori la locurile de martiraj
ora 12.00 Slujba de pomenire Biserica Martirilor din Timisoara
ora 12.30 Requiem pentru eroii martiri
ora 13.00 Depunere de coroane la Biserica Martirilor din Timisoara
ora 13.30 Deplasare la Cimitirul Eroilor Martiri din Timisoara
ora 14.00 Parastas la Cimitirul Eroilor Martiri din Timisoara
ora 14.30 Depunere de coroane la Cimitirul Eroilor Martiri din Timisoara
ora 15.00 Slujba de pomenire si depunere de coroane la Cimitirul Saracilor din Timisoara
18 DECEMBRIE
Actiunile sunt organizate de Primaria Municipiului Timisoara si Asociatia Memorialul Revolutiei din Timisoara
ora 10.00 Deplasare din fata Primariei Municipiului Timisoaraîn pelerinaj, cu depunere de coroane la locurile de martiraj
20 DECEMBRIE
ora 13.00 Marcarea momentului devenirii Timisoarei – oras liber prin declansarea sirenelor care sa sune timp de 3 minute
ora 14.00 Sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara
ora 18.00 Lumina de la Bethleem (Filarmonica Banatul Timisoara si Fundatia Academica Culturala Timisoara)
Pelerinaj la Slatina si la Bucuresti (Asociatia Memorialul Revolutiei)
21 DECEMBRIE
ora 17.00 Spectacolul „Colinda, colinda”. Colinde, obiceiuri, cantece si dansuri populare cu Ansamblul „Timisul” tineret. (Casa de Cultura a Municipiului Timisoara)
22 DECEMBRIE
ora 13.00 Alaiul colindatorilor. Program de colinde si obiceiuri cu formatii reprezentative din judetul Timis (Casa de Cultura a Municipiului Timisoara)
ora 18.00 – 20.00 Gheorghe Iovu – program muzica ambientala de pe albumele Best Of si Pasi în Univers (Casa de Cultura a Municipiului Timisoara)
Pana in data de 30 decembrie se desfasoara o expozitie de icoane pe lemn si sticla cu Tema „Nasterea Mantuitorului si Renasterea Romaniei dupa Decembrie 1989” la muzeul Catedralei Ortodoxe Mitropolitane (ALTAR)
Pareri
De ce nu chemati si liderii miscarilor de atunci ,cei implicati in miscarea revolutionara ….Lorin Fortuna sau Claudiu Iordache ?
Vrei sa vina cei care atunci in ziua ceda mare au intrebat manifestantii din Opera daca il doresc pe Ilescu presedinte???TOCMAI acesti ,,revolutionari”locotenenti zonali ai deturnarii adevaratei revolutii vrei sa vina acolo???Lasa-i sa stea chitic la locul lor caci adevaratii timisoreni stiu de fapt ce S-A INTIMPLAT in 1989…Mai ales ca au aparut teroristii de niciunde dupa executarea lui Ceasca….
Se pare ca teroristii au fost peste tot .In Brasov a fost liniste pina pe 21 seara cind a inceput sa se traga …cine in cine …nu se stie prea bine…pacat …au murit oameni nevinovati.Nu stiu ce a fost in Timisoara …probabil acelas scenariu.
OK nu ii vreti pe Dansii la manifestarii atunci chematii pe cei din guvern …presedentia ….cei care practic conduc ….SI AR TREBUII SA VINA…….
Noi nu-i chemam daca voi cei din Brasov vreti sa-i chemati,chemati-i…
http://www.petitieonline.ro/petitie/romania_isi_cinsteste_martirii_doneaza_sange-p23037044.html
Stimate Domnule Prim-Ministru, Stimate Domnule Ministru al Sănătăţii,
Ne aflăm în pragul comemorării a 21 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989, care au schimbat destinul României prin renunţarea la regimul totalitar comunist, datorită sacrificiului semenilor noştri care au plătit cu sângele lor preţul pentru idealurile care i-au animat şi i-au scos din case pentru ca noi să trăim într-o ţară liberă şi prosperă.
Din nefericire, visul lor nu s-a îndeplinit decât parţial, societatea românească traversând, de-a lungul acestor 21 de ani, în drumul său către democraţie, o perioadă de criză de ordin moral, social, economic, manifestată printr-o răsturnare nefirească a valorilor şi o intensă promovare a nonvalorii (pe toate planurile), fapt ce a contribuit la emigrarea în masă a oamenilor competenţi , la carenţe în sistemul educaţional şi în sistemul public, la o formă din ce în ce mai mică a respectului dintre oameni, precum şi la o criză de sânge cu care ţara noastră se confruntă de ani buni. De aceea, consider că este datoria noastră, a fiecăruia dintre noi, să le păstrăm vie amintirea şi să îi omagiem, nu doar prin participarea în cadrul unor evenimente ce au caracter comemorativ, ci mai ales prin acţiunile noastre de zi cu zi, ce ar trebui să se caracterizeze prin respectul acordat celorlalţi şi printr-un nivel ridicat al simţului civic. Ştiu că pare oarecum ciudat pentru o mare parte a cetăţenilor acestei ţări ceea ce am afirmat mai devreme, în condiţiile în care, pe parcursul ultimilor douăzeci de ani, noţiunea de patriotism a fost înlocuită cu aceea de combinaţie şi sintagma simţ civic cu aceea de interes personal. Consider că a sosit momentul unei schimbări a mentalităţii noastre (a românilor) şi a acţiunilor pe care le vom întreprinde de acum înainte. Îmi doresc ca România să devină un model de civilizaţie pentru intreaga Europă, astfel încât să câştigăm respectul tuturor. Ştiu că un asemenea proces de transformare nu este deloc simplu şi mai ştiu că atâta timp cât există bunăvoinţă, pasiune, entuziasm, interes, organizare, disciplină şi credinţă, orice este realizabil. De asemenea, este nevoie de o strânsă colaborare a tuturor elementelor care alcătuiesc societatea: cetăţeni, instituţii ale statului, partide politice, societăţi private, ONG-uri etc.
Având în vedere cele mai sus menţionate, propun Guvernului României şi Ministerului Sănătăţii adoptarea şi susţinerea unui program intitulat (de exemplu) : “România îşi cinsteşte martirii: Donează sânge”, în urma căruia, în fiecare an în perioada cuprinsă între 16 şi 23 decembrie să organizeze acţiuni de donare voluntară de sânge pe întreg teritoriul ţării, în parteneriat cu administraţia publică (primării, consilii locale şi consilii judeţene), societatea civilă , ong-uri de profil şi asociaţii ale revoluţionarilor, mass-media, precum şi cu Ministerul de Externe şi asociaţii ale românilor din diferite ţări, demonstrând, pe de o parte, înalta preţuire pentru martirii neamului şi, pe de altă parte, vocaţia universalităţii fiecărui român care donează sânge şi a respectului pentru viaţă şi pentru fiecare om care are dreptul să se bucure de ea, indiferent de rasă, religie sau naţionalitate.
Stimate Doamne/Stimati Domni,
Numele meu nu are importanta mesajului pe care doresc sa vi-l transmit pe aceasta cale – il veti afla la sfarsit. De asemenea, nu am fost participant la evenimentele din decembrie 1989 (eram doar un copil) si nu activez in domeniul medical.
Am ales sa ma adresez Dvs. din dorinta de a reda impreuna societatii romanesti demnitatea, prin promovarea unor actiuni cu caracter civic. In speta, este vorba despre promovarea unei petitii cu scopul de a comemora martirii din decembrie 1989, pe de o parte, si de a contribui la constientizarea populatiei cu privire la donarea voluntara si neremunerata de sange, petitie destinata Guvernului Romaniei (respectiv, Ministerului Sanatatii). Prezenta petitie se inscrie intr-un proiect mai amplu de rezolvare a crizei de sange cu care se confrunta Romania, publicat pe blogul personal: http://flaviangradeanu.wordpress.com/2010/10/29/proiect-donare-voluntara-de-sange-sangele-nostru-salveaza-romania-rectualizare-1/
O parte reprezentativa a mass-media din Romania a fost deja informata – si va fi informata constant cu fiecare mesaj scris sub forma unei scrisori deschise. Cu totii suntem romani (si oameni) si e de datoria si demnitatea noastra sa ne cinstim martirii si sa ne ajutam semenii, indiferent de rasa, religie, orientare politica sau nationalitate.
Ar ajuta mult si m-ar bucura nespus sa pot conta pe sprijinul Dvs.
Va multumesc pentru atentia acordata!
Cu stima,
Flavian Grădeanu