Revolutionarii din Timisoara, cetateni de onoare ai orasului. Ce document scris acum 25 de ani, la Revolutia din 1989, a primit Nicolae Robu?

TIMISOARA. 75 de oameni care au iesit in strada in urma cu 25 de ani, la Revolutia din Decembrie 1989, au fost facuti, sambata, cetateni de onoare ai Timisoarei. In sedinta festiva de consiliu local care a avut loc la Filarmonica Banatul, cativa revolutionari au anuntat noi proteste de strada. Mai mult, i-au inmanat primarului Nicolae Robu unul dintre cele mai importante documente scrise acum 25 de ani la Timisoara, semnat de Frontul Democratic Roman constituit la Timisoara. Prin acest document, participantii la revolutie au cerut demisia lui Nicolae Ceausescu.

Vasile Bledea a fost cel care i-a inmanat documentul primarului Timisoarei.

„Tin in mana cel mai pretios document al Revolutiei din Timisoara, cel care s-a redactat in noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989. Acest document contine ca dorinta de a intra in dialog a Frontului Democratic Roman o prima conditie: demisia lui Ceausescu. Ii inmanez documentul domnului primar”, a spus Vasile Bledea.

Un alt revolutionar, Liviu Bacana, i-a indemnat pe colegii lui sa iasa din nou in strada. Duminica, la ora 11:00, inainte ca presedintele ales Klaus Iohannis sa depuna juramantul, acestia vor organiza un prim protest. Motivul?

„Va rog foarte mult, trebuie sa reluam din nou protestele organizate. Nu faceti de rusine Timisoara, fiti demni in fata oricui. Protestul de astazi va fi unul in care, ne pare rau sa va spunem, nu ne mai putem adresa decat unei singure autoritati a acestui stat, Presedintiei. Am inceput sa ma rog unei institutii pe care altadata o detestam: Departamentul National Anticoruptie, este singura care alaturi de noi si de domnul Iohannis mai poate sa faca ceva in aceasta tara”, a spus Bacana.

Un numar de 75 de revolutionari care s-au remarcat in timpul Revolutiei din 1989 si raniti care atesta aceasta calitate prin certificatul instituit prin lege au primit Titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei.

„Stim ca multa lume are merite in ceea ce s-a intamplat in acel decembrie 1989. Meritele s-au manifestat in cazul unora in anumite zile, in cazul altora in alte zile. Unii nici n-au apucat sa participe prea mult la evenimente pentru ca, din pacate, au fost impuscati si si-au pierdut viata, altii au fost raniti. Cred ca trebuie sa exprimam, insistand asupra acestui aspect, recunostinta pentru toti cei care, pe tot acel parcurs, s-au implicat in revolutie jucand un rol pregnant. Prin sedinta de astazi, am dorit sa punem mai bine in drepturi decat poate s-a facut altadata si de catre noi, si de catre predecesori, ziua de 20 decembrie. Avem pretentia, ca dupa 25 de ani, o institutie a statului roman, care a fost creata special pentru a se ocupa de problemele Revolutiei, este in mult mai mare masura capabila sa stabileasca cine merita sa fie putin mai in fata in sensul de ajungere in postura de a primi un astfel de titlu. Am considerat ca cei care au fost raniti in revolutie, indiferent daca au fost intr-un balcon sau in altul sau in niciunul, merita sa primeasca titlul de cetatean de onoare al orasului. Un titlu de cetatean de onoare trebuie dat totusi selectiv. Am decis sa acordam titlul de cetatean de onoare al municipiului Timisoara, acum, la 25 de ani de la revolutie, pe de-o parte pentru revolutionari care sunt pe lista Secretatului de stat pentru revolutionari, si la care adaugam, fara sa fi avut lista nominala, toti ranitii care au atestat acest statut de ranit prin certificatul instituit prin lege. N-am reusit sa facem rost de lista nominala si, prin urmare, textul hotararii este deschis. Incepand de dupa votul care va fi dat, se pot considera pe aceasta lista si revolutionarii care au certificatul de ranit”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Unii dintre participanti si-au exprimat supararea ca de pe lista lipsesc cateva persoane importante care s-au remarcat in urma cu 25 de ani, la Timisoara.

Sedinta festiva nu a putut avea loc fara scandal. Lorin Fortuna, unul dintre liderii revolutionarilor, a spus ca vrea sa prezinte un nou proiect: „Constitutia Timisoara”.

„Am elaborat proiectul constitutional Timisoara, numit generic Constitutia Timisoara. (…) Constitutia de la Timisoara prevede reintroducerea pedepsei cu moartea. Avem nevoie sa fim un stat constitutional deplin care sa aiba un sistem de nivel constitutional asociat Constitutiei ca lege suprema in stat. La nivel de guvernare se raspunde politic, si nu juridic. In momentul in care cineva fraudeaza si este prins, este descoperit, este schimbat din functie si se ramane la faza aceasta. Beneficiaza de imunitate”, a spus Lorin Fortuna.

Ca la fiecare sedinta la care se aduna revolutionarii, acestia s-au acuzat unii pe altii: ba ca si-au facut copiii revolutionari, ba ca si-au parasit familiile si ca, de fapt, unii nu ar merita diplomele de onoare.

Lista revolutionarilor care au devenit cetateni de onoare ai orasului!

1. Nicolae Adam
2. Dan Albutiu
3. Florin Ambru
4. Liviu Apetrei
5. George Ardelean
6. Cornel Avram
7. Valeriu Valentin Babanas
8. Liviu Bacana
9. Sorin Barbu
10. Ionel Barna
11. Alexandru Barta
12. Nicolae Biries
13. Vasile Bledea
14. Dorel Boglut
15. Petre Mugurel Borosoiu
16. Stelian Borza
17. Dinu Buhaianu
18. Adrian Burlacu
19. Tudorin Burlacu
20. Lucian Caldararu
21. Dan Carp
22. Mircea Capotescu
23. Liviu Cheta
24. Ioan Chis
25. Liviu Chis – post mortem
26. Claudiu Iordache
27. Stefan Cojocnean
28. Dumitru Curiban
29. Mihail Decean
30. Ion Dolca
31. Constantin Duma
32. Constantin Dumitrescu
33. Romeo Dunca
34. Tiberiu Edenberger
35. Viorel Florescu
36. Lorin Fortuna
37. Eugen Gherga
38. Aurel Ghile
39. Ion Grigoras
40. Mihai Haidau
41. Radomir Iancu
42. Lucian Iovanel
43. Stefan Ivan
44. Ion Dorin Jisa
45. Francisc Kocsis
46. Alexandru Pavel Loric
47. Petru Juravle
48. Cornel Jurca
49. Octavian Jurj
50. Valentin Lupascu
51. Ion Marcu
52. Gabriel Marinescu
53. Luminita Milutin
54. Dan Mandrila
55. Tiberiu Molonet
56. Petrisor Morar
57. Radu Motica
58. Mihaela Munteanu
59. Viorel Oancea
60. Ioan Beni Oprea
61. Sorin Oprea
62. Marius Parvu
63. Nicolae Paut
64. Petre Petrisor
65. Stefan Predan
66. Rodica Marina Radu
67. Adrian Sanda
68. Gruia Sasaran
69. Ioan Savu
70. Dorel Serp
71. Ioan Toma
72. Maria Traistaru
73. Victor Vasui
74. Emil Vladesan
75. Simona Zlotea

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.