Doua exit poll-uri, doua rezultate diferite la scrutinul parlamentar anticipat din Republica Moldova: daca in sondajul Publika Tv/Ires, PLDM ar fi castigat 34,4% din voturi si PCRM a obtinut doar 26%, cifrele PrimeTV – CBS/AXA dau castigator PCRM cu 33,8 %, urmat de PLDM cu 32,2 %.
Partidul lui Filat, castigator potrivit Ires
Partidul Liberal Democrat (PLDM) ar fi castigat 34,4% din voturile exprimate pana la ora 19.00 in cadrul scrutinului din Republica Moldova, in vreme ce PCRM, al comunistului Vladimir Voronin, a obtinut doar 26%, conform unui sondaj Publika TV/Ires.
Cele doua formatiuni sunt urmate de PL, cu 15,6 % si de PD, al ex-comunistului Marian Lupu, cu 15,1 %. AMN a obtinut 3,1 %.
Exprimate in mandate de deputat, PLDM ar avea 37 mandate, PCRM 26 mandate, PL 18 mandate, PDM 17 mandate. In total, AIE ar acumula 72 de mandate, mai mult decat cele 61 necesare pentru alegerea presedintelui tarii.
Vladimir Voronin, castigator potrivit AXA
PCRM, al liderului comunist Vladimir Voronin, ar fi castigat 33,8 % din voturile exprimate, potrivit cifrelor PrimeTV – CBS/AXA. PLDM ar fi obtinut 32,2 %, urmat de PDM cu 14 % si PL cu 10 %.
Exprimate in mandate de deputat, PCRM ar obtine 37 mandate, PLDM 35, PDM 17, iar PL 12.
Niciunul dintre partide nu a obtinut suficiente voturi pentru a-si asigura majoritatea in Parlament. Ramane de vazut daca alianta AIE, formata din PLDM, PL si PDM, va obtine majoritatea necesara pentru a alege viitorul presedinte al Republicii Moldova.
Deputatul comunist Mark Tkaciuk a denuntat cele doua exit-poll-uri date publicitatii la Chisinau dupa inchiderea urnelor, care arata ca PCRM a pierdut alegerile legislative, si a spus ca Partidul Comunistilor va comenta doar cifrele anuntate de Comisia Electorala Centrala.
Comisia Electorala Centrala organizeaza luni, 29 noiembrie 2010, ora 11.00 o conferinta de presa la care vor fi prezentate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010.
Exit-poll-ul Timpul.md
Potrivit rezultatelor partiale ale unui exit poll dat publicitatii de Timpul.md in jurul orei 19.00, Partidul Liberal Democrat (PLDM) ar fi obtinut 34% din voturile exprimate, in vreme ce comunistii ar fi obtinut doar 32%.
Sursele cotidianului moldovenesc Timpul au dat publicitatii rezultatele provizorii ale exit-pollului efectuat de una din institutiile ce au actionat in timpul alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova.
Rezultatele neconfirmate aratau astfel: PLDM 34 %, PCRM 32 %, PD 15 %, PL 10 % si AMN 3 %.
Anticipatele, singura solutie pentru blocajul politic din R. Moldova
Peste 2,6 milioane de moldoveni au fost asteptati duminica la urne, in cadrul alegerilor parlamentare anticipate organizate in Republica Moldova.
Dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 si alegerile anticipate din 29 iulie 2009, Parlamentul trebuia sa aleaga Presedintele Republicii Moldova, insa au esuat toate cele patru 4 tentative de alegere a sefului statului.
Scrutinul are loc deoarece Curtea Constitutionala a constatat ca aceste circumstante justifica dizolvarea Parlamentului, la data de 28 septembrie 2010.
Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova a emis decretul privind dizolvarea Parlamentului de legislatura a XVIII-a si a stabilit data de 28 noiembrie 2010 pentru desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate.
Pentru alegerile parlamentare din data de 28 noiembrie au fost alocate 43 milioane de lei din bugetul de stat. Au fost deschise 75 de sectii de votare peste hotare si peste 3 mii sectii de votare in tara. Monitorizarea sectiilor din afara Republicii Moldova a fost realizata de observatori internationali si cei din partea celor cinci partide parlamentare.
In total, s-au inscris 39 de candidati electorali, dintre care 20 sunt partide politice. Comisia Electorala Centrala a examinat 65 de contestatii si a tiparit 2,8 milioane de buletine de vot.
In strainatate s-a votat atat de mult incat s-au terminat buletinele de vot
Potrivit rapoartelor primite de Comisia Electorala de la sectiile de votare din strainatate, au existat orase unde s-au terminat buletinele de vot – asa ca presedintii de sectii le-au inlocuit cu foi de format A4, pentru ca cei care au stat ore in sir la coada, in ploaie si frig, sa isi poata exprima optiunea politica.
Mobilizarea electoratului a fost buna, pana la ora 18.30 prezentandu-se la urne peste 55% dintre votanti.