Rezultate deosebite in domeniul cercetarii pentru Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Toamna anului 2017 a fost deosebit de fructuoasa pentru Universitatea Politehnica Timisoara tinand cont de cele 7 proiecte internationale care au fost castigate de politehnisti.

Cadrele didactice de la Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului respectiv cele de la Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale au adus in cadrul Universitatii 2 proiecte finantate prin programul Orizont 2020, cu o valoare cumulata pentru UPT de aproape 200000 euro.

„Universitatea Politehnica Timisoara este una din institutiile romanesti cu o participare frecventa la Programul de Cooperare Europeana in stiinta si Tehnologie, fiind recunoscuta ca protagonist remarcabil pe scena cercetarii stiintifice atat in plan national, cat si international. Cercetatori din cadrul UPT au fost inclusi in comitetele de management a 4 actiuni de tip COST, devenind astfel coordonatori la nivel national si reprezentanti ai Romaniei pe probleme deosebit de importante precum managementul inundatiilor, gestionarea terenurilor aride si amenintate de fenomenul de desertificare, educatia ecologica etc”, a declarat conf.dr. Liviu Cadariu-Brailoiu, prorector UPT.

Nu a fost neglijata nici cooperarea cu statele donatoare din cadrul Mecanismului Financiar SEE (Norvegia, Islanda si Lichtenstein), UPT ajungand la 10 proiecte castigate in ultimele 12 luni.

In perioada 30 august 2017- 1 noiembrie 2017, Universitatea Politehnica Timisoara, in parteneriat cu Reykjavik University si scoala Gimnaziala nr. 19 ,,Avram Iancu” Timisoara, implementeaza proiectul „Protejarea biodiversitatii si importanta serviciilor ecosistemelor – o abordare inter-generationala (ECO-INTERAGE)”, derulat prin Ministerul Mediului si finantat din Fondul pentru Relatii Bilaterale in cadrul programului Ro 02 „Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”, Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014.

Obiectivul principal al acestui proiect este acela de a identifica, prin transfer de expertiza, solutii durabile pentru protejarea biodiversitatii, a cunoasterii, intelegerii si utilizarii judicioase a serviciilor ecosistemelor prin activitati adaptate diferitelor categorii de varsta incluzand atat adulti, cat si copii si tineri printr-o abordare inter-generationala.

Echipele de proiect coordonate de conf. univ. dr. ing. Sorin Herban (Universitatea Politehnica Timisoara), prof. drd. Cristina Halbac-Cotoara-Zamfir (scoala Gimnaziala nr. 19 ,,Avram Iancu” Timisoara) si dr. David C. Finger (Reykjavik University) in vederea atingerii obiectivelor proiectului au organizat o serie de workshop-uri in Islanda in perioada 13-17 septembrie 2017. Rezultatele acestor intalniri precum si alte informatii referitoare la proiect vor fi diseminate in cadrul unor conferinte ce se vor desfasura la Timisoara in a doua parte a lunii octombrie. Proiectul beneficiaza de o finantare ne-rambursabila in valoare de 10000 euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.