Rezultatele finale la alegerile legislative anticipate din Republica Moldova au fost anuntate, luni seara, iar Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a obtinut cele mai multe mandate de parlamentar (42) dintre toate partidele participante.
Pe locul doi s-a clasat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), care a obtinut 29,4% din voturi (32 mandate), pe trei Partidul Democrat din Moldova (PDM) cu 12,7% din voturi (15 mandate), iar pe patru Partidul Liberal (PL) cu 10% din voturi (12 mandate), anunta Alegeri.md.
Dintre cele 20 de formatiuni politice inscrise in cursa electorala, doar patru au depasit pragul electoral de 4%, iar alte doua au reusit sa obtina peste 1% din voturile electoratului: Alianta „Moldova Noastra” (2.0%) si Miscarea „Actiunea Europeana” (1.2%).
Potrivit CEC, alegerile anticipate din 28 noiembrie 2010 in Parlamentul Republicii Moldova sunt considerate valabile, prezenta la vot a alegatorilor fiind de 59,10%. Rezultatele au fost anuntate dupa prelucrarea a 100% din procesele verbale de catre Comisia Electorala Centrala.
Pe listele suplimentare au votat 102.973 persoane. Potrivit lui Iurie Ciocan, secretarul CEC, peste hotare au votat 65.200 de oameni. Pentru PLDM au votat 31.975, pentru PL 16.299, pentru PD 5.693, iar pentru PCRM – 4.351.
Astfel, o posibila alianta pro-europeana formata din PDLM, PD si PL ar avea in total 59 de fotolii de parlamentar, surclasand partidul comunistilor, care ar urma sa aiba doar 43 de parlamentari.
Partidele de alianta ar putea astfel sa formeze Guvernul, sa aleaga presedintele Parlamentului, dar nu pot alege presedintele Republicii Moldova, in conditiile in care majoritatea democratica are nevoie de 61 de mandate, din totalul celor 101 ale Parlamentului.
Rezultatele arata diferente mari fata de exit-poll-uri
Rezultatele au contrastat cu cele estimate de doua exit-poll-uri date publicitatii la Chisinau dupa inchiderea urnelor, potrivit carora liberal-democratii (PLDM) premierului Vlad Filat, liberalii (PL) lui Mihai Ghimpu si democratii (PDM) lui Marian Lupu ar fi trebuit sa aiba impreuna mai mult de 61 de mandate din cele 101 ale Parlamentului monocameral.
Potrivit exit-poll-ului difuzat de Prime TV, Partidul Comunistilor (PCRM) al fostului presedinte Vladimir Voronin ar fi castigat alegerile cu 33,8% din voturi urmat la mica diferenta, cu 32,2% din voturi, de liberal-democratii premierului Vlad Filat.
Pe urmatoarele locuri s-a clasat Partidul Democrat al lui Marian Lupu cu 14,1% din sufragii, urmat de Partidul Liberal al presedintelui Mihai Ghimpu cu 10,2% din voturi.
Exit-poll-ul difuzat de Publika TV arata ca Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat a castigat alegerile cu 34,6% din voturi, fiind urmat de Partidul Comunistilor, cu 25,7% din voturi, de Partidul Liberal, cu 15,7% din voturi si Partidul Democrat, cu 15,1% din sufragii.
Diferente mari fata de exit-poll-uri au suvernit in Republica Moldova si in cazul referendumului constitutional din 5 septembrie, cand rata mica de participare la vot (circa 30%) a dus la invalidarea consultarii populare.
Observatorii internationali au anuntat ca alegerile s-au desfasurat conform standardelor OSCE si ale Consiliului Europei si ca Republica Moldova a facut progrese in ceea ce priveste organizarea alegerilor.
Incep negocierile pentru formarea noului Parlament
Liderii principalelor partide politice din Republica Moldova au facut declaratii, imediat dupa publicarea primelor exit-poll-uri, cu privire la posibilele aliante pentru formarea unei majoritati parlamentare.
Presedintele PCRM si fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si-a exprimat dorinta de a forma o alianta cu unul din cele trei partide democratice, care i-ar putea asigura o majoritate confortabila pentru a numi presedintele. PCRM are in prezent suficente mandate pentru a bloca procesul de alegere a presedintelui.
„Suntem pregatiti pentru dialog in scopul de a uni toate fortele politice, pentru a putea depasi criza”, a declarat Voronin luni.
Cu toate acestea, partidele democratice nu par deschise catre o colaborare cu PCRM. Premierul moldovean, Vlad Filat, a anuntat luni ca exclude o coalitie cu comunistii in viitorul legislativ.
Liderul democrat-liberalilor din Republica Moldova a mai spus ca noua coalitie va fi obligata sa gaseasca solutia pentru alegerea presedintelui, chiar daca nu detine mandatele necesare, pentru a debloca criza politica. Acesta a precizat insa ca se va intalni cu ceilalti lideri de dreapta pentru a discuta posibile aliante.
Marian Lupu, in schimb, a declarat ca nu stia despre intalnirea cu Vlad Filat, de marti, adaugand ca nu a fost contactat de liderul PDLM. Acesta a adaugat insa ca „asemenea lucruri nu se fac in pripa, cu capul in nori”.
„Usile sunt deschise pentru toate partidele care au intrat in Parlament. Sunt posibile si unele formule mai largi. Intr-o coalitie larga intra toate partidele care au accedat in Parlament”, a declarat Marian Lupu, lasand de inteles insa ca PD va pune mai multe conditii partenerilor de coalitie.