‘Riscul efectelor adverse la vaccinul AstraZeneca e mult mai mic decat beneficiile’. Anuntul facut de Agentia Europeana a Medicamentului

Reprezentantii Agentiei Europene a Medicamentului discuta in aceste zile despre vaccinul AstraZeneca si efectele secundare aparute dupa administrarea acestuia in mai multe tari.

CITESTE SI: Explozie de cazuri de COVID. 133 de morti si peste 6000 de noi imbolnaviri cu coronavirus, in ultimele ore in Romania. A crescut rata de infectare la Timisoara si in judet 

Specialistii spun ca vor fi analizate efectele adverse aparute pana in prezent dupa administrarea serului companiei anglo-suedeze , pentru a vedea daca este vreo legatura intre acesta si cheagurile de sange aparute la o parte dintre cei imunizati.

Prioritatea noastra este siguranța vaccinului. Situații ca acestea nu sunt neașteptate. Când vaccinezi milioane de oameni pot aparea reacții adverse. Rolul nostru este de a vedea daca exista o problema în legatura cu vaccinul. În cazul acesta avem și experți internaționali pentru a ne ajuta cu aceste evaluari. In testele clinice nu au existat astfel de date care sa indice probleme ale vaccinului care sa duca la apariția de cheaguri de sange. Sunt efecte adverse foarte rare, este raportat un numar mic de tromboze la persoanele vaccinate. Mii de oameni dezvolta astfel de probleme in fiecare an in UE. Trebuie sa vedem daca au vreo legatura cu vaccinul sau daca apar din alte cauze„, spune Emer Cooke, directorul executiv al Agentiei Europene a Medicamentului.

Emer Cooke a mentionat ca pana in 10 martie au fost raportate 30 de cazuri de tromboze severe dupa vaccinarea a peste 5 milioane de oameni, insa numarul ar putea fi unul mai mare, avand in vedere ca si in ultimele zile au mai fost facute raportari, scrie digi24.ro.

Evaluam fiecare incident. Joi vom avea o concluzie dupa toate aceste analize. Avem nevoie de o analiza științifica. Le datoram cetatenilor europeni un raspuns clar. Suntem în continuare convinși ca riscul efectelor adverse este mult mai mic decât beneficiile aduse de acest vaccin în oprirea maladiei Covid-19. Este o îngrijorare serioasa insa„, a completat Emer Cooke.

Va reamintim, mai multe tari au suspendat pentru diferite perioade de timp vaccinarea cu serul companiei AstraZeneca. Printre acestea se afla Germania, Italia, Franta sau Spania.

In Romania, autoritatile au decis sa continue imunizarea populatiei cu acest vaccin, pana in momentul in care Agentia Europeana a Medicamentului va lua o decizie in privinta acestuia.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Culmea ca, exact vaccinul non-profit are probleme. Pana nici cel rusesc, care probabil e doar vodka, nu are atatea controverse.
    Pe de alta parte, pfizer a vandut cu 52 de dolari doza in Israel, acelasi vaccin dupa care a murit o persoana in Gorj. Pe cand o doza de astrazeneca se vinde cu 2.5-3 euro + taxe.
    In al treilea rand: era acuma 2 zile o stire: „Lipsa livrarilor de vaccine astrazeneca va fi compensata de catre firma pfizer”. Da, da, „coincidenta f mare”.