RIUF 2012: sute de elevi si studenti timisoreni au aflat ce trebuie sa faca pentru a merge la studii in strainatate! FOTO!


TIMISOARA. Webster University Vienna, International Business Academy (Danemarca), The University of Essex (UK), Malmö University (Suedia) si universitati si organizatii studentesti din Timisoara au fost prezente la a X-a editie RIUF (Romanian International University Fair).

Reprezentanti ai universitatilor si altor institutii din Europa au venit la Timisoara sa-i convinga pe elevii de clasa a XII-a ca programele lor de studii sunt mai bune decat cele romanesti. Unii au reusit sa adune zeci de fise de inscriere ale celor care prefera sa studieze in strainatate.

A X-a editie RIUF a avut loc marti, 10 martie, la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara. Printre standurile amenajate la CRAFT n-au lipsit nici cele ale universitatilor timisorene si nici cele ale organizatiilor studentesti locale. Pliante, proiectii video, prezentari si obiecte promotionale. Cu toate acestea au fost bombardati elevii timisoreni care au vrut sa afle cat mai multe informatii despre posibilitatea de a studia in strainatate.

As vrea sa plec in afara pentru ca acolo e mai usor sa te angajezi dupa ce termini facultatea de cat la noi. In plus, si salariile sunt mai mari si posibilitatile mai multe, mai ales daca reusesti sa prinzi o bursa, poti lucra si din timpul facultatii“, ne-a spus Vlad, un tanar elev al Colegiului Tehnic „E. Ungureanu“ din Timisoara.

Ce informatii au cerut elevii
Liceenii timisoreni, dar si studenti interesati sa plece in tarile anglo-saxone, au cerut date despre cazare. Cat costa, unde vor sta, cu cine vor imparti camera s.a.m.d.
In Marea Britanie, de exemplu, chiria variaza intre 250 si 500 de lire pe luna (aproximativ 300-600 euro). In Olanda chiria privata poate sa ajunga si pana la 800 de euro, iar in Danemarca inchirierea unei camere poate costa de la 250 la 550 de euro“, ne spune unul dintre organizatori. In plus, studentii se pot angaja part-time si castiga o suma cu care sa-si plateasca locatia. Daca obtin bursa, atunci, pe langa slujba cu jumatate de norma, banii le ajung pentru chirie, mancare si cheltuiala, fara sa mai ceara de la parinti.
Mancarea ii costa intre 300 si 700 de euro, in functie de modul de viata al lor. Cei mai atenti la partea financiara se vor descurca si cu fonduri mai stramtorate, aproximativ 30-40 de euro pe saptamana (daca vor gati in camin si ies mai rar la masa in oras).

Printre noutatile pe care le-au pregatit organizatorii pentru editia din acest an se numara atelierele de lucru interactive. Unii dintre liceeni si studenti prezenti la RIUF au participat la sesiunile de workshop obisnuite, in care au aflat informatii despre diferite sisteme educationale, testele de limbi straine, oferte ale universitatilor internationale, dar si la cateva workshopuri interactive. Cristian Lupsa de la Decat o Revista a vorbit despre cum a devenit un jurnalist mai bun si a povestit despre facultatile de profil din SUA si Anglia.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. AU AFLAT CIOCOFLENDERII CA:
    1.PT A AJUNGE LA O FACULTA IN VEST TREBUIE SA ITI IEI MAI INTAI BAC-UL!