TIMISOARA. Instalarea unei roti imense, precum London Eye din capitala Marii Britanii, ori cea de la Viena din parcul Prater si o tribuna publica de unde oricine sa-si poata promova ideile! Toate acestea se numara printre propunerile prinse intr-un proiect de reamenajare a Parcului Central, intocmit de 2 studenti, un masterand si un asistent universitar din Timisoara.
CITESTE SI: Timisorenii au ales… ca la Schonbrunn! Parcul Central va fi amenajat ca o gradina vieneza
Studentele Daliana Sirbu, Bianca Mititelu, masterandul Alexandru Almajan si asistentul drd. univ. Marius Silivasan, toti de la specializarea Peisagistica din cadrul Facultatii de Horticultura si Silvicultura de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I din Timisoara au propus un nou proiect pentru Parcul Central, altul decat cele ale Primariei Timisoara..
„In momentul de fata Parcul Central este atractiv doar pentru pasionatii de sah gratie meselor de sah montate acolo, dar atat. Ca cetateni ai orasului nu suntem deloc stimulati sa intram in acel spatiu. Aleile sunt deteriorate, mobilierul este neintretinut si in unele locuri nefunctional, vegetatia nu este toaletata, iar fosta baza sportiva nu inspira sub nicio forma siguranta. Ca viitori ingineri peisagisti nu putem ramane indiferenti la aceasta problema drept pentru care am venit cu o propunere de amenajare prin care dorim sa revitalizam Parcul Scudier” a declarat un membru din echipa de lucru a proiectului.
Printre propunerile facute de cei patru tineri se numara si o roata uriasa, cum este celebra London Eye din Londra sau cea din parcul Prater din Viena, unde turistii pot urca sa admire o frumoasa priveliste cu Timisoara de la inaltime. Ei mai propun alei pentru biciclisti si sahisti, dar si zona de skate.
Echipa a propus mai multe elemente pentru acest parc:
ALEEA PERSONALITATILOR: reamenajata cu specii floricole si dendrologice valoroase astfel incat sa puna in evidenta si valoarea culturala a fiecarei statuete in parte.
ALEEA PRINCIPALA: bazinele de apa au primit un aspect conceptual de torta care face aluzie directa la monumentul eroilor.
ALEEA BICICLISTILOR: avand in vedere infrastuctura proasta pentru biciclisti, noua amenajare propune si crearea unei piste in acest sens care strabate cu usurinta parcul pe axele V-S respectiv N-E.
ALEEA DE SAH: destinata in general batranilor aceasta a fost regandita pe un spatiu largit. Ea va fi dotata cu mese de sah si scaune ce corespund cerintelor ergonomice ale jucatorilor. De asemenea, a fost prevazuta si cu table de sah marcate la nivelui solului si piese de sah marite.
SCENA VORBITORULUI LIBER: dedicata celor ce vor sa-si expuna public opiniile personale dintr-un anumit domeniu.
SCENA DIVERSITATII CULTURALE: organizarea de evenimente culturale, artistice, muzicale cat si expozitii.
ZONA SKATE – PARKOUR – TRIAL SI DIRT BIKE: imbunatatirea calitatii vietii sportive a tineretului prin accesul la echipamente de ultima tehnologie si practicarea sporturilor in conditii de siguranta.
Skate park: imbinarea lemnului cu fierul si betonul creaza o relatie specifica practicarii acestui sport; contine: rampe, bare de metal, balustrade, boluri precum si alte obiecte specifice acestui sport.
Parkour: traseu format din ziduri de beton,garduri si obstacole;
Trial si dirt bike: movile de pamant,rampe, paleti si alte obstacole specifice.
In cadrul skate parcului mai intra doua centre de interes national cat si international numite:
POARTA APARENTELOR si BUZUNARUL GANDURILOR fiecare cu cate o poveste aparte.
Poarta aparentelor: trecerea prin poarta face referire la persoane ce se regasesc pe un anumit tip de intrare: slabi, grasi, acobati, copii, animale, indragostiti, etc.
Buzunarul gandurilor: o invitatie la un schimb de ganduri ce pot fi atasate in scris in zona special amenajata.
BAZA SPORTIVA: doua terenuri de baschet, amenajarea unor spatii de promenada in interiorul fostelor bazine de inot,construirea unei sere pentru depozitarea plantelor sensibile pe timpul iernii, ridicarea unei terase in vederea comercializarii bauturilor racoritoare,alimente si cafea, aparate de fitness, montarea unei roti cu o inaltime de 30m si cu o capacitate de aprox. 20 de locuri, constructie ce poate deschide turistilor un important punct de belvedere asupra orasului.
Viitorii peisagisti spun ca au mers cu proiectul lor la Primaria Timisoara, insa nu au fost luati in seama.
„ Cu toate ca am fost deja la Primaria Timisoara sa ne prezentam proiectul suntem oarecum sceptici in ceea ce priveste implementarea propunerii noastre. Totusi speram ca autoritatiile sa tina cont si de ideile noastre si totodata sa ne implice in actualul proiect. Dorim de asemenea sa aflam si opinia publicului larg vis-a-vis de propunerea facuta de noi. Chiar daca suntem siguri ca nu am fost ascultați, noi ne exprimam dorința de a colabora cu autoritațiile in speranța ca pe viitor nu se vor mai lua decizii importante pentru imaginea orașului fara consultarea in prealabil a unor specialiști in peisagistica”, a mai adaugat echipa tinerilor peisagisti.
In 5 noiembrie, reprezentantii Primariei Timisoara au lansat un sondaj de opinie pe site-ul Primariei Timisoara prin care ii intrebau pe timisoreni cum sa amenajeze Parcul Central, care va intra, cel mai probabil anul viitor, in renovare.
In urma sondajului a fost aleasa varianta ”Gradina vieneza ca la Schonbrunn”.
Pareri
Frumos proiectul.
Dar nu pot sa nu observ ca, dupa ce taranistii au cerut scoaterea monumentului soldatului din parc, nici in acest proiect monumentul nu se mai regaseste.
Eu cred că specialisti trebuie să hotărască dacă este licitatie ,,,mă gîndesc că ,tinînd cont si de unele păreri ale oamenilor de cultură ,alte categori se naste si un proiect atrăgător ,frumos ,Timisoara trebuie să se schimbe în ceva deosebit
Chestia cu roata ar fi super !
– care e UTILITATEA proiectului când temperatura depăşeşte 35 de grade?
– CU CÂT CRESC COSTURILE DE ÎNTREŢINERE a parcului? Dacă acum nu putem avea grijă de parc „Aleile sunt deteriorate, mobilierul este neintretinut si in unele locuri nefunctional, vegetatia nu este toaletata” când vom trebui să plătim mai multi bani pentru el, nu vom ajunge exact la aceaşi descriere?
Am impresia ca proiectul asta a fost facut la betie de Robu cand sa hotarat sa invete Achicadul.
Vorba aia, ma-ta are cratima
Sa repare scolile, ca n-au copii unde invata! Parcurile nu sunt prioritate, dar elevii nu sunt votanti nu-i asa?!
De ce Primaria nu lanseaza in mod OFICIAL un CONCURS DE PROIECTE pe aceasta tema? Proiecte facute de PROFESIONISTI de la noi (daca exista)sau de aiurea.
Prietenii știu de ce.
Felicitari pentru proiect si idei.
Dar sincer e prea frumos sa fie realziat, din pacate administratia prefera kichurile si proiecte realizate dupa ureche prin lipsa de transparenta a lor (multe proiecte ne fiind prezentat nici pana in acest moment, exemplu reabilitarea malurilor Begai)
Bine,bine dar,unde e parcul propriu-zis ? Cu atatea terenuri de sport,terase,alei,roata,etc,,cat mai ramane din parc ?! Parcul implica plimbare,relaxare,visare,poezie ! Proiectul facut de acesti tineri seamana a balci! Daca s-ar reface strandul Usoda ar fi un loc ideal de relaxare pt.toti ! Cu bani putini si interes,s-ar reface intreg parcul intr-un timp relativ scurt ; ce tot o lalaim cu prioiecte,studii de fezabilitate,sondaje de opinie,etc ??? Pana la urma,e vorba de un PARC,nu de un parc de distractii ! Tinerii fac o confuzie !
Tu câți ani ai, moșule ?
Are dreptate Guido , unde mai e parcul ?. Numai cu roata aia s-a dus un sfert de parc ! . Au avut dreptate aia de la Primarie ca nu i-au bagat in seama cu prostia asta . Va credeti cumva in Cismigiu , Carol , Tineretului , Tei , alea sunt parcuri , au peste 80 de hectare , chiar peste 100 de hectare , nu un petec de parc ce avem noi si vreti sa-l distrugeti si pe asta cu fel si fel de constructii si cu alei , piste , terase , tabla de sah imensa …etc ! . Nu am vazut nimic de vreun pom plantat ! . Daca beau 3 beri am o viziune mai rezonabila decit a voastra !
Guido, Nae, puneti-ma si pe mine printre cei care gindesc ca voi. Asa e, este laudabila dorinta tinerilor sa se afirme, au idei interesante, dar Parcul Central e de-a dreptul marunt daca vrei sa aplici toate ideile lor. Unde mai pui ca o astfel de roata gigant ar eclipsa inaltimea Catedralei. Luati aminte la parizieni, n-au dat voie nici unui zgirie nori sa fie construit in preajma turnului Eiffel, din acelasi motiv. Da, orasul poate avea si o astfel de roata, dar nu in prejma celei mai inalte cladiri din oras. S-ar canibaliza reciproc. Parcul trebuie sa ofere si dupa renovare suprafete intinse impadurite, orasul e de cimpie iar verile sint toride, iti pica bine sa te plimbi indelung pe umbra, nu pe alei in soare.
@Peter:continua-ti ideea ! In articol se scrie de patru TINERI,studenti ! Sincer,iti place cum arata in poze ? Daca vor fi si terase,circul e complet ! PS: am 35 ani dar,probabil,in viziunea multora gandesc ca un mosh !
Timisoara este un oras de cimpie , vara lesina oamenii de cald , un parc inseamna in primul rind pomi , verdeata , vara umbra , ce dracu , nu va ajunge cite alei si terase sunt in tot orasul , mai vreti si in parcuri ?. Daca vreti roata faceti-o la Dan Paltinisanu de ex . NU distrugeti parcul cu prostiile voastre !.
„Ca cetateni ai orasului nu suntem deloc stimulati sa intram in acel spatiu. Aleile sunt deteriorate, mobilierul este neintretinut si in unele locuri nefunctional, vegetatia nu este toaletata, iar fosta baza sportiva nu inspira sub nicio forma siguranta.” Tinerii acestia au subliniat foarte bine problemele actuale existente in parcul central si din punctul meu de vedere ceea ce propun ei este fezabil. Un parc central trebuie sa fie multifunctional pentru a atrage cat mai multi cetateni ai orasului si bineinteles turisti. Voi ati vazut cum arata baza sportiva care in momentul de fata este in paragina si este cuib pentru boschetari si sobolani? Daca ati fi citit cu atentie ceea ce au spus ei ati fi inteles ca suprafata spatiului verde nu se diminueaza cu nimic. Roata respectiva este propusa spre construire pe suprafata actuala a bazei sportive si eu cred ca poate fi atractie pentru turisti si bineinteles o sursa importanta de venit la bugetul local. Deschideti-va mintile alea incuiate si lasati specialistii sa-si faca treaba.
terenuri de baschet-da
roata-nu
@Mihai: nu fii influentat de articolul de fata. Cauta pe Google – strand Usoda- Tm si o sa vezi ce interese sunt pt.suprafata aia de teren ! Noi nu contam,nu te-ai lamurit ?
Relativ la: Roata respectiva este propusa spre construire pe suprafata actuala a bazei sportive si eu cred ca poate fi atractie pentru turisti si bineinteles o sursa importanta de venit la bugetul local.
INTREBARI: 1. CARE TURISTI? 2. EFICIENTA (CHELTUIELI DE INTRETINERE / AN CAND AR FI UTILIZATA MAX 6 LUNI? 3. CATI COPACI TREBUIE TAIATI (SI NU DIN CEI DE UN AN)
Avand in vedere ca este in proximitatea monumentelor de arhitectura Sezession, trebuie sa aiba un aspect clasic. In zone cu arhitectura moderna putem face cubuletze, piramide, statui moderne, roti si toate cele. Aici trebuie gazon, parterre, statuile intr-un scuar nu aliniate k la executie sau cate una intr-un context frumos (cu e a lui Delavrancea in parc).
Ma vad obigat sa revin , ce mai vreti sa distrugeti mai fratilor , ia uitati-va cum ar trebui sa arate un parc : Cismigiu are 16 Hectare , Parcul Carol are 41 de Hectare , IOR are 85 de Hectare , Herastrau are 187 Hectare , Tineretului are ….200 de Hectare . La noi , Parcul Botanic are sub 10 Hectare si Stoia vrea sa faca terase pe 10 % , adica pe 1 Hectar !!!!.