Roboti, echipamente si materiale pentru reducerea riscului de infectii nosocomiale si a contaminarii cu bacterii superbug, la Timisoara. Spitalul care depune un proiect de peste 3,5 milioane euro

TIMISOARA. Specialistii Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes au finalizat si transmis Primariei Timisoara documentatia necesara pentru depunerea unui amplu proiect de lupta impotriva infectiilor nosocomiale. Prin aceasta se urmareste obtinerea unei finantari prin PNRR – componenta pe sanatate pentru cumpararea de echipamente performante.

CITESTE SI: Din 4 variante, Timisoara trebuie sa aprobe una. CNI a finalizat documentatia pentru Sala Polivalenta care va costa aproape 140 de milioane de euro

In fapt, proiectul prevede reabilitarea, modernizarea si extinderea unor structuri functionale de boli infectioase, dezvoltarea si dotarea cu echipamente moderne a laboratoarelor de analize de microbiologie, dar si achizitionarea de echipamente destinate reducerii Infectiilor Asociate Asistentei Medicale.

Toate investitiile pe care le-am facut in spital, si vorbim de câteva milioane de euro doar in ultimii ani, au avut ca scop imbunatatirea calitatii serviciilor medicale si cresterea sigurantei pacientului. Infectiile nosocomiale, adica acele infectii pe care un pacient le poate dobândi in timpul unei internari, pe perioada in care se trateaza pentru o afectiune, reprezinta o problema de sanatate publica. Se gasesc in orice spital din lume, fiind grupate sub numele de Infectii Asociate Asistentei Medicale. Nu pot fi eradicate, dar poate fi diminuat riscul de contaminare, daca ai echipamente moderne de preventie. Tot cu ajutorul acestora reducem si riscul contagiunii cu clostridium difficile si chiar cu MDR (multi drug resistance – bacterii superbug). Vorbim despre echipamente scumpe, moderne si cu o eficienta ridicata. Suntem un spital de boli infectioase in care riscul transmiterii unor virusuri sau bacterii este mult mai mare decat in cazul altor unitati sanitare, iar aparatura si materialele pe care urmarim sa le achizitionam impiedica transmiterea lor libera”, spune prof univ dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Printre echipamentele prevazute a fi cumparate se numara instalatii de flux laminar, de decontaminare a aerului, roboti autonomi pentru dezinfectie cu UV, ceea ce presupune un sistem automat de curatenie ce utilizeaza tehnici avansate pentru igienizarea completa a suprafetelor si a aparaturii.

Totodata, se urmareste si achizitionarea de dispozitive de laborator ce includ analizatoare automate si semiautomate de identificare a microorganismelor si de efectuare rapida a antibiogramelor, sterilizatoare cu plasma, dar si un aparat de neutralizare prin compactare a materialelor contaminate.

Cele mai multe echipamente robotizate vor merge in sectiile de Terapie Intensiva si in blocul operator. Apoi, Laboratorul va primi doua analizatoare automate de inalta acuratete, care pot identifica in doar câteva minute microorganismele din culturi prelevate de la pacienti, si un sistem integrat PCR multiplex. Sectiile de Boli Infectioase vor primi mai multi roboti autonomi care utilizeaza tehnici avansate de dezinfectie si decontaminare, dar si recirculatoare cu ultraviolete germicid, care pot functiona fara oprire”, spune dr. Crina Raletchi – coordonator Biroul de Management al Calitatii Serviciilor Medicale Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Valoarea totala a proiectului este de 18.030.910 lei fara TVA, iar rata de finantare prin PNRR este de suta la suta din valoarea cheltuielilor eligibile, TVA-ul fiind suportat de la bugetul de stat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asa ziceam si eu.