Robotul ROSA Knee, tehnologia care aduce precizie maxima si valideaza decizia chirurgicala a medicului ortoped, in timp real, la Spitalul Premiere Timisoara

Centrul de Excelență în Ortopedie din Spitalul Premiere – are în dotare, din decembrie 2023, unul dintre cei mai performanți roboți chirurgicali specializați în chirurgie ortopedică. Sistemul ROSA Knee funcționează deja ca un veritabil asistent în sălile de operație și oferă, în timp real, consiliere medicului chirurg și precizie în actul chirurgical practic.

Ce este ROSA Knee, ce face, dar și ce beneficii oferă tehnologia pacientului și medicului, a explicat prof. univ. dr. Radu Prejbeanu, medic primar chirurg ortopedie și traumatologie, coordonatorul Centrului de Excelență în Chirurgia Ortopedică și director medical al Spitalul Premiere, Timișoara.

În cartea tehnică a sistemului ROSA Knee se spune că „a fost conceput și construit de chirurgi, pentru chirurgi”. Ce este robotul ROSA și ce face acesta?

Dr. Radu Prejbeanu: ROSA Knee este un robot chirurgical, deci o unealtă care aduce precizie, predictibilitate, îmbunătățește rezultatele procedurii chirurgicale și oferă pacientului cel mai bun rezultat posibil, din punct de vedere funcțional și o recuperare mai rapidă și mai ușoară. Cel mai important este, însă, că aduce, în timp real, în cursul actului chirurgical, un feedback foarte precis asupra rezultatului pe care îl va avea un gest chirurgical, înainte ca acesta să se producă efectiv. Astfel că, medicul își poate valida sau adapta decizia luată.

Este un mod cu totul nou de a face chirurgie, care elimină erorile și oferă mari avantaje în recuperarea pacientului. Atunci când chirurgul face o tăietură, o rezecție osoasă – pentru că vorbim de intervențiile de endoprotezare a genunchiului, aceasta este definitivă. În plus, intervențiile la genunchi sunt și cele mai complexe, articulația fiind de așa natură. Nu mai putem pune la loc ceea ce am tăiat. Manevrele chirurgicale implică ajustări de ordinul milimetrilor, iar pentru rezultatul final este o mare diferență între o rezecție de 2 milimetri și una de 4 milimetri, de exemplu.

Aici intervine robotul ROSA Knee, care arată chirurgului foarte exact ce obține în urma unei rezecții osoase de 2 milimetri sau a uneia de 4, astfel că medicul va lua decizia optimă. Cu alte cuvinte, ROSA Knee consiliază foarte precis medicul, în timpul operației efective, înainte de a face gestul chirurgical.

Și mai este un aspect de luat în calcul. Endoprotezarea genunchiului se face pe o articulație deja deformată. Scopul intervenției de protezare este acela de a readuce genunchiul la stadiul pe care-l avea înainte de afecțiune. ROSA Knee vede și înțelege acest stadiu sănătos al genunchiului și se raportează la acesta atunci când „colaborează” cu medicul, pentru ca manevrele operatorii să restabilească complet anatomia și funcția articulației, atunci când este implantată proteza.

Firesc, întrebarea care urmează este cum știe ROSA Knee să ofere toate aceste informații și ce garanții există că datele prezentate medicului sunt corecte.

Dr. Radu Prejbeanu: Fiecare pacient este unic. În consecință abordarea chirurgicală va fi specifică pentru fiecare pacient în parte. De la asta se pleacă, de la unicitatea pacientului.

Există un plan preoperator care implică toate datele biometrice ale membrului și articulației care urmează să fie tratate chirurgical. Este vorba de imagini radiologice și CT. Robotul și datele pentru fiecare caz în parte personalizează planul operator pentru nevoile unice ale pacientului.

Toate aceste date sunt folosite de ROSA Knee. Pe baza acestor informații foarte exacte, complete, robotul arată medicului care va fi rezultatul, în funcție de ceea ce urmează să facă intraoperator. Robotul nu-ți dă o soluție, medicul este cel care alege soluția, dar îți arată efectele. Programul de inteligență artificială are și abilitatea de a acumula informații, iar asta contribuie la perfecționarea sistemului, fiecare caz la care robotul participă, fiind dintr-un anumit punct de vedere o lecție pentru acesta. Iar beneficiile sunt din nou ale pacientului și medicului.

Ce alte facilități oferă sistemul ROSA Knee?

Dr. Radu Prejbeanu: Brațul robotului susține actul chirurgical prin utilizarea unor șabloane. Dacă rezecția osoasă, taieturile pe ligamente pe care medicul are nevoie să le facă în câmpul operator pentru endoprotezare au fost evaluate și stabilite exact, cum explicam anterior, știind precis care este efectul respectivelor manevre și trebuie să tai, de exemplu 3 milimetri, șabloanele brațului robotic o să mă ajute să tai cu absolută precizie exact 3 milimetri.

Suportul oferit de ROSA Knee permite ajustarea intervenției astfel încât să fie redusă la minimum posibil orice agresiune care nu este necesară asupra țesuturilor moi. Nu este o intervenție minim invazivă, așa cum a intrat în vocabularul comun această noțiune, dar trauma operatorie se reduce substanțial, chiar pot să spun la minimum, iar asta se reflectă într-o recuperare post-operatorie mai rapidă, mult mai puțin dureroasă pentru pacient.

ROSA nu este singurul robot chirurgical care participă la operațiile ortopedice. În Rețeaua Regina Maria funcționează și robotul Mako. Există diferențe între cele două sisteme?

Dr. Radu Prejbeanu: Sunt tehnologii diferite, dar la fel de performante. Nu se poate spune că unul este mai bun decât altul. Ambele funcționează prin încărcarea datelor pacientului. La ROSA Knee, eu, medicul, folosesc instrumentele. Mă ajută șabloanele robotului să tai precis și tot mie, chirurgul, îmi aparține decizia a ceea ce fac, selectând varianta optimă, dintre cele pe care le anticipează robotul Mako Total Hip și Mako Total Knee funcționează doar cu încărcarea planului și imagisticii preoperator. Validarea o face inginerul specializat și medicul. Intraoperator se aplică planul prestabilit.

Câte intervenții asistate de ROSA Knee ați realizat din decembrie până acum (n.r. – 15 februarie 2024)? Cum au decurs acestea.

Dr. Radu Prejbeanu: Am făcut deja un număr semnificativ de proceduri de endoprotezare a genunchiului cu ROSA Knee. Asta după peste 3000 de astfel de proceduri realizate în mod clasic. Clasic însemnând calcule, evaluari, verificări pentru ca după operația clasică, genunchiul să revină la forma normală, cea pe care o avea înainte de apariția patologiei, care impune protezarea.

Intervențiile asistate de ROSA Knee au fost, însă, excepțional de sigure, mai puțin traumatizante pentru pacient, mai rapide și cu rezultate foarte bune. Personal, sunt foarte încântat să lucrez cu acest sistem robotic. Nu au mai fost necesare verificări, care intră în rutina unei operații clasice, și asta pentru că știam precis care sunt efectul și rezultatul final al fiecărui gest chirurgical pe care l-am făcut, înainte să-l fac.

Admit că îmi place să lucrez cu sistemul ROSA Knee. Pe de o parte pentru că este o cale prin care mi-am validat deciziile chirurgicale, iar o confirmare suplimentară nu strică niciodată, nimănui, ba chiar din contră, pe de alta pot să recunosc că am avut de învățat de la robot. Este admirabilă precizia, finețea acestuia, capacitatea de sinteză și analiză a informațiilor, dar și rapiditatea.

Vreau să mai spun că nu există act chirurgical care să garanteze zero complicații, dar utilizarea robotului oferă posibilitatea de a le reduce la un minim care este imposibil de atins în chirurgia clasică.

Cât de mult contează experiența anterioară a medicului?

Dr. Radu Prejbeanu: Este esențială și fundamentală. Simplul fapt că medicul chirurg, în timpul intervenției este cel care alege soluția, pe baza anticipărilor pe care le face robotul, necesită experiență. Nu robotul operează, ci medicul. Folosesc evaluările făcute de ROSA Knee, dar decizia și gestul chirurgical îmi aparțin.

Ce argumente stau în favoarea alegerii, de către pacient, a soluției robotice, pentru chirurgia genunchiului?

Dr. Radu Prejbeanu: Am spus deja mult despre beneficiile pe care le are. Ce argument mai solid decât acela că nu mai există riscul erorilor? Robotul îți arată efectul gestului chirurgical. Nu-ți dă soluții, dar te ajută în proporție care tinde la 100% să nu faci o greșeală.

Roboții chirurgicali sunt un beneficiu enorm pentru pacient, de la precizia intervenției, la recuperarea rapidă. Este posibil să mergi pe un drum folosind harta sau informațiile anterioare pe care le ai, dar este infinit mai sigur să folosești GPS-ul care-ți spune tot ceea ce trebuie să știi. Tu ești la volan în ambele situații, dar informațiile pe care le ai, într-un caz și în altul, sunt radical diferite. Și din asta decurge siguranța drumului. Este la fel și în chirurgie, atunci când sunt utilizati roboți, indiferent de tipul lor.

Autor: Silvana Patrascanu, Senior Medical Editor

Consultat: Prof. univ. dr. Radu Prejbeanu, medic primar chirurg ortopedie și traumatologie, coordonatorul Centrului de Excelență în Chirurgia Ortopedică și director medical al Spitalul Premiere, Timișoara.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.