Romania a trecut la ora de vara. Cum reactioneaza organismul la schimbare si cine sunt cei mai afectati?

Romania a trecut in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de vara, ceasurile fiind date inainte cu o ora, iar ora 3:00 a devenit ora 4:00. Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.

Dupa ce romanii si-au dat ceasurile inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si GMT, Timpul Universal, va fi de trei ore.

Romania a adoptat aceasta masura in anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial. Si asta pentru ca, in timpul lunilor de vara, soarele rasare la ora 04.30 si apune la 20.00.

Trecerea la ora de vara nu a afectat mersul trenurilor de calatori, dar au fost intarzieri pentru 69 de trenuri aflate in circulatie intre orele 03.00 si 04.00 (ora de iarna).

Cum ne influenteaza aceasta schimbare

Potrivit cercetatorilor din SUA, organismul uman se adapteaza foarte greu la ora de vara, schimbarea perturband ceasul biologic.

De asemenea, se pare ca riscul de infarct creste cu 10%, pentru ca trecerea la ora de vara ar afecta negativ inima. Asta sustin cercetatorii englezi, intr-un studiu publicat in New England Journal of Medicine. Specialistii sustin ca riscul de infarct miocardic creste mai ales in saptamana de dupa schimbarea orei.

Medicii din Australia sunt de parere ca odata cu trecerea la ora de vara creste si rata sinuciderilor in randul barbatilor. Fenomenul se manifesta timp de mai multe saptamani dupa aceasta schimabare.

Sursa: stirileprotv.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.