Romania amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand cei de la Curtea Europeana de Justitie se vor pronunta pe acest subiect. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului.
„Astazi a fost o decizie la nivelul Cabinetului: in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. Tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania”, a spus Suciu.
Comisia Europeana (CE) va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.
Pareri
Dacă aveţi curiozitatea să căutaţi pe net reacţiile altora în aceste zile, veţi găsi că Bulgaria suspendă ratificarea, Cehia, Polonia şi Slovenia au oprit ratificarea, Austria renunţă la ratificare, Lituania şi-a retras sprijinul, doar România AMÂNĂ! Am impresia că suntem singura ţară nehotărâtă din Europa. Să fie oare o slăbiciune politică sau o încercare diplomatică? Oricum aţi lua-o, e prea târziu: mioriticilor noştri le-a intat în cap oportunitatea la care nu va renunţa niciodată. După atâta tâlhărie şi minciună, sfidare şi ignorare, cât de tâmpit poţi să fi să mai crezi asemenea viclenii. Deja au apărut tot felul de promoţii mass-media în care se fac aluzii la nocivitatea internetului pentru cultura unui copil sau cât de periculos poate fi spaţiul virtual datorită unor viruşi informatici. Spionarea cetăţeanului LEGALĂ cu succes garantat în instanţă, va deveni lunina de la capătul tunelului (pentru EI). Au distrus tânăra generaţie făcând-o libertină şi slab pregătită, le-au năruit credinţa şi le-au luat nădejdea în viitor. Cei care au mai rămas „ lucizi ” pe net trebuie să dispară şi nu oricum, ci la puşcărie. Suntem sortiţi cu toţii unei impuneri forţate a democraţiei dorite de EI, după modelul Coreei de Nord. Veriga lipsă este un soi de ACTA.RO. Am ajuns să sprijinim orbeşte nişte politicieni parşivi care ajunşi la putere şi-au văzut de afaceri. Fraierii au rămas pe drumuri sau protestează în stradă. Unii fac greva foamei, alţii se aruncă din balcon. Iar ceilalţi, cei care îi sprijină la urne şi umblă printre noi, sunt bine mersi în spatele perdelei şi cu ochii în vizorul de la uşă. Însă o boală necruţătoare, mai tare ca ciuma sau holera, se abăte asupra noastră şi nimic nu ne va salva în vecii vecilor. Ce ne-a mai rămas : pune mâna pe lopată, beţivanule !
Citeam printre rândurile unui articol de ziar local motivaţia că „niciunul din cele 45 de articole nu legiferează cenzura pe net sau vreo formă de încălcare a libertăţilor fundamentale şi nu instituie mecanisme care să permită acest lucru”. Se invoca astfel faptul că ACTA nu va avea putere de lege care să propună nişte sancţiuni şi că tratatul sugerează doar nişte nişte angajamente de principiu ale statelor semnatare. Lenin spunea acum 100 de ani : spuneţi-le ce vor să audă ! Şi ştim ce a urmat după aceea… Poate că acest tratat poate fi aplicat în democraţiile consolidate de sute de ani şi ar da rezulatete doar acolo. La noi însă totul e posibil. Există legislaţie naţională pentru arestarea hackerilor, împotriva pedofiliei sau a actelor de terorism, contra celor care falsifică şi devalizează conturi bancare. Atunci oare ce a mai rămas în spaţiul virtual decât spionarea casnică, singura cale care e mai greu de justificată pentru POLIŢIA POLITICĂ LOCALĂ !
În timp ce raportorul Parlamentului European al acordului pentru combaterea contrafacerii pe internet îşi dă demisia datorita ACTA, guvernul nostru (care a demisionat între timp) a pregătit terenul în cel mai subtil mod posibil. Prin O.U.G. 111/2011 publicat in MONITORUL OFICIAL din 27.12.2011, cu aplicare din 25.02.2012, obligă providerii de internet să reînoiască toate contractele, inclusiv pe cele aflate în derulare. Se vor impune nişte clauze minime obligatorii care să limiteze durata contractului la 12 luni (dacă intri la pârnaie să nu fi obligat să plăteşti dacă vrei să renunţi), se vor introduce restricţii la echipament şi acces pe unele site-uri, vor apare clauze referitoare la viteza de transfer a datelor, termene de remediere a întreruperilor de furnizare şi modul de soluţionare a reclamaţiilor… Deci fi atent la ce semnezi, cât de curând 🙂