Romania avea aproape 100 de miliarde de euro datorie externa, la inceputul lui 2012


Datoria pe care statul roman o are fata de alt state si organizatii din strinatate este de aproape 100 miliarde de euro. Impartita la populatia tarii, fiecarui roman ii revine o datorie de 5.000 de euro, a precizat economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

Romania avea, la sfarsitul anului 2011, o datorie externa de 98,4 miliarde de euro.

Este de preferat pentru o tara sa atraga fluxuri de capital negeneratoare de datorie externa decat fluxuri generatoare de datorie externa. Practic, fluxurile importante care nu genereaza datorie externa sunt trei. Vorbim de investitii straine directe, de transferurile private si de fondurile europene. De partea cealalta, fluxurile care genereaza datorie externa se creeaza din datorie privata sau guvernamentala. Din acest total de 98,4 miliarde de euro, dupa momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cresterea acestei datorii externe a fost de circa 57 miliarde de euro. Deci, in cinci ani ne-am imprumutat de 57 miliarde de euro, iar tot in acesti cinci ani cele trei componente negeneratoare de datorie au adus in tara circa 50 miliarde de euro„, a spus Lazea.

Potrivit acestuia, raportul dintre fluxurile generatoare de datorie si cele negeneratoare este de 1 la 1, dar, din pacate, cele care genereaza datorie prevaleaza, inca, in acesta perioada de cinci ani.

Ideea este cum sa facem ca fluxurile negeneratoare de datorie sa devina mai mari decat celelalte„, a explicat Lazea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.