Romania, condamnata la CEDO in dosarul Mineriadei din ’90: ‘Exista elemente constitutive ale unei crime impotriva umanitatii comise de oficiali ai statului roman’

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat statul roman sa achite 55.000 de euro despagubiri in urma unei plangeri legate de dosarul Mineriadei. Potrivit deciziei CEDO de miercuri, „toate dovezile din acest caz indica existenta elementelor constitutive ale unei crime impotriva umanitatii, comise de oficiali ai statului roman, inclusiv membri ai Guvernului si militari cu grade importante”.


Romania a fost condamnata de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru modul in care au fost facute investigatiile in dosarul mineriadei din 1990.

Tara noastra este obligata sa plateasca 55.000 de euro unor persoane care au fost mutilate in timpul interventiei minerilor din iunie 1990.

In noiembrie 2012, Romania pierdea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in urma unei plangeri impotriva autoritatilor romane depusa la instanta europeana de Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 decembrie 1989, si de alte doua persoane, pentru tergiversarea dosarelor mineriadelor. Conform deciziei CEDO, una dintre parti, Anca Mocanu, sotia unui barbat care a murit in timpul mineriadei din 1990, urma sa primeasca primi despagubiri in valoare de 30.000 de euro. Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului au luat acesta decizie pe motiv ca ancheta in aceste cazuri a fost de lunga durata.

Decizia de azi a CEDO a fost pronuntata de Marea Camera a CEDO si este definitiva.

Marea Camera a CEDO a facut public verdictul in cauza Mocanu si altii impotriva Romaniei, constatand incalcarea de catre Romania a articolelor 2, 3 şi 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, anunta APADOR-CH.

Desi dosarul uneste trei cazuri, decizia ii face dreptate si lui MARIN STOICA, reprezentant de avocatul APADOR-CH Diana Hatneanu, dupa ce CEDO se pronuntase deja in 2012 in favoarea celorlalti doi petenti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.