TIMISOARA. La etapa națională a competiției de idei inovatoare ClimateLaunchpad 2022 desfășurată în 26 august, trei din cele 6 echipe participante s-au calificat pentru Finala Regională care va avea loc în în data de 27 Septembrie 2022, unde își vor prezenta ideile inovatoare “prietenoase cu mediu”, concurând alături de echipe din 18 țări pentru a ocupa un loc la Grand Global Final.
Acestea sunt:
1. RongoDesign – tehnologie de realizarea a materialelor ce au la bază miceliul ca și soluție de înlocuire a polistirenului, ideale pentru aplicații de design interior și construcții
2. PolyMore – realizarea unui sistem de detectarea automată a deșeurilor sortate greșit, ce vine în ajutorul companiilor de reciclare.
3. Nedeia – soluții de monitorizare a insectelor și dăunătorilor care atacă culturile de câmp, în timp real. Stația Nedeia detectează, recunoaște insectele vizate și trimite alerte fermierilor despre zonele infectate și recomandă strategii de îndepărtare a dăunătorilor.
La Finala Regională Europeană vor participa 54 echipe, împărțite pe 8 tematici: Adaptation and Resilience, Circular Economies, Urban Solution, Clean Energy, Sustainable Mobility, Food Systems, Blue Economty și The Next Big Thing. 16 echipe câștigătoare ale ediției regionale vor participa, în perioada 27 – 28 octombrie și 03 noiembrie, la Grand Global Final pentru câștigarea unei prime investiții în business-ul lor: 10.000 euro locul I, 5.000 euro locul II și 2.500 euro locul III.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de partener oficial în România al Programului EIT CLIMATE KIC, organizează anual Competiția ClimateLaunchpad, cea mai mare competiție de idei în domeniul “clean technology” finanțată de EIT Climate-KIC.
Misiunea competiției este aceea de a atrage potențialul de tehnologii inovative din Europa și de a crea oportunități pentru inovatori în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice. Scopul este accelerarea inovațiilor care să conducă la un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon, prin descoperirea celor mai bune idei sustenabile.
Informații suplimentare se pot obține la telefon 0721896961, e-mail: [email protected]. Persoană de contact: Cristina Bădulescu – coordonator Hub EIT Climate-KIC/CCIAT.
EIT Climate KIC este cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa destinat prevenirii schimbărilor climatice, fiind compus din companii private dinamice, organizații academice de renume și instituții ale sectorului public. EIT Climate KIC a fost creată în 2010 de către Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT).