In anul 2030, Romania se va regasi in topul celor mai „batrane“ 15 state din lume in privinta varste medii a populatiei, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta in management Roland Berger Strategy Consultants.
Nivelului scazut al sperantei de viata, dar şi rata redusa a fertilitatii combinata cu fenomenul migratiei sunt principalii factori care vor contribui la aceasta situatie.
„Romania inca se concentreaza pe pensionari, iar masurile pentru tineri intarzie sa apara. Rata somajului este foarte mare in mediul rural. Daca facem niste calcule sunt aproape trei milioane de persoane care de fapt nu au loc de munca, iar acest lucru incurajeaza in mod evident migratiile. Din pacate, situatia demografica nu se va imbunatati prea curand“, a precizat Marian Preda, sociolog si profesor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala.
Studiul Roland Berger indica o crestere spectaculoasa a populatiilor tarilor aflate in curs de dezvoltare si o tendinta de imbatranire a statelor deja dezvoltate. Astfel, in 2030, jumatate din populatia Nigeriei va avea sub 15 ani, in vreme ce pe primul loc in topul celor mai „batrane“ state din lume va fi Japonia, cu mai bine de jumatate din populatie peste 52 de ani.
Pareri
nivelul scazut al sperantei de viata scade media de varsta….