Romania la alegerile europene din 2014 (P)

De luni de zile, europarlamentarul democrat liberal,  Monica Macovei merge prin Romania. Putini politicieni i-ar putea face fata in acest tur de forta. Oriunde ar aparea aceasta femeie cu aspect fragil, dar extrem de curajoasa si dura, este intampinata cu simpatie. Oamenii simpli o plac si ea se simte cel mai bine cu ei.
In calitate de ministru al Justitiei, Macovei a invatat politicienii corupti sa se teama. „Impotriva coruptiei, impotriva saraciei ” este sloganul ei in campania electorala europeana. Multi politicieni o urasc inca. Prim-ministrul socialist Victor Ponta a insultat-o din nou, catalogand-o drept „fascista”.
In pofida succeselor spectaculoase ale sistemului judiciar in lupta impotriva coruptiei, politicienii romani inca mai cred ca se pot imbogati din banii altora.

Cu doi ani in urma, cand Ponta si Antonescu au lucrat impreuna ca sa rastoarne guvernul si sa declanseze procedurile de punere sub acuzare a lui Basescu, cei doi au fost prieteni la catarama.

Dar  „lovitura de stat la rece” a esuat, nu in ultimul rand datorita interventiei institutiilor UE, care nu au acceptat incalcarea Constitutiei si lipsa de fair-play politic al USL. In ciuda fraudei electorale masive, USL a ratat cvorumul necesar la referendumul privind demiterea presedintelui.

Alegerile UE sunt considerate de catre toate partile ca un preludiu al bataliei electorale din toamna, atunci cand se incheie cel de-al doilea – si ultimul – mandat al lui Basescu in calitate de presedinte .

Cu toate acestea partidele politice s-au repozitionat. Uniunea Social-Liberala s-a despartit pentru ca Ponta nu l-a sustinut pe Antonescu candidat prezidential comun. Ponta nu mai are nevoie de Antonescu, Ponta insusi vrea sa fie presedinte. Social-democratii sunt nerabdatori sa recapete cea mai inalta functie in stat, sa-si recastige puterea ca in „epoca de aur” 2000-2004 , cand Ion Iliescu a fost presedinte si prim-ministru, Adrian Nastase.

Cu aceleasi puteri ca sef de stat, cu care Basescu a consolidat sistemul judiciar impotriva politicienilor corupti, Ponta ar putea sa il priveze de putere. Niciunul din candidatii de dreapta fragmentata nu are sanse prea mari sa castige impotriva  liderului Partidului Social Democrat. Nici Antonescu, care candideaza acum pentru PNL.

Europa nu joaca in campania electorala europeana din Romania niciun rol.
Monica Macovei insa merge fara sa se descurajeze din loc in loc pentru a promova statul de drept, standardele europene pentru un viitor decent in Romania. Lupta ei pare a fi aproape fara speranta. Dar ea nu renunta.
KARL – PETER SCHWARZ  (frankfurter-allgemeine-zeitung)

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.