Romania nu va intra in razboi si nu se va reactiona militar in cazul unei interventii a Rusiei in Ucraina. Anuntul facut la Timisoara de ministrul Apararii Vasile Dincu. Video

TIMISOARA. Ministrul Apararii, Vasile Dincu, a declarat, vineri, la Timisoara, ca nu este cazul ca Romania sa intre in razboi si ca NATO, in cazul unei interventii in Ucraina a Federatiei Ruse, nu va reactiona militar, asa cum au anuntat deja oficialii Natiunilor Unite.

CITESTE SI: Dominic Fritz, o noua plangere in instanta? Ce-i cere sindicatul Primariei Timisoara sa dezminta 

Vasile Dincu a declarat ca solicitarea Federatiei Ruse de retragere a trupelor NATO din Romania si Bulgaria nu este una noua, dar ca aceasta nu este negociabila.

Aceasta solicitare (de retragere a trupelor – n.r.) nu este noua. Mai multi diplomati rusi sau membri ai conducerii Federatiei Ruse au facut-o de-a lungul timpului, facand referire la aceste echipamente militare care exista aici. Face parte si din cererea generala pe care NATO si Uniunea Europeana o considera inacceptabila, aceea de a se retrage toate echipamenbtele si trupele, toate bazele la nivelul anului 1997, atunci cand NATO a hotarat sa extinda membership-ul NATO spre tarile din Europa Centrala si de Est. De fapt, Federatia Rusa incearca sa readuca lumea la nivelul terminarii Razboiului Rece din 1991, ceea ce este inacceptabil si, asa cum NATO a declarat-o, este o cerere nenegociabila. Doar se discuta despre asta, dar acest lucru nu este negociabil pentru NATO nici din partea membrilor NATO”, a declarat Vasile Dincu.

Dincu a mai declarat ca presedintele SUA si cel al Frantei au subliniat ca prezenta trupelor NATO in estul continentului european va continua.

E un lucru demonstrat si de faptul ca in aceeasi zi, atat presedintele Biden, facand un raport al Guvernarii de un an, cat si presedintele Frantei, domnul Macron, au exprimat foarte clar in discursul lor de acum doua zile. Prezenta inaintata a trupelor NATO pe flancul estic, din tarile baltice, Polonia, pana in sudul continentului, va continua. Deci Rusia nu poate sa conditioneze aceste echipamente si acest plan defensiv cu totul. In nenumarate randuri NATO a aratat, si oficialitatile romane, militare si civile, au aratat ca baza de la Deveselu este una defensiva. Și alte echipamente care exista sunt pur si simplu elemente ale pregatirii defensive pe care tarile din flancul estic o fac. Evindet, nu fara legatura cu ceea ce se intampla in ultima vreme in relatiile internationale, ceea ce se intampla dupa 2014 cand Federatia Rusa a ocupat Crimeea, ceea ce se intampla acum la granita Ucrainei, ce s-a intamplat in ultimii ani. Deci, este clar ca e o cerere abuziva care nu are legatura cu dreptul international si ce se intampla acum”, a declarat Dincu.

Ministrul Apararii Nationale a mai precizat ca in vara acestui an va fi stabilit conceptul de securitate european, in cadrul ueni conferinte care va avea loc la Madrid.

Sistemul de securitate european, avand nucleu NATO, se consolideza in aceste momente. Avem un eveniment important in iunie, conferinta de la Madrid care va stabili conceptul strategic NATO. Nu a mai fost precizat un asemenea concept din 2010. De atunci lumea s-a schimbat foarte mult, au aparut razboaiele hibride, au aparut alte tipuri de amenintari, este de actualitate acest lucru. In comunitatea NATO se discuta acest concept. De asemenea, presedintele Frantei si in general UE au lansat discutia despre busola strategica, conceptul european. Se discuta acum sa fie doua strategii complementare, si se va ajunge la aceasta complementaritatre. Am fost saptamana trecuta la Brest cu ministrul de Externe, la o intalnire intre ministrii apararii, sub presedintia franceza si discutiile sunt destul de avansate pentru a reusi un plan strategic de aparare comuna a Europei, in care NATO si UE sa aiba rolul cel mai important. Cred ca e un pas inainte din punct de vedere strategic. Sigur ca propaganda Federatiei Ruse incearca sa duca lumea inapoi cu 30 de ani, lucru care e nepotrivit si e inacceptabil pentru tarile din NATO si UE”, a mai declarat Dincu.

Ministrul Apararii Vasile Dincu a transmis ca Romania nu va intra in razboi si ca in cazul unei interventii in Ucraina a Federatiei Ruse, NATO nu va reactiona militar.

Exista planuri care sunt intr-o dinamica inca dinainte de a incepe aceasta criza ucrainiana, inainte de a ajunge eu la minister. As vrea sa precizez asta pentru ca populatia sa inteleaga foarte bine, nu e cazul ca Romania sa intre in razboi, asa cum uneori vedem in fake news-uri. A spus-o acum doua zile secretarul general NATO, Stoltenberg, a spus ca NATO in cazul unei interventii in Ucraina a Federatiei Ruse nu va reactiona militar, deoarece, conform Tratatului NATO, nu poate interveni decat daca e amenintata o tara membra NATO. Ucraina nu e in acest moment membra NATO, dar sigur ca vor fi alte forme de reactii pe care comunitatea internationala le va lua. Nu este nevoie in acest moment sa ne pregatim pentru razboi, dar atunci cand ai un conflict la granita sau in apropierea ta trebuie sa te pregatesti intotdeauna pentru ca sunt multe efecte adverse aici, care influenteaza si situatia Romaniei”, a declarat Dincu.

Ministrul Apararii a mai atras atentia ca exista posibilitatea aparitiei fenomenului migratiei din calea razboiului.

In primul rand exista posibilitatea unor posibile migrantii din calea razboiului, cum s-a intamplat in ultima vreme in toate aceste zone. Exista situatii legate de circuitele economice, pentru ca orice blocada de exemplu a economiei si a Federatiei Ruse are influenta asupra bancilor, asupra energiei si asupra aprovizionarii cu energie in Europa si sunt si alte multe lucruri in care se iau in considerare strategii de siguranta. Noi ne pregatim pentru orice situatie. Tot ce facem noi in aceste zile, si de luni intregi, este verificarea tuturor sistemelor de aparare, verificarea a ceea ce inseamna participarea la proiectul aliat, pentru ca noi suntem o parte dintr-un sistem defensiv si lucram in armonie cu un proiect NATO al flancului estic. Din aceasta perspoectiva vreau sa va asigur si pe dumneavoastra si populatia ca suntem in corespondenta cu toate structurile NATO de factura defensiva care se ocupa si gandesc, interpreteaza si fac planuri pentru orice situatie. Cu siguranta ca va fi si o sedinta CSAT, una ordinara deocamdata pentru ca noi, in ce priveste planurile de pregatire pentru o situatie de urgenta lucram in fiecare zi cu toate aceste structuri care sunt parte NATO, atat cu ministerele, cu serviciile, chiar daca nu e un format cum e o sedinta CSAT”, a declarat Dincu.

 

Ministerul rus de Externe afirma vineri ca intre garantiile pe care Rusia le cere Occidentului pentru securitatea sa se afla o retragere a fortelor NATO din Romania si Bulgaria, relateaza Reuters.

Ministerul Afacerilor Externe respinge ca fiind inoportune si lipsite de orice fundament declaratiile ministerului de Externe al Federatiei Ruse privind prezenta militara aliata pe Flancul Estic al NATO.

Solicitarea ca postura fortelor NATO in toate statele Aliantei care au aderat dupa 1997, inclusiv trupe, sa fie redusa conform cerintelor Moscovei figureaza deja in propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeana, facute publice in luna decembrie 2021”, arata institutia.

Presedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, pentru miercuri, 26 ianuarie 2022, incepand cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi a sedintei fiind incluse subiecte referitoare la situatia de securitate in Zona Extinsa a Marii Negre si pe Flancul Estic al NATO, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ma intreb care e rolul acestui maimutoi in fruntea Ministearului Apararii?! Omul asta nu intelege minime notiuni de strategie si geostrategie militara iar daca-i dai o arma pe mana se impusca singur cu ea. Aici ne-a adus impostura, hotia si coruptia din ultimii 32 de ani. Avem numai tembeli ca si conducatori si sa ne apere bunul Dumnezeu de un conflict armat…

    • Rolul acestui maimutoi impreuna cu gunoiul de rares si parsivul de boc, plus restul hoardei din zona Cluj, este sa directioneze cat mai multe fonduri in acea zona. Nu vedeti ca in momentul in care au niste idei, au si fost alocati banii de catre guvern [ metrou, autostrada catre granita, cale ferata de mare viteza….miliarde de euro ]

  2. Romania nu trebuie sa lupte pentru integritatea teritoriala a Ucrainei. Romania trebuie sa isi ceara inapoi de la Ucraina teritoriile luate cu forta de rusi. Asta trebuie sa fie interesul Romaniei

  3. Rusii, adica tarul Putin, ar vrea sa se refaca Uniunea Sovietica ( il doare sufletul ca s-a dezmembrat) si sa se refaca lagarul tarilor comuniste, eventual Tratatul de la Varsovia. Adica vrea sa se revina la situatia dinainte de 1991. Poate se scutura putin China si le cere rusilor Manciuria de est, luata pe sleau de rusi ( asa cum au facut si cu Crimeea) in timpul razboiului opiului cand chnezii aveau razboi cu englezii si francezii.

  4. URSS, cu toate că înseamnă o răsturnare ideologică și de regim, nu e decât o continuare de tip comunist a Imperiului Rus, țarist.
    Se uită că Imperiul Rus a colonizat Alaska și a vandut-o apoi americanilor, la fel colonia din California, Fort Ross.
    Că Imperiul Rus a fost la câțiva km de cucerirea Constantinopolului, în suburbiile de azi ale Instabulului dar au apărut prietenii de ieri și azi ai Imperiului Otoman, englezii care au avertizat rușii să se retragă.
    Că în războiul Crimeii 1853-56 aceeași englezi și francezi au luptat alături de turci împotriva rușilor.
    Când spunem englezi, americani, francezi, spanioli, portughezi, ruși etc vorbim de popoare cu vocație imperialistă.
    Și apoi să nu uităm de Napoleon cu atacul asupra Rusiei în 1812, Rusia a fost mereu in ultimele secole un ghimpe pentru expansiunea țărilor occidentale, imperiilor englez, francez și azi imperiul american, care deși nu pare e un imperiu neconvențional, ce dorește ca toate statele să fie conduse de oameni pe placul lor, apoi toți cei pe placul lor fiind o singură alianță vor forma un singur guvern mondial și astfel ei vor conduce lumea.
    La ani distanță vorbim de aproximativ aceleași probleme ca acum 100-200 de ani.
    Lupta pentru sfere de influență, demonizarea rușilor în presa occidentală, romaneasca pentru a justifica orice acțiune împotriva „suboamenilor” ruși iar de partea cealalta manipularea rusească pentru a întoarce situația în avantajul lor.
    În câteva cuvinte și presă noastră și a lor manipulează, pentru a obține ce vor. Presa face jocurile guvernelor țărilor lor.

  5. Idiotii care ne „apara” nu vad padurea de copaci.
    Daca Rusia ocupa Ucraina credeti ca se vor multumi cu ata? Urmeaza fortarea granitelor cu Romania, Ungaria, Polonia, samd.

  6. dar daca rusia ar promite romaniei restituirea provincilor romine care azi fac parte din ucraina daca romania ar iesii din nato iar ei ar ocupa ucraina ce spuneti?

    • Eu spun că asta ar fi o bună idee.Dar cum putem crede pe ruși ,că ei mai au mințit de multe ori.Trebuie să ne vedem de treburile noastre și să nu-i supărăm atâta pe ruși că nimeni nu ne scapă de ei dacă pleacă asupra noastră !