Romania, paradisul birocratiei – pierzi 222 de ore pe an, pentru a-ti plati taxele

Romania se afla pe locul 151 din 183 de state incluse intr-un studiu in ceea ce priveste timpul petrecut la ghisee si usurinta cu care sunt platite taxele.

Un roman are astfel nevoie de 222 de ore in fiecare an pentru a-si plati taxele, durata fiind in crestere fata de anii trecuti. In 2009 era nevoie de 202 ore, iar in anul 2006 taxele puteau fi platite in 190 de ore, se arata intr-un studiu studiu PriceWaterhouseCoopers.

Potrivit raportului, punctajul Romaniei este puternic influentat de numarul mare de taxe obligatorii pe parcursul unui an (113), dintre care cele mai multe sunt aferente contributiilor sociale. Specialistii PwC atrag atentia ca Romania nu are un sistem electronic de plati functional, dar precizeaza ca nu a cazut in top din cauza sistemului ei, ci pentru ca celelalte tari au facut progrese.

Chiar daca raportul a fost mediatizat in Romania si a fost intens dezbatut, guvernul a luat putine masuri pentru a simplifica sistemul fiscal. Dimpotriva, raportul PwC subliniaza ca indicatorii au crescut.

Cresterea numarului de ore de care romanii au nevoie pentru a-si plati datoriile la stat a crescut in special din cauza introducerii unor noi cerinte impovaratoare privind contributiile sociale si impozitele pe profit.

Potrivit PwC, printre progresele inregistrate se afla si procesul de emitere a facturilor in format electronic, introdus in octombrie 2009, a fost simplificat pentru a imbunatati procesul de conformare.

Totusi, in ciuda progreselor, guvernul a luat in cursul anului masuri pentru reducerea deficitului bugetar care vor avea un impact asupra indicilor privind taxele, printre ele aflandu-se majorarea TVA la 24% si cresterea altor taxe. De asemenea, guvernul a amanat pana in 2012 introducerea unui sistem creat special pentru reducerea timpului petrecut de contribuabili la ghisee.

Studiul realizat de PwC si Banca Mondiala arata, insa, ca usurinta cu care se platesc impozitele devine tot mai mare. In ultimii sase ani, in peste 60% din tarile in care s-a efectuat studiul, usurinta cu care se platesc impozitele a crescut. Bulgaria si Macedonia se numara printre statele care si-au imbunatatit cel mai mult sistemul de plata a taxelor.

Tara cu progresele cele mai mari a fost Tunisia, care a implementat sisteme de plata electronica a impozitului pe profit si a taxei pe valoare adaugata si a extins utilizarea acestora pentru majoritatea firmelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.