Romania are a doua cea mai mare povara financiara in fata Fondului Monetar International: 16,7 miliarde de dolari. Ne depaseste doar Grecia cu 20,1 miliarde de dolari. Situatia pare a fi ceva mai buna daca ne uitam la nivelul datoriei pe cap de locuitor.
Potrivit unei analize a Gartman, fiecare roman are de platit 778 de dolari. Si suntem pe locul 4 in lume.
Liderii europeni negociaza in aceasta perioada termenii unui acord care va aduce interventii fara precedent in economia Greciei: de la implicarea institutiilor internationale in procesul de colectare a taxelor, la privatizarea activelor statului. Totul in schimbul unor noi fonduri „salvatoare”. Jean-Claude Junker, seful ministrilor de finante din zona euro a declarat ca urmatoarea transa din partea FMI, de 3 miliarde de euro, este in pericol. Un moment important sa vedem care sunt cele mai impovarate state in relatia cu FMI.
Deloc surprinzator pe locul intai se situeaza Grecia cu putin peste 20 de miliarde de dolari. Urmeaza, in opinia analistilor americani de la Gartman, Romania cu 16,7 miliarde. Topul este completat de Ucraina cu 14,6 miliarde.
Ungaria are o datorie la FMI de 12,1 miliarde dolari, Pakistanul de 8,9 miliarde, Irlanda de 7,9 miliarde de dolari. Cea mai putin indatorata este Turcia cu 5 miliarde de dolari.
Ierarhia se modifica insa daca ne uitam la povara datoriei pe cap de locuitor, desi Grecia isipastreaza locul fruntas: fiecare grec are de platit 1.778 dolari. Irlanda vine pe locul al doilea cu 1.767 dolari pe locuitor. Gradul de indatorare scade brusc la 1.200 de dolari in dreptul Ungariei. Iar Romania ocupa locul patru cu o povara financiara de 778 dolari pe locuitor. Ucraina are o datorie de 313 dolari pe persoana iar Turcia de 68 dolari.