Romania se situeaza pe locul al 12-lea in lume si pe primul in Europa in topul tarilor cele mai expuse la foamete. Potrivit specialistilor, lumea ar putea fi afectata anul acesta de o criza a alimentelor fara precedent, iar printre victimele sigure se afla si tara noastra.
Un studiu realizat de banca japoneza Nomura plaseaza Romania pe locul 12 in topul tarilor cu cel mai mare risc de foamete. Tunisia, tara care s-a confruntat in ultimele luni cu revolte cauzate, dincolo de regimul dictatorial, de cresterea pretului alimentelor, se situeaza pe locul 18, o pozitie mai buna decat cea a tarii noastre.
Pe primul loc in topul foametei se situeaza Bangladesh, urmat de trei state din Africa: Nigeria, Maroc si Algeria. Revolte legate de foamte au avut loc deja in unele tari. De altfel, presedintele Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia G20, a avertizat cu privire la protestele cauzate de cresterea preturilor la alimente.
„Daca nu facem nimic, riscam sa ne confruntam cu proteste cauzate de foamete in tarile sarace si, de asemenea, cu un impact nefavorabil asupra cresterii economiei mondiale”, a spus Sarkozy.
Expertii spun ca situatia la nivel mondial se va inrautati in 2011, iar preturile alimentelor de baza vor creste in continuare, fapt ce ar putea duce la o criza alimentara de proportii.
Potrivit unui raport al Bancii Centrale Europeane, pretul graului a crescut cu 91%, cel a porumbului cu 57%, iar cele ale zaharului si soia au crescut cu 32 la suta si respectiv 33 la suta.
Raportul BCE arata ca preturile alimentelor au crescut din cauza recoltelor agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si reorientarea culturilor catre productia de biodiesel.