Extraterestrii de la Hollywood au, mereu, ceva in comun: ochii enormi, capul ovoidal, gura mica. Seamana, toti, cu domnisoara Pogany, crede avocatul Gheorghe Piperea. El crede ca statul roman ar putea da in judecata studiourile americane, pentru drepturi de autor.
Indiferent de filmul in care apar si creatorul lor, alienii filmelor de la Hollywood, si apoi reprezentarile lor in pop cult, au un stramos comun.
Chipul extraterestrilor din filmele americane sunt copiate dupa sculpturile lui Constantin Brancusi, crede avocatul Gheorghe Piperea. intors din SUA, acesta povesteste despre vizita la Museum of Modern Arts (MoMA), din New York, unde sunt expuse cinci lucrari de Brancusi. L-a impresionat in special Domnisoara Pogany, pe care o mai vazuse in poza, dar niciodata atit de aproape.
„Chipul este modelul utilizat de aproape toate filmele SF americane cu si despre extraterestri”, scrie avocatul, intr-o postare recenta, publicata pe juridice.ro, cu titlul „Al cui e chipul de extraterestru?”.
„Extraterestri din filmele americane arata ca dra Pogany, astfel cum a portretizat-o romanul Brincusi! Ba chiar, intr-un film cu o calatorie pe marte, avindu-l in rolul principal pe Gary Sinise (si intr-un rol secundar pe Tim Robbins), celebrul chip de pe marte, care se dovedeste in film a fi o nava spatiala, este exact chipul drei Pogany!”, mai scrie avocatul.
Este vorba de filmul Mission to Mars, aparut in anul 2000. Extraterestrii din multe alte filme seamana cu sculptura lui Constantin Brancusi, chipul celor de pe alte planete avand o serie de caracteristici comune, care duc inaipoi la sculpturile de la inceputul secolului 20: ochii mari, forma ovoida a scalpului, gura mica.
Avocatul crede, chiar, ca mostenitorii lui Brincusi sau detinatorii unor alte exemplare din Domnisoara Pogany, poate chiar Ministerul Roman al Culturii, ar putea cere drepturi de autor de la toti cei care au folosit acest chip in filme fara acordul titularului dreptului de autor. „Daca Statul roman vrea sa faca bani multi de tot, sa dea in judecata studiourile de la Hollywood si pe toti cei care au reprodus acest chip fara drept pana acum”, scrie Gheorghe Piperea.
Una din sculpturile Domnisoara Pogany a fost, de altfel, in mijlocul unui proces intre urmasii lui Brancusi si statul roman.
Pogany despre Pogany: Numai ochi
Constantin Brancusi i-a dedicat Domnisoarei Pogany (o pictorita maghiara) 19 sculpturi, create pe parcursul a doua decenii, intre 1912 si 1933, potrivit unui articol publicat in Observatorul Cultural, care contine fragmente din volumul Intensitatea materiei, scris de Matei Stircea-Craciun.
„Brancusi o intilnise pe Margit Pogany prin 1909 si ii ceruse sa pozeze pentru un bust. „Am pozat pentru el de mai multe ori, isi amintea Margit Pogany. De fiecare data, incepea si termina un nou bust (in lut). Era fiecare frumos, minunat de real. Eu il rugam sa il pastreze ca varianta finala, dar el izbucnea mereu in ris si arunca bustul inapoi in lada cu lut din coltul atelierului – spre marea mea dezamagire“, mai scrie in acelasi articol.
Muza povestea, de asemenea, despre impresiile pe care i le faceau statuetele inchinate ei: „Eram chiar eu, desi sculptura nu avea nici una din trasaturile mele. Era tot numai ochi“.
Capul ovoid si comentariile ironice
inca de la prima expunere in Statele Unite, in 1913, Domnisoara Pogany a suscitat spectaculos interesul publicului si a aprins controverse in rindul criticii. Ochii enormi si capul ovoid a provocat comentarii ironice in presa, potrivit articolului din Observatorul Cultural.
„Sunt imbecili cei care spun despre lucrarile mele ca ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentata de forma exterioara, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor”, declara Brancusi despre opera sa.