TIMISOARA. Membrii ai Societatii Timisoara, artisti sau jurnalisti au venit la Biblioteca Universitatii de Vest din Timisoara pentru cea de-a 27-a editie a Premiilor Societatii Timisoara.
La eveniment au ajuns doar doi dintre laureatii din acest an. Mihai Sora a primit premiul „Ion Monoran” si a venit la festivitate insotit de sotia sa Luiza, cea care a prezentat si un film cu renumitul filosof realizat intr-unul dintre parcurile Timisoarei. Scriitorul a fost asteptat la intrare de studenti care i-au oferit flori.
„Ma simt acasa la Timisoara. Ca un timisorean care si-a facut copilaria, scoala primara si secundara in acest oras, unul care impreuna cu locuitorii sai imi sta la inima. E un moment de mare bucurie. Revin la tineretile mele si la faptul de a fi timisorean, si pentru mine asta este o confirmare la care tin foarte mult„, a spus scriitorul la finalul evenimentului.
Printre invitati s-a aflat si scriitoarea Ana Blandiana, laureata a premiului Speranta in 1999.
„Nu stiu cat din Proclamatia de la Timisoara se afla in Constitutia Romaniei, stiu insa ca Punctul 8 nu se afla. Au fost ani multi, anii ’90, in primul rand, cei mai buni ani ai Aliantei Civice, in care venirea la Timisoara si primirea unui premiu de la Timisoara si colaborarea dintre noi a fost nu doar un titlu de glorie, ci si o speranta…Romania nu este cea pe care o reprezinta Guvernul ei, Romania suntem noi si cred ca aproape ne facem datoria”, a spus Ana Blandiana.
Printre laureati s-a aflat si jurnalistul Cristian Pantazi, cel care a ajuns pentru prima data in Timisoara in ziua premierii. El a primit premiul „Oscar Berger” pentru jurnalism.
„E o mare onoare. E in primul rand un premiu pe care il vad apartinand mie si colegilor mei, echipei care ne-am format pentru ca un jurnalist nu poate sa fie singur si premiul asta cred eu ca reprezinta o recunoastere a faptului ca a g4media a reusit sa se impuna, la doar un an de cand a aparut pe piata, ca o voce distincta in piata de media, o publicatie care urmareste cu incapatanare aflarea adevarului, care respecta agenda corecta, care urmareste tot timpul interesul public si nu face niciun pas inapoi„, a spus Cristian Pantazi dupa premiere.
Alti doi premianti nu au putut ajunge la festivitate din diferite motive. Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a primit premiul Speranta, dar a lipsit deoarece este plecat din tara, insa el va ajunge luna viitoare la Timisoara si cel mai probabil atunci va primi distinctia.
Al doilea absent a fost ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cel caruia i-a fost decernat premiul „Secera si ciocanul”. De altfel, de-a lungul timpului, niciunul dintre ‘laureatii’ acestui premiu nu a venit sa il ridice, din motive usor de inteles.
„Intotdeauna am tinut cont de ce s-a intamplat in anul respectiv, ce a fost mai important. Pe anul 2018 cel mai important lucru a fost evident asaltul impotriva justitiei, asaltul impotriva statului de drept. Exista cativa actori care s-au opus, au incercat sa reziste acestui asalt, iar cel mai important este Augustin Lazar, el a luat premiul Speranta. In oglinda, premiul ‘Secera si ciocanul’ a fost decernat domnului Tudorel Toader, inca ministru al Justitiei. Este o tensiune care strabate intreaga tara, una care stiu ca se va rezolva prin alegeri, dar pana la alegeri institutiile trebuie sa reziste si statul de drept trebuie sa nu cedeze. L-am avut astazi in mijlocul nostru pe domnul Mihai Sora care este un om demn, intruchiparea demnitatii intr-un stat in care aceste valori sunt prea putin importante. A fost prezenta doamna Ana Blandiana, laureata cu premiul Speranta pe anul 1999, iar premiul Oscar Berger pentru jurnalism a revenit domnului Cristian Pantazi….Premiul ‘Secera si ciocanul’ se referea la cei care incercau sa pastreze structurile comuniste, or acum nu mai este vorba de structuri comuniste, este vorba despre dictatura, ceea ce este acelasi lucru„, a declarat Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara.
Societatea Timisoara, fondata in prima luna dupa Revolutia din Decembrie 1989 de un grup de intelectuali timisoreni, promoveaza constant valorile democratiei in care libertatea cuvantului, justitia si drepturile universale ale cetatenilor constituie fundamentul.
Actiunea publica a Societatii are in vedere consolidarea societatii civile, promovarea principiilor cuprinse in „Proclamatia de la Timisoara” din 11 martie 1990, apararea principiilor statului de drept, a democratiei si a drepturilor omului, stimularea initiativei si educatiei civice. Organizatia acorda anual premii personalitatilor care s-au remarcat in apararea acestor valori.
Pareri
Romania nu sunteti voi! Mihai Sora ??Seful de cabinet al Anei Pauker aka Hannah Robisohn comisar sovietic (evreica) adusa pe tancurile rusesti in Romania ca sa implementeze comunismul. Mihai Sora un comunist si un securist pana in maduva oaselor a ajuns sa fie idol pentru toti retardatii care nu sunt in stare sa dea un search pe google(nu cer sa si citeasca o carte)!?
Vai de natia asta…
Sa dai primiul Ion Monoran un anticomunist convins ,unui comunist tortionar al intelectualitatii romanesti,este dincolo de orice inchipuire…
Incredibila rescrierea istoriei si falsificarea ei…
bey mihalcea, nu ti-e rusine pt. prestatia de kkt ??? premii pt. bolsevici si slujitori ai ceausismului: sora si lazar. sa-ti fie rusine. rahat cu ochi ce esti. de fapt si tu esi un urmas ai unor bolsevici. gunoiule.
nu voi sunteti romania. voi sunteti balega romaniei. sa va i-a dreacu si pe voi si pe urmasii vostri pt. toate manipularile pe care le-ati orchestrat. mihalcea…betziv notoriu si prost cat cuprinde…huoooooooooooooooooo
r,atz a dreacu’ cu societatea voastra timisoara…turnatori la SECU si bulangii totz d’acolo.