Romania, tara in care marijuana se foloseste legal in tratamente medicale. Cand ajung medicamentele pe baza de cannabis in farmacii?

Romania a devenit a zecea din Uniunea Europeana care permite anumite tratamente pentru epilepsie, cancer si scleroza cu produse pe baza de cannabis. Nu este vorba de folosirea ca drog, subliniaza doctorii, ci de un ajutor real pentru scaderea durerii si a frecventei unor crize dramatice.

Pana acum, interdictia pentru posesie si uz acoperea toate formele de cannabis. Astazi, Legile 143 si 339 privind regimul substantelor stupefiante precizeaza ca fiind admisi anumiti derivati din marijuana in scop medical.

„Aceste preparate care contin substante provenite din planta de cannabis sunt tincturi, rasini si fragmente vegetale„, declara pentru stirileprotv.ro doctorul Bogdan Gheorghe, medic in agentia antidrog.

Eficienta medicamentului e deja dovedita in cancer, pentru ameliorarea durerii, in scleroza multipla si epilepsie, pentru scaderea numarului de crize… si sunt teste in curs pentru Parkinson, Alzhemeir si sindromul Tourette. Atentie, terapia nu are nicio legatura cu folosirea drogului in scop recreativ, fenomen care a adus deja zeci de romani in spitalele de psihiatrie.

Schimbarea legislativa, operata de Agentia Antidrog, era obligatorie, inainte ca Agentia Medicamentului sa dea unda verde unor marci comerciale.

Cel mai important va fi ca producatorul sa isi exprime interesul de a intra pe piata. Dosarul eu l-am vazut, este deja aprobat in Italia, Germania, Spania, in toate tarile mari europene.”, spune Marius Savu, presedintele ANM.

Cu doua saptamani in urma, si Franta a mutat compusii din marijuana de pe lista neagra pe cea alba. Medicamentele, care se dau numai cu reteta, vor ajunge curand in farmacii.

Indata ce furnizorii acestor medicamente vor cere autorizare de intrare pe piata noastra, procedurile vor fi o simpla formalitate si vor dura trei luni. Pentru ca este o molecula terapeutica noua, urmatorul pas va fi ca Ministerul Sanatatii sa puna preparatele pe lista de compensare, asa cum se intampla deja in 9 tari europene.

Eficienta acestor produse este indiscutabila si este benefica, dar- este un „dar” apasat- sa existe un control strict, ca in Israel. Exista un singur medic prescriptor.„, spune doctorul Cristina Hudita, medic psihiatru la spitalul Sfantul Stelian.

Parintii romani hotarati sa incerce acest tratament se tem mai mult de perceptia publica, decat de posibilele efecte adverse ale marijuanei medicinale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.