Romanii ar putea avea o noua zi libera, de Paste!

Cea de-a treia zi de Paste ar putea deveni sarbatoare nelucratoare, potrivit unui proiect de lege initiat de 12 deputati si senatori, acestia afirmand ca cea mai mare sarbatoare a crestinismului trebuie marcata solemn in toate cele trei zile.

Initiatorii sunt deputatii PSD Constantin Adascalitei, Ioan Axente, Ileana Cristina Dumitrache, Mihaita Gaina, Marian Ghiveciu, Horia Grama, Cornel Itu, Constantin Mazilu, Florian Nicolae, deputatii PPDD Liliana Ciobanu si Marioara Nistor si senatorul PSD Laurentiu Florian Coca.

„Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. Sfintele Pasti sau sarbatoarea vietii marcheaza miracolul invierii Domnului, iar actele de purificare din Saptamana Luminata readuc echilibrul si armonia crestinilor. Obiectul acestei sarbatori crestine este si amintirea vie a patimii. Hristos a murit pentru noi si a triumfat pentru noi. in moartea Lui sta mantuirea noastra, in invierea lui sta biruinta noastra. Sarbatoarea Pastelui, sarbatoarea luminii si a bucuriei, si-a pastrat pana in prezent farmecul si semnificatia, fiind un moment de liniste sufleteasca si de apropiere de familie”, se arata in expunerea de motive a proiectului care in prezent se afla la Senat, prima Camera sesizata.

Initiatorii mai sustin, in expunerea de motive, ca este necesara instituirea ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza si a celei de-a treia zi a Pastelui si pentru ca „invierea Domnului este, pentru unele lacasuri de cult, prilej de dubla bucurie: praznic imparatesc si ziua hramului bisericii”.

In Romania exista in prezent doar 12 zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica, scriu initiatorii, precizand insa ca de multe ori, in practica, patru dintre ele coincid cu zilele de week-end.

„Tara noastra este printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar cea mai mare sarbatoare a crestinismului, Pastele, cu cele mai profunde semnificatii, ar trebui marcata in mod solemn in toate cele trei zile ale sale. Dintre tarile Uniunii Europene, Belgia este, de departe, cea care acorda cele mai multe zile libere muncitorilor, cu un total de 24 de sarbatori legale in 2012. Alte tari europene cu un numar mai mare de sarbatori legale decat al nostru sunt: Ungaria (17 zile), Bulgaria (15 zile), Slovacia (14 zile), Malta (14 zile), Polonia (13 zile), Portugalia (13 zile)”, se mai arata in expunerea de motive a proiectului.

Proiectul, pentru care Camera Deputatilor este for decizional, vizeaza modificarea alineatului 1 al articolului 139 din Codul Muncii, astfel incat acesta sa prevada ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt 1 si 2 ianuarie, a doua si a treia zi de Paste, 1 Mai, prima si a doua zi de Rusalii, 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 30 Noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, 1 decembrie, 25-26 decembrie – prima si a doua zi de Craciun, doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.