6 la suta dintre romani „sufera” de hipersexualitate sau dependenta de sex. Una din cinci persoane este chiar femeia, care devine tot mai nimfomana in Romania. Multi dependenti de sex au o viata dubla: par normali, dar au si aventuri.
Medicii descriu dependenta de sex ca pe o boala grava pentru care solutiile de tratament presupun terapii complicate dar si folosirea medicamentelor. Specialistii detaliaza semnele acestei tulburari si explica modul in care boala poate fi tinuta in frau. De cele mai multe ori, adictia sexuala apare ca urmare a dorintei de rezolvare a situatiilor stresante. Poftele sexuale devin din ce in ce mai dese si atat de agresive incat intreaga activitate cotidiana este data peste cap.
„Dependenta de sex poate fi definita ca un comportament ce implica o dependenta persistenta fata de forme variate de exprimare sexuala, care au scopul de a depasi situatiile stresante de viata. Aceasta hipersexualitate devine preocupare continua pentru activitate sexuala sub orice forma, care de obicei duce la perturbarea functionarii cotidiene a persoanei. Este un comportament care nu poate fi controlat, iar persoana care sufera o astfel de perturbare devine robul acestui comportament fara a i se putea opune”, explica Roxana Mischianu, medic primar psihiatru si sexolog la spitalul „Colentina” din Bucuresti.
Pentru persoanele dependente, intretinerea de relatii sexuale si satisfactia trupeasca sunt prioritare. Desi sunt constienti ca au un comportament neadecvat, cei afectati nu pot interveni pentru a se controla. Asta aduce dupa sine probleme la locul de munca si lipsa placerii pentru lucruri care inainte erau placute, iar relatiile cu familia si prietenii se degradeaza. in plus, acesti bolnavi duc o viata dubla. Pentru ca in relatia de cuplu nu se mai simt satisfacuti in totalitate, cauta alinare la amant/a. In consecinta, devin frecvente sexului ocazional si aventurile, cele mai vizibile semne ale adictiei sexuale.
Dependenta sexuala se manifesta diferit de la individ la individ si poate lua 11 forme diferite. Daca unele persoane sunt preocupate mai mult de fantezii sexuale, unde sexul este trait mai mult in plan mintal decat in realitate, altele se pot manifesta printr-un comportament sexual seductiv-compulsiv care are drept scop inducerea unui act sexual. O a treia manifestare este sexul anonim, in care apare excitatia sexuala numai in prezenta unei persoane necunoscute. Cei atrasi de sexul platit privesc activitatea sexuala ca pe o afacere. Interesul concentrat de a privi alte persoane care fac sex sau chiar si a materialelor pornografice este denumit stiintific voyarism, iar o manifestare mai indrazneata, exhibitionismul, implica expunerea unor anumite parti ale corpului in public. In acest caz, excitatia este obtinuta in urma reactiei de soc provocate celor din jur.
„Acestor manifestari li se adauga unele mai deocheate. De exemplu, sexul intruziv implica atingerea zonelor erogene ale unei persoane fara permisiunea acesteia. De obicei, cel ce uzeaza de un astfel de comportament se afla intr-o pozitie de putere. Sado-masochismul este o de pendenta de durere care este asimilata placerii sexuale. Ultima manifestare se refera la exploatarea sexuala in care persoanele sunt fortate sa faca sex”, mai spune medicul Roxana Mischianu.
Pareri
Du-te si fati un control, Doamna doctor a aberat destul aici!
Eu nu stiu unde vedeti voi dorinta de sex, ca in viata mea nu exista asa ceva: am 36 de ani si NIMENI _ NIMENI! – nu vrea sex cu mine. Ce or face ele/ei, nu stiu, tot ce stiu e ca asteapta weekend-ul ca sa… se uite le televizor! Nimeni nu vrea nimic, dupa ce trece curiozitatea adolescentina. Pur si simplu li se scarbeste de la primele experiente si dup-aia mai vor doar bani si sa zaca.
Dacă un bărbat se masturbeaza zilnic de 6 – 7 este normal sau are o problemă?