Romanii, indemnati sa isi ia masini electrice pana in 2030. Pe cele cu benzina si motorina le vor lasa la marginea oraselor, propune ministrul Mediului! Timisoara printre primele 5 cele mai prafuite orase din Romania

sursa foto: Banaterra

Timisoara este printre cele 5 orase din Romania in care se depaseste zilnic nivelul de poluare cu praf admis. De vina sunt traficul si santierele, a anuntat astazi ministrul Mediului Laszlo Borbely intr-o videoconferinta cu prefectii din 20 de judete si responsabilii de mediu.

Borbely a mentionat cele 5 localitati cele mai prafuite din tara: Timisoara, Bucuresti, Targu Jiu, Rovinari si Suceava. Motivele, spune el, sunt traficul rutier, santierele, reabilitarea de drumuri si incalzirea rezidentiala.

La videoconferinta, din Timis, au luat parte subprefectul Zoltan Marrosy, viceprimarul Adrian Orza, seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara, Vasile Ciupa, si toti responsabilii de Mediu din judet.

Avem termen 1-3 luni sa prezentam Comisiei Europene masuri suplimentare de reducere a prafului

„Evident, noi putem sanctiona orasele, dar nu rezolvam problema cu sanctiuni. In momentul de fata, Romania nu e in situatia de a plati. Trebuie in termen de 1-3 luni sa prezentam masurile suplimentare luate in privinta reducerii acestor parametri. Urmeaza apoi o procedura contencioasa la Comisia Europeana”, a spus Borbely.

Pana in 2030, trecem pe masini electrice!?

Ministrul a propus ca pana in 2030 romanii care vor mai avea masini pe benzina sau motorina sa lase la marginea oraselor si sa foloseasca masini electrice ori biciclete.
Tot el propune ca la programul Rabla sa se acorde in loc de 1 voucher de masina sa se acorde 6 vouchere pentru aceia dintre romani care cumpara masini electrice, iar aceasta sa nu insemne mai mult de 5000 de euro, suma care reprezinta diferenta de pret intre masinile normale si cele electrice. „Pentru masinile hibrid vom da mai putin. Sunt producatori care vor sa aduca in Romania masini electrice, sunt institutii care vor sa cumpere astfel de masini, insa e o problema de infrastructura, pentru ca nu au unde sa le alimenteze”, a mai afirmat Laszlo Borbely in videoconferinta sustinuta alaturi de ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas.

Borbely a adaugat ca intr-o saptamana, directiile judetene de protectia mediului trebuie sa transmita la minister masurile luate pentru protectia aerului, pentru ca minsiterul sa transmita mai departe informari la UE.

Primaria Timisoara da vina pe santierul autostrazii Arad-Timisoara. Prefectura o contrazice

„In Timisoara planul de masuri se respecta. Ne ingrijim de spatiile verzi, decapam zonele unde pamantul depaseste suprafata bordurii si dam amenzi la santiere. Din pacate, amenzile pe care le dam la santiere sunt destul de mici, iar santierele nu au frica de aceste amenzi. Pana acum am dat 30 de amenzi. Dupa Pasti, o sa oprim lucrul pe santierele unde nu se respecta normele. Ati vazut santiere unde se spala rotile masinilor cand ies? Santierele si traficul sunt principalele surse de praf in Timisoara si nu in Timisoara este cea mai mare cantitate de praf, ci la Carani acolo unde se construieste autostrada Arad-Timisoara”, a declarat viceprimarul Adrian Orza, prezent la videoconferinta cu ministrul Mediului.

Subprefectul Zoltan Marrosy a oferit si date concrete: s-au inregistrat 32 de depasiri in 2011 si 27 in 2010 in zona Sagului. De asemenea s-au inregistrat 17 depasiri ale nivelului de poluare cu praf in 2010 si alte 20 in 2011 in zona Aradului, in vreme ce la Carani sunt doar 11 depasiri in 2011 si niciuna in 2010.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.