Autoritatile pregatesc noi masuri pentru ca posibilele infectari din noul val COVID sa nu puna presiune prea mare pe spitale. Una dintre acestea este organizarea unor centre de evaluare ambulatorie.
Masura a fost discutata marti de ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, cu secretarul de stat Adriana Pistol si cu presedintele interimar al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adela Cojan.
Acestia au discutat despre centrele de evaluare a pacientilor COVID si despre pregatirea spitalelor pentru a acorda servicii medicale atat pentru bolnavii infectati cu virusul SARS-CoV-2 cat si pentru cei cu alte patologii, pentru a evita situatia din valurile precedente care a dus la o mortalitate acuta.
„Ne gandim la cele mai bune solutii atat pentru pacientii infectati cu virusul SARS-CoV-2 cat si la cei care au alte afectiuni. Este esential ca spitalele sa ramana functionale. Pacientii cu alte patologii trebuie sa aiba acces in continuare la serviciile medicale„, a spus Ministrul Sanatatii.
Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat ca e important ca pacientii diagnosticati cu COVID-19 sa ajunga in ziua in care au primit rezultatul intr-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boala cat mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe, scrie digi24.ro.
„Bolnavii infectati cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge in centrele de evaluare. Vor fi evaluati si tratati gratuit atat pacientii asigurati, cat si cei neasigurati„, spune Adela Cojan, presedintele interimar al CNAS.
Ministerul Sanatatii va realiza centralizarea situatiei centrelor de evaluare si va pune la dispozitia cetatenilor o harta interactiva cu acestea cat mai rapid.
Masuri in vederea intampinarii noului val COVID au fost discutate si luni in cadrul unei sedinte la care premierul Nicolae Ciuca a convocat o parte dintre ministrii si pe seful DSU Raed Arafat. Executivul ia in considerare purtarea mastilor de tip FFP2, testarea elevilor in scoli si introducerea somajului tehnic pentru angajati.
Va reamintim, la ultima raportare, in Romania au fost inregistrate 3900 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 186 de cazuri de pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Pareri
… vor fi tratați pe banilor suplimentari strânși de la pensionarii cu pensii nesimțite – peste 4000 lei/luna – care au contribuit la sistemul de pensii bazat pe contributivitate. Ceilalți nu vor contribui ca de … Nu s-a votat nici o lege in acest sens (poate după 2024 plus)