Romanii muncesc cel mai mult dintre europeni in timpul liber! Unul din trei lucreaza peste 10 ore pe zi!

Criza care ne-a lovit puternic in ultimii doi ani si teama de a nu-si pierde locul de munca ii fac pe romani sa-si petreaca din ce in ce mai multe ore la serviciu.

Astfel, potrivit unui raport al Eurofound, un sfert dintre romani au muncit foarte des in timpul liber in ultimul an, acesta fiind cel mai mare procent din toate tarile europene.

Peste 40% dintre lucratorii din Romania se mai plang si de faptul ca muncesc mai mult de 40 de ore pe saptamana, in timp ce doar 15% spun ca s-ar descurca din punct de vedere financiar daca ar fi bolnavi si ar trebui sa lipseasca mai mult timp de la serviciu.

Potrivit rezultatelor unui raport realizat de Eurofound, peste 40% dintre romani spun ca lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana, procentul fiind mai mare doar in Grecia (45%) si in Cehia (41%).

La aceeasi intrebare au raspuns afirmativ doar 13% dintre finlandezi, 16% dintre francezi si 17% dintre belgieni si norvegieni. Totodata, doar unul din cinci suedezi sau germani a admis ca ar fi nevoit sa munceasca mai mult de 40 de ore pe saptamana.

In acelasi timp, romanii sustin, in proportie de 45%, ca se intampla sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu noaptea de mai mult de doua ori pe luna, procent similar cu Spania (45%) sau Germania (47%). In schimb, doar unul in trei francezi, italieni sau portughezi a spus ca i se intampla acelasi lucru.

De asemenea, mai mult de o treime dintre angajatii romani spun ca sunt obligati sa munceasca mai mult de zece ore pe zi de mai multe ori intr-o luna. La acest capitol, insa, angajatii romani sunt depasiti cu mult de cei suedezi, unde jumatate depasesc frecvent 10 ore la lucru, finlandezi (47%), danezi (46%) sau cehi (46%).

Dar cu toate ca romanii se plang de timpul de lucru care depaseste prevederile legale, doar 35% spun ca ar vrea sa munceasca mai putin. Surprinzator este ca francezii, care au durata de lucru cea mai mica din Europa, respectiv 35 de ore pe saptamana, spun in proportie de aproape 50% ca ar vrea sa munceasca mai putin.

Bulgarii sunt cei mai multumiti cu durata timpului de lucru, mai putin de 30% sustinand ca ar vrea sa munceasca mai putin.

In ceea ce priveste lucrul in timpul liber, Romania este campioana, aproape un sfert dintre angajati sustinand ca se intampla sa lucreze in timpul liber de mai mult de doua ori pe saptamana, dublu fata de vecinii bulgari.

Foarte aproape de Romania se situeaza Grecia, unde 24% dintre angajati sustin ca sunt nevoiti sa munceasca in timpul liber.

In Belgia si Marea Britanie, unul din cinci angajati spune ca lucreaza in timpul liber, cei mai fericiti salariati regasindu-se in Spania, Portugalia, Italia si Austria, unde doar 10-12% angajati muncesc in zilele libere.

Cand vine vorba despre posibilitatea de a-si lua o ora sau doua libere de la munca pentru a-si rezolva probleme personale, mai mult de jumatate dintre romani spun ca este foarte dificil. Nici bulgarii nu stau mai bine le acest capitol, aproape doua treimi dintre acestia sustinand ca nu-si pot lua liber de la munca pentru a-si rezolva probleme personale.

Nici in tari precum Franta, Germania sau Cehia nu este simplu pentru angajati sa se invoiasca de la serviciu, doar 15-20% dintre ei sustinand ca pot lipsi motivat.

In schimb, angajatii din tarile nordice, Olanda sau Danemarca spun in proportie de peste 60% ca nu este dificil sa lipseasca doua ore de la munca.

Daca s-ar intampla sa se imbolnaveasca pentru o perioada mai indelungata, o majoritate covarsitoare de 85% dintre angajatii romani spun ca nu s-ar descurca din punct de vedere financiar. La acest capitol ne plasam, din nou, foarte aproape de greci, dintre care doar 13% ar reusi sa se intretina daca s-ar imbolnavi si n-ar mai putea munci.

In schimb, 70% dintre danezi n-ar avea probleme financiare daca s-ar imbolnavi, situatie similara cu cea a salariatilor din tarile nordice sau din Germania, unde peste jumatate dintre angajati se pot descurca in cazul in care raman fara job ca urmare a unei boli indelungate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.