Aspecte privind orele de lucru si echilibrul munca-viata personala pe piata muncii din Romania au fost surprinse in studiul „Calitatea ocuparii si angajarea cu salarii mici” realizat de Biroului National Sindical.
Programul de lucru pentru angajatii din Romania este unul complet in 99% din cazuri si fix pentru 87,5% din cazuri.
Numai 1% din angajati isi pot stabili programul de lucru si 11% isi pot stabili modul de lucru. Numai 8% din angajati isi pot modifica in mod obisnuit cu 1 ora programul de lucru.
36,5% din angajati presteaza munca atipica (lucreaza seara, noaptea, sambata, duminica). Astfel, 16% din angajati lucreaza frecvent seara si 8% lucreaza frecvent noaptea; 21% din angajati au lucrat 2 sau mai multe sambete in ultima luna (raportat la momentul administrarii chestionarului), iar 10,4% au lucrat 2 sau mai multe duminici in ultima luna. Aceste procente mari vin in contradictie cu inflexibilitatea programului, se arata in raportul „Calitatea ocuparii si angajarea cu salarii mici” al Biroului National Sindical.
52,2% dintre cei care presteaza munca atipica apreciaza ca aceasta nu este convenabila pentru viata lor personala. Ponderea femeilor afectate este mai mare (55,4%) decat a barbatilor (49,9%).
28% din angajati lucreaza in schimburi. Dintre acestia, mai putin de jumatate se considera afectati de acest mod de lucru (46,5%).
18,6% din angajati fac in mod frecvent ore suplimentare, cel mai adesea neremunerate.
Cand intersectam raspunsurile la intrebarea privind frecventa orelor suplimentare cu cele de la intrebarea privind remunerarea orelor suplimentare, vom observa ca 31,3% dintre cei care efectueaza des ore suplimentare nu sunt deseori platiti pentru ele, iar alti 37,5% uneori nu sunt platiti pentru ele. Dintre cei care nu sunt deseori platiti pentru ore suplimentare, 67,7% lucreaza in mod obisnuit ore suplimentare.