Romanii si-au schimbat mentalitatea: numarul prelevarilor de organe creste uluitor la Timisoara

Au inteles ca atatea vieti pot fi salvate printr-un simplu gest si ca moartea unei persoane dragi poate insemna o sansa uriasa pentru alti oameni. Tot mai multi timiseni accepta ca organele rudelor sa fie donate atunci cand nu mai exista nicio speranta.

Noaptea trecuta, specialistii de la clinica de Anstezesie Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Judetean Timisoara, impreuna cu doua echipe de medici din Cluj si Bucuresti, au facut o noua prelevare de organe. A 9-a interventie din acest an a fost facuta la o pacienta in varsta de 63 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral si a intrat in moarte cerebrala, aseara. Pentru ca medicii nu au mai putut face nimic, familia si-a dat acordul pentru prelevarea rinichilor, ficatului si a oaselor. Ficatul si oasele au fost preluate de echipa din Bucuresti, iar rinichii au mers la Cluj pentru a salva doua vieti.

„S-a ajuns la un ritm erxtraordinar, unde e evidenta schimbarea de mentalitate a romanilor. Nivelul la care am ajuns creeaza o solicitare pentru personalul implicat, care nu se refera doar la ATI, ci implica un numar foarte mare de persoane. De exemplu persoanele de la Blocul Operator care au o motivatie financiara nula si vin de acasa oricand. Apoi, oamenii de la laborator, soferii de ambulante… Tabloul este foarte complex si acest proces implica foarte multi oameni”, a spus seful Clinicii ATI, prof. Dorel Sandesc.

„Exista o colaborare perfecta intre echipa de la spital si cea care ramane jos (n.r. personalul care asigura conservarea si transportul). E o intreaga echipa bine sudata care trebuie sa functioneze in orice conditii pentru un succes in timp util, fie ca este vorba de conditii meteo sau orice altceva”, a precizat si Andrei Nica, director adjunct al Agentiei Nationale de Transplant.

„Activitatea de transplant era in urma cu ani destul de greu de explicat, de inteles ce presupune prelevarea de organe. Iata ca, in 2011 sunt familii care spun din proprie initiativa ca daca pacientul ajunge in moarte cerebrala accepta sa i se preia organele”, a adaugat prof Dorel Sandesc.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mi se pare ceva mormal si logic doar ca la romani totul decurge parca „in reluare” oricum nota 10 pentru inceput…