Printre masurile cu care Guvernul incearca sa combata munca la negru se afla si amplasarea in inspectoratele de munca a unor cutii postale in care "persoanele interesate" sa depuna informatii privind munca nedeclarata fara sa isi decline identitatea. In plus, planul de actiuni inclus in Strategia nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobata recent de Guvern, mai prevede obligarea angajatorilor de a incheia contracte individuale si cresterea numarului de firme controlate. De asemenea, este prevazuta cresterea numarului inspectorilor de munca ce vor fi dotati "cu mijloacele necesare", dar si al angajatorilor controlati. Planul de actiune mai prevede realizarea unui contact permanent cu mass-media locala, in vederea formarii unei "atitudini civice corespunzatoare si responsabile", nefavorabile muncii nedeclarate, precum si infiintarea unei linii telefonice directe destinate acestor cazuri. In derularea actiunilor de control, Inspectia Muncii va fi ajutata de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, Autoritatea pentru Straini, Garda Financiara, Inspectoratul de Stat in Constructii, Oficiul National al Registrului Comertului, Oficiul Roman pentru Imigrari, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Jandarmeria Romana. Pentru acest plan de actiune de combatere a muncii la negru, Guvernul a pregatit un buget total de 1,4 milioane lei pentru intervalul 2010-2012. In document se mai arata ca in Romania, ca si in tarile membre ale Uniunii Europene, munca nedeclarata, prin natura sa, este foarte greu de stabilit cu exactitate, astfel incat dimensiunea acestui fenomen poate fi doar estimata.
Printre masurile cu care Guvernul incearca sa combata munca la negru se afla si amplasarea in inspectoratele de munca a unor cutii postale in care „persoanele interesate” sa depuna informatii privind munca nedeclarata fara sa isi decline identitatea. In plus, planul de actiuni inclus in Strategia nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobata recent de Guvern, mai prevede obligarea angajatorilor de a incheia contracte individuale si cresterea numarului de firme controlate.
De asemenea, este prevazuta cresterea numarului inspectorilor de munca ce vor fi dotati „cu mijloacele necesare”, dar si al angajatorilor controlati. Planul de actiune mai prevede realizarea unui contact permanent cu mass-media locala, in vederea formarii unei „atitudini civice corespunzatoare si responsabile”, nefavorabile muncii nedeclarate, precum si infiintarea unei linii telefonice directe destinate acestor cazuri. In derularea actiunilor de control, Inspectia Muncii va fi ajutata de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, Autoritatea pentru Straini, Garda Financiara, Inspectoratul de Stat in Constructii, Oficiul National al Registrului Comertului, Oficiul Roman pentru Imigrari, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Jandarmeria Romana.
Pentru acest plan de actiune de combatere a muncii la negru, Guvernul a pregatit un buget total de 1,4 milioane lei pentru intervalul 2010-2012. In document se mai arata ca in Romania, ca si in tarile membre ale Uniunii Europene, munca nedeclarata, prin natura sa, este foarte greu de stabilit cu exactitate, astfel incat dimensiunea acestui fenomen poate fi doar estimata.
Pareri
Poate daca angajatorul la negru ,,UITA” sa iti ofere banii contractuali intr-o hirtie ascunsa,ferita de ochii controalelor atunci aceste anonime la MUNCA ar avea un rost…dar daca angajatul la negru este multumit de banii primiti,si patronu sau NEGRU este om de cuvint,NICIODATA nu vor fi anonime….