Rosia Montana incinge spiritele in UDMR. Kelemen Hunor ii arata usa lui Eckstein-Kovacs!

Scandal la nivel inalt in UDMR. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, nu vrea sa semneze ordinul de declasare a Muntelui Carnic ca monument protejat pana cand nu se lamureste participarea statului in forma care va face exploatarea.

„Eu nu ma ocup de hartiile pe care le semneaza domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui sa decida daca este membru UDMR sau se delimiteaza de presedinte. Daca se delimiteaza, are cale libera si drum liber sa mearga unde doreste. Domnul Eckstein este in cunostinta de cauza: nu eu am semnat avizul de descarcare de sarcina arheologica, este primul pas intr-adevar in ceea ce priveste responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Nationala de Arheologie a aprobat in unanimitate si eu, in aceste conditii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la suta, sau cat se poate de mult din patrimoniul cultural construit si arheologic, pentru ca asta este responsabilitatea mea. Dar urmatorul pas nu l-am facut, nu am semnat, si asta trebuie sa semnez eu, nu directorul de la Alba, scoaterea Muntelui Carnic de pe lista monumentelor istorice este pe lista A. Asta inseamna o protectie sporita, foarte puternica si in acest moment Muntele Carnic este pe lista A, nu a fost semnat ordinul privind declasarea acestui monument arheologic”, a spus Kelemen Hunor.

Semnarea ordinului privind declasarea Muntelui Carnic va fi luata la nivel de Guvern. „Nu am semnat inca ordinul pentru ca sunt multe aspecte care trebuie discutate. in primul rand, participarea statului roman in ceea ce priveste procentele din firma respectiva si pana cand acest lucru nu se clarifica, eu nu am cum sa merg mai departe si nici ministrul Mediului nu are cum sa mearga mai departe, acest lucru trebuie decis la nivel guvernamental. Nu ministrul Mediului si cel al Culturii dau drumul la acest proiect”, a declarat Kelemen.

Acesta a adaugat ca, daca exploatarea va incepe, patrimoniul cultural va fi protejat. „Eu am fost acolo de multe ori, am stat acolo fara presa ca sa nu fiu acuzat ca fac imagine pe Rosia Montana si in mare parte cunosc situatia de acolo, e un dezastru in ceea ce priveste patrimoniul cultural si in ceea ce priveste mediul. in acest moment, la Ministerul Culturii lucrurile sunt sub control, vreau sa va linistesc ca Muntele Carnic este pe lista A, este protejat, este sub protectia legii. Vom discuta daca vom sustine sau nu investitia de acolo, am discutat in UDMR aceste lucruri si multi sutin, unii nu sustin acest proiect. Eu pot doar sa spun ca daca se va face in continuare exploatarea, patrimoniul cultural va fi salvat intr-o proportie foarte foarte mare”, a sustinut ministrul Culturii.

Consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs a semnat, duminica seara, la Cluj-Napoca, o petitie prin care asociatia Transilvania Verde ii cere ministrului Culturii sa retraga certificatul de descarcare arheologica, pentru masivul Carnic, de la Rosia Montana.

Dupa ce a semnat protestul, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, Peter Eckstein-Kovacs a declarat presei ca s-a raliat demersului pentru ca, in opinia sa, investitia de la Rosia Montana este una paguboasa pentru Romania.

„Imi face mare, mare placere sa semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protesteaza impotriva, investitiei, sa ii zicem asa, de la Rosia Montana. Este o pozitie de a mea arhicunoscuta, pe care o repet de cate ori trebuie sa o repet, pentru ca este o afacere paguboasa pentru Romania. Eu sper ca nici toamna asta, nici in toamna viitoare si nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Rosia Montana”, a spus Eckstein-Kovacs.

Organizatia Transilvania Verde aduna semnaturi, in Piata Unirii din Cluj-Napoca pentru a-i cere ministrului Kelemen Hunor sa retraga certificatul de descarcare arheologica necesar inceperii investitiei de la Rosia-Montana, reprezentantii organizatiei sustinand ca au adunat deja sute de semnaturi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.