TIMISOARA. O noua fila in disputa dintre viceprimarul Ruben Latcau si fostul director STPT Nicolae Bitea.
Intr-o postare recenta pe Facebook, edilul acuza ca la Societatea de Transport din Timisoara au fost angajati de catre fostul director, in 2019 si 2020, ani pe care ii socoteste electorali, nu mai putin de 150 de oameni in functii neproductive, iar acesta ar fi unul dintre motivele pentru care institutia nu are bani de salarii ori alte cheltuieli.
„Fostul director STPT, liberal de frunte, trimis in judecata pentru angajari frauduloase, a angajat 150 de oameni in 2 ani electorali, in mare parte personal neproductiv, pana a dus societatea in pragul colapsului, cu salariile la 70% din cifra de afaceri. Cand va veni vremea restructurarii, tot hotii vor striga cel mai tare. Ipocrizia lor nu are limite„, a scris, printre altele, viceprimarul Ruben Latcau pe pagina sa de Facebook.
Fostul director al STPT vine cu cifre ceva ma exacte. Au fost facute mai mult de 150 de angajari in 2019 si 2020, insa doar 20 dintre acestea au facut obiectul personalului TESA, subliniind ca majoritatea oamenilor care au devenit salariati ai societatii au fost soferi si vatmani, precum si muncitori de exploatare, de care era mare nevoie
„Personalul TESA din societate, procentual, este sub 10% din numarul total de angajati. Sunt 117 angajati la nivel de personal TESA, dintr-un total de 1.130. Aproximativ 75% sunt personal de bord, soferi si vatmani, si muncitorii calificati si necalificati din toate sectiile de exploatare. Degeaba avem soferi si vatmani, daca nu avem muncitori sa reparam parcul de tramvaie si auto, care stim foarte bine ca nu este unul care sa ne avantajeze. In ceea ce priveste personalul TESA, despre care vorbeste domnul Latcau, in 2019 am angajat 11 oameni si in 2020 am angajat 9. Aici tin sa mentionez ca am angajat acesti 20 de oameni, dar in 2018, cand am ajuns director, am gasit societatea la 139 de angajati TESA si am lasat-o la 117. Il rog pe Ruben sa nu mai minta, pentru ca toate aceste lucruri pot fi verificate in REVISAL„, spune Nicolae Bitea.
Potrivit fostului director STPT, in cei doi ani electorali la care s-a referit viceprimarul Latcau s-au facut, in total, 429 angajari, insa, in aceeasi perioada, au plecat din societate 330 de angajati, fie ajunsi la pensie, fie dupa ce au demisionat. Dintre cei angajati, sustine Bitea, doar 20 fac parte din personalul TESA, adica cei care fac munca de birou. In rest, cei mai multi dintre ei sunt conducatorii de autobuze si troleibuze si vatmanii, respectiv muncitorii calificati si necalificati.
„Am reusit sa atragem foarte multi soferi si vatmani in cadrul societatii, drept urmare am putut suplimenta mijloacele de transport de pe traseu ca sa reducem timpii de asteptare in statii. Cand am venit in societate erau 115 unitati in trasee, iar cand am plecat au fost 168. In aceasta perioada s-a infiintat transportul scolar, s-a infiintat transportul persoanelor cu dizabilitati, s-a pornit transportul naval„, explica Bitea.
In plus, legat de veniturile societatii, fostul director spune ca exista doua motive principale pentru scaderea lor. Pe de o parte, incepand din 2020, odata cu pandemia, incasarile societatii au scazut, in special in perioada de lockdown, cu pana la 90%, din cauza faptului ca oamenii nu mai circulau cu mijloacele de transport in comun si, drept urmare, nu s-au mai cumparat bilete, apoi subventiile acordate de primarie au fost taiate cu aproape 5 milioane de euro, iar, pe de alta parte, pentru ca STPT nu a primit de la Societatea Metropolitana de Transport compensatii pentru cheltuielile de functionare, motiv pentru care exista si un proces pe rolul instantelor.
„Am avut zile in care am incasat si doar 5.000 de lei, pentru ca oamenii nu mai circulau. In perioada de lockdown, prin rotatie, am avut 90% din personal in somaj tehnic. In colaps nu am adus eu societatea, si societatea nu este in colaps. In 2020 Primaria Timisoara a acordat subventii catre STPT pentru facilitatile acordate unor anumite categorii de persoane din Timisoara de 107.585.000 lei. In 2021, a alocat doar 82.849.000. Adica un minus de aproape 25 de milioane de lei, aproape 5 milioane de euro, categoriile de beneficiari fiind aceleasi. Eu am solicitat inclusiv marirea de tarife, pentru ca in Timisoara nu s-au mai marit tarifele din 2009, era necesar, ca sa putem acoperi din cheltuieli.
Exista si un proces pe rol cu SMTT, pentru nerecunoasterea compensatiei, care a ajuns la 32 de milioane de lei. Instanta va decide cine are dreptate. Aceste compensatii reprezinta acoperirea cheltuielilor de functionare. Iar ce am solicitat noi drept compensatie, in baza documentelor, nu a fost recunoscut in totalitate si nu a fost platit„, mai spune Bitea.
Fostul director precizeaza ca, la inceputul anului, i-a fost solicitata reorganizarea societatii, insa in momentul in care decizia, care prevedea inclusiv restructurari, trebuia sa fie votata, tocmai viceprimarul Latcau a fost cel care a cerut amanarea acesteia.
„Domnul Latcau vorbeste de restructurare. Consiliul de Administratie al STPT, in 2021, in luna mai, a venit cu o propunere de reorganizare a societatii, pe care domnul Latcau a refuzat-o si a scos-o de pe ordinea de zi a AGA, in luna mai 2021, punctul de reorganizare, care presupunea desfiintarea de posturi si restructurari de personal TESA si operativ. Nu a motivat decizia lui, a spus doar ca nu este inca momentul.
Exista zeci de adrese si informari facute in ultimul an in ceea ce priveste pericolul de blocaj financiar al STPT privind neplata serviciilor efectuate. De asemenea, exista acest proces pe rol impotriva SMTT, acolo unde domnul Latcau este presedintele Adunarii Generale a Asociatilor si a Consiliului Director si mi-a promis de nenumarate ori ca va rezolva problema si va schimba si contractul de delegare si n-a facut-o. Cred ca domnul Latcau incearca sa minimalizeze munca mea si a colegilor mei din ultimii 3 ani„, afirma Nicolae Bitea.
Legat de situatia financiara in care se afla Societatea de Transport Public Timisoara, fostul director spune ca, in cei trei ani de mandat, a reusit sa plateasca o buna parte din datorii, insa, odata cu venirea pandemiei, situatia a ajuns chiar mai grava decat in 2018.
„Noi, timisorenii, stim ca, in 2018, am preluat o societate care era la pamant, cu datorii la stat de 62 de milioane de lei. Pana in momentul pandemiei, am reusit sa platesc pana la 22 de milioane de lei, atat mai ramasese. Erau salariile neplatite, tichete neplatite, conditii de munca inumane, asteptari in statii ore intregi, si am reusit, pana la momentul venirii pandemiei, cat de cat, sa le aduc pe un fagas normal. Acum s-a ajuns din nou la esalonari, datoriile au crescut catre aproximativ 70 de milioane de lei„, a incheiat fostul director al STPT, Nicolae Bitea.
Iata mai jos situatia angajarilor si plecarilor din STPT in perioada 2019-2020!
Angajari
Conducatori auto
– 2019 – 62
– 2020 – 69
Conducatori tramvaie
– 2019 – 12
– 2020 – 10
Conducatori troleibuze
– 2019 – 9
– 2020 – 12
Curs (cei care fac cursuri de formare, pana la finalizare, sunt angajati necalificati)
– 2019 – 25
– 2020 – 46
Conducatori auto
– 2019 – 9
– 2020 – 15
Muncitori calificati
– 2019 – 18
– 2020 – 63
Munictori necalificati
– 2019 – 9
– 2020 – 29
Agenti paza si ordine
– 2019 – 30
– 2020 – 20
Vanzatori bilete
– 2019 – 3
– 2020 – 8
Personal naval
– 2019 – 13
– 2020 – 8
Personal TESA
– 2019 – 11
– 2020 – 9
Personal operativ
– 2019 – 5
– 2020 – 15
Plecari din STPT
2019 – 154
2020 – 176
***
Va reamintim, la sfarsitul anului 2021, viceprimarul Ruben Latcau il acuza pe fostul director al STPT ca in perioada campaniei electorale din 2020 ar fi angajat 30 de persone pe posturi TESA (n.r. – personal neproductiv). Ulterior, intr-o postare pe Facebook, acesta a spus ca, in ‘anii electorali’ 2019 – 2020, Nicolae Bitea ar fi angajat, de fapt, 150 de oameni in functii neproductive in societate, sugerand ca acest fapt ar fi dus la o crestere a cheltuielilor cu salariile.
Pareri
ENOUGH
Pacala si Tandala. Amandoi sunt personaje care nu au ce sa caute in functii de conducere. Sunt palarii prea mari pentru nivelul lor…
Ba papagalule, pe pile i-ai angajat pe majoritatea. Si hotelul ala de popi de pe str Take Ionescu din curtea Ratt nu are nici o legatura cu rudele tale???
Bine că a plecat Bitea, mai urmează doar Goia și ne-am scăpat de măscăricii transportului în comun
Care este dl Batea si care este dl Lascau? In poze ambele personaje au figuri „ușor” stranii. Din (ne)fericire nu ii cunosc si de aceea întreb.
Parerea mea e, ca atunci cand vorbesti pe cifre si aduci dovezi cam ‘DERANJEZI’!!(dnl Bitea)
Bitea a facut treaba, se vede toata institutia cum arata acum si cum era atunci!!
Papagalii invidiosi si rauvoitori pot sa vorbeasca ce vor!!
Faptele se vad!
Arhanghel, papagal, ce combinație, ce limbaj!?
Ne mai mirăm că suntem considerați rupți în fund dar cu pretenții de domni!?
Cacaranghelule cred ca ori ti-a dat bani de berica Bitea ori esti lovit in cap. Ce treaba a facut ba? RATT arata de 10 ori mai rau decat era pe vremea lui Ciuhandu… vai si amar cu pacalici din astia ca tine care pentru 2 banuti ling 3 zile.
Și pupezele alea care stau doar să facă poze toată ziua și să scrie mesaje , tot pe posturi productive erau ? SI CEI CARE FĂCEAU DEZINFECTIA LA CAPETE DE LINIE TOT POSTURI PRODUCTIVE ERAU ? Se urcau și făceau poză cu mopul și atâta tot ! La doi care muncesc stau trei și se uită !
Bitea a făcut treabă : a dat cu var și atât ! MINCINOS ȘI PAPAGAL , i s-a dus numele de mincinos : să moară mama de nu-i așa ! Ați mai văzut manager șă se jure pe mama lui ? A coborât această funcție la un nivel rușinos
Rușine mincinosule , campionul mincinoșilor ! ESTE O RUȘINE SĂ FII ALĂTURAT DIRECTORILOR PE CARE I-A AVUT ACEASTĂ SOCIETATE .
nisate papagali amindoi.societatea de transport este a primariei sau ba? este a primariei.daca primaria nu reuseste sa o conduca si o lasa pe mina unor nepriceputi care nu au habar de mentinerea unei societati in stare de profitabilitate .unul se plinge ca nu are mecanicisa repare mijloacele de transport .cine sa-i angajeze?sa regleze salariile functie de importanta muncii.
Gătaiaaaaaaaaaaa
ATI vazut ceva may BO-rit la viata voastră? BAIN zuckets ..! aLways 🙂
MARSH
AMIN
Sunteti Praf ….
DECAT:)
Societatea de transport local trebuie privatizata . Numai asa scapi de sefi gen Bitea si Latcau unul varza totala celalant penal de la partidul fara penali . Unde este o societate de stat imediat este capusata de nulitatile politice din oras . Cine intra in politica ? Cine nu are o meserie cine esto o nula profesional in rest daca esti normal la cap iti vezi de drum .
?? 🙂
big love !!
Ase ceva DECAT in filmele con prosti may vezi: the chosen națion 🙂 MARSH
Tot ce scrieti se face de pe vremea lui Goia,ala avea oameni care nici nu veneau la lucru,dar erau angajati,oameni care lucrau pt el acasa sau la biserica,acum e mare smecher la SMTT ,de ce nu l poate da nimeni jos,ca si pe Culita,de ce ca e frica de ei,Goia e un batranel de acum,Bitea a modernizat Ratt ,arata cu totul si cu totul altfel,nu i tin partea ca tot prost e,dar macar ceva dupa el se vede,ca era prost asta i alta poveste,mergeti si intrebati oamnei care lucreaza acolo,Goia a fost si este capusa societatii.
Nu se leaga nimeni de porcaria cea mai mare, adica subventia ENORMA acordata de Primarie: 107.585.000 lei in 2020 si „doar” 82.849.000 in 2021, cum se plange Bitea. Asta inseamna „doar” 227.000 lei pe zi in 2021. Sunt subventionate abonamentele pentru pensionari, elevi, persoane cu dizabilitati, in mod foarte avantajos pentru STPT. Daca elevii folosesc aceste abonamente in zilele lucratoare (mai putin cu pandemia), nu la fel stau lucrurile la celelalte categorii, multi pensionari calatoresc cu mijloacele mai putin de o data pe saptamana. Si pentru pensionari se plateste suma cea mai mare, 61.000.000 lei pe an pentru 55.000 pensionari, adica 1109 lei pe an, la 2,50 lei biletul in 2021 inseamna 443 calatorii pe an. Avem cu totii pensionari aproape, parinti, bunici, vecini. Sa fim seriosi, cati calatoresc de 443 ori pe an cu mijloacele? Acestia NU ar trebui sa aiba abonamente de loc. Ca in alte tari, gratuitatea ar trebui oferita mai simplu, pe baza unei legitimatii de pensionar, si NUMAI in afara orelor de varf (7-9am si 3-6pm) toata lumea ar avea de castigat. Dar asta a fost gaselnita lui Goia, si tot circul de acum e de fapt menit sa-l scoata pe acesta de la ciolan, un procent urias din bugetul PMT se duce anual in buzunarul acestui „abonat”, an de an.
RUBENE de la care circ ai venit?De la cel de stat ?Ai asa o fata de clovn obosit!