‘Rupem contractul’. Probleme cu proiectul ce prevede disparitia parcarii de la Modex si schimbarea pavajului din Piata Victoriei, la Timisoara

TIMISOARA. Se apropie cu pasi repezi anul in care Timisoara va deveni Capitala Europeana a Culturii, iar proiectul care prevede innoirea retelelor de utilitati din subteran, inlocuirea dalelor din pavajul din Piata Victoriei si schimbarea completa a parcarii de la Modex bate pasul pe loc.

CITESTE SI: Ce soferi care vin la Timisoara vor fenta traficul infernal de la intrarea in oras? A fost inlaturata, in sfarsit, si ultima piedica in calea amenajarii unui drum valoros pentru mii de oameni

O firma din Brasov a castigat licitatia pentru proiectarea lucrarii, a iscalit contractul inca din martie 2018 si nu a predat inca documentatia. Or asta intarzie organizarea licitatiei pentru executie, care oricum cere timp, iar o contestare a rezultatelor va duce la pierderea inca unui an pretios.

Primarul Nicolae Robu anunta ca nu va mai astepta dupa proiectanti, pe care oricum i-a pasuit prea mult, iar in ianuarie e decis sa rupa contractul si sa reia licitatia. Edilul e optimist si crede ca in 2019 se va deschide santierul in Piata Victoriei.

Trebuia sa ne fie predata documentatia demult, dar proiectantul nu a respectat termenele. Suta la suta incepem lucrarile in 2019, chiar cu riscul de a renunta la acest proiectant si de a lua pe altcineva, in conditii foarte dure. Dureaza, dar o sa vedem pe ce formula vom merge. Daca nu ni se preda in ianuarie documentatia, nu mai putem astepta. Asta a fost firma care a castigat licitatia, dar daca nu respecta termenele, nu mai putem sta„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.

Primarul Timisoarei sustine ca brasovenii n-au reusit sa termine la timp documentatia pentru ca nu gasesc… parteneri care sa proiecteze unele parti din studiul la care s-au angajat prin licitatie.

Va reamintim, contractul pentru intocmirea documentatiei in vederea reabilitarii Pietei Victoriei a fost semnat in 12 martie 2018, cu firma Stigma Building Management S. B. M. din Brasov. Valoarea contractului este de 344.700 de lei fara TVA.

Proiectul ar trebui sa ofere si estimarea unui pret pentru lucrarile de inlocuire a pavajului din centrul Timisoarei, pentru schimbarea utilitatilor si pentru amenajarea piatetei de la Modex.

Vrem sa organizam lucrarile astfel incat o parte din activitatile atat de agreate de timisoreni in zona centrala sa se poata face in continuare. In parcarea de la Modex, pavajul va fi dupa modelul dintre Opera si Catedrala, iar in mijlocul piatetei de la Modex vom avea un soclu pentru o statuie ecvestra”, a precizat recent primarul Nicolae Robu.

In urma cu cateva saptamani, Nicolae Robu a exlicat si ca nu poate incepe lucrarile la inelul I, in zona din fata Operei, pentru ca descarcarea arheologica ar urma sa dureze mult prea mult, iar acest lucru ar insemna ca anul 2021 sa ne prinda cu santier in piata centrala. De altfel, amenajarea unui pasaj auto pe sub Piata Victoriei, care sa lege strada Sf. Ioan (prin fata pe la Materna) si capatul actualei parcari Modex, la bulevardul cu palmieri (B-dul Bratianu) a si fost scoasa de pe lista de obiective pentru 2018 a Primariei.

Ramane de vazut si daca se va mai face vreodata, avand in vedere ca mai multe voci autorizate au sustinut in repetate randuri ca amenajarea unui pasaj rutier subteran va duce la degradarea valoroaselor cladiri istorice din Piata Victoriei.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Reuseste sa duca ceva la bun sfarsit Ponocchio de Bocsig?

    • DA. Timișoara.

  2. În toată lumea că să participi la o licitație trebuie să depui o garanție.
    În România este destul să ai calculator și secretară.
    În Austria primul care este eliminat de la licitație este firma care face oferta sub prețul din proiect fiind neserioasă.
    Licitația o câștigă firmă care respectă termenul și calitatea.
    Dacă nu respectă contractul are toate șansele să dispară, iar exemple de genul acesta sunt ff multe în Austria

  3. Mutilarea aspectului zonei pietonale si zonelor centrale imediat adiacente, ăsta e un subiect care ar trebui sa preocupe opinia publică deoarece primăria a decis o serie de lucrări fără o consultare prealabilă. Jamaicanul avea obiceiul să facă sondaje pe rețelele de socializare dar acum are alte interese. Orice administrație locală se straduiește să conserveze arhitectura existentă, acest jamaican nu face decât să o mutileze introducànd kitchul și ridicându-l la nivel de artă. O rușine, lehamite totală jamaicane!

  4. Pentru partea de „subteran in fata Operei”: inainte de a face al X-lea studiu de fezabilitate revedeti:
    – documentatia de constructie a pasajului, si dece acesta a fost inundat de mai multe ori (ca de, suntem torti timisoreni si avem tinere de minte); ne mai vorbind de inaltima acestuia)
    – oare dece „pasajul este tot timpul inchis” iar coborarea jn pasaj, din fata Rectoratului arata ca „vestigiu lasat de otomani”?i
    Dupa ce gasim raspunsuri la aceste (plus vreo alte doua) intrebari vom putea raspunde la pasii urmatori, inclusiv parcare in spatele muzeului (in fata hotelului)

  5. În toată lumea se fac lucrări de consolidare și construcții de anvergură îmbinând vechiul cu modernul numai în România datorită idioților care ori au făcut școală de doi bani la comuniști ori au cumpărat diploma după revoluția lui MOȘ GERILĂ și spre ghinionul celor mulți ne spun într-o veselie povestea drobului de sare de peste 25 de ani condamnând generațiile de azi și de mâine să trăiască ca în cele mai primitive țări din Africa.
    În administrațiile centrale și locale sunt doar oameni limitați mintal înconjurați de hoți care nu au în cap nimic altceva decât banul public.