Rusaliile, una din cele mai mari sarbatori de peste an. Traditii, obiceiuri si superstitii

Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile este sarbatoarea crestina care aminteste de pogorarea Sfantului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos si se celebreaza anual la 50 de zile dupa Inviere.

CITESTE SI: Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023 ramane fara finantare de la Primaria Timisoara. Dominic Fritz a anuntat ca nu mai vrea sa dea bani proiectului

Sarbatoarea Rusaliilor se tine diferit in functie de fiecare regiune a tarii. Astfel, in Moldova si Transilvania crestinii sarbatoresc Rusaliile timp de 3 zile, in Muntenia si Oltenia, Rusaliile se intind pe o perioada de 7 zile, iar in Banat tine 8 zile. In traditia romaneasca se spune ca cine nu va respecta sarbatoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoaca boala denumita popular “luat din Rusalii”.

La sate se pastreaza traditia conform careia credinciosii trebuie sa duca la biserica crengute de tei si nuc, pentru a fi sfintite. Cu aceste ramuri sfintite se vor impodobi, mai apoi, casele si icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. In unele zone, pe langa tei si nuc, credinciosii mai folosesc leustean, usturoi si pelin. De asemenea, oamenii obisnuiesc sa poarte in san sau in buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luati din Rusalii” sau pociti de catre Ielele neiertatoare.

Dansul Calusarilor este un obicei intalnit mai ales in Oltenia, fiind considerat un joc tamaduitor, care aduce sanatate si noroc. Un alt obicei specific Rusaliilor care se intalneste prin zonele Ardealului poarta numele de “Impanatul boului”. Obiceiul consta intr-o procesiune ce se desfasoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou impodobit cu fel si fel de ornamente din flori. Tot in Ardeal, imediat dupa Rusalii, se practica obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile sa fie sanatoase si frumoase in tot restul anului traditia spune ca acestea trebuie stropite cu apa.

Superstitii de Rusalii

In zilele de Rusalii nu e bine sa mergi la camp, pentru ca Ielele te pot prinde si pedepsi. De Rusalii nu se intra in vie, nu se merge in locuri pustii, pe langa paduri sau fantani fiindca te poti intalni cu spiritele rele. Cine lucreaza in ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinsteste si pretuieste cum se cuvine ziua. De la Rusalii timp de 9 saptamani nu se vor mai culege ierburi de leac. In ziua de Rusalii nu e bine sa te certi cu altii fiindca vei fi “luat din Rusalii”, etc.

sursa: traditii-superstitii.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.