S-a ales NOUL mitropolit al Banatului! Cine vine in scaunul IPS Nicolae Corneanu la Timisoara?

TIMISOARA. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, condus de Preafericitul Patriarh Daniel, a decis astazi cine este noul Mitropolit al Banatului. Acesta este IPS parinte arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei.

Noul mitropolit al Banatului a fost ales prin vot in cadrul sedintei Sfantului Sinod care s-a tinut la sediul Patriarhiei Romane din Bucuresti.

Contracandidatii Arhiepiscopului Ioan Selejan au fost Preasfintitul Parinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebesului, si Preasfintitul Parinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei.

Noul mitropolit va fi intronizat inainte de Anul Nou, în data de 28 decembrie, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.

Arhiepiscopul Ioan Selejan a obtinut 26 de voturi din 45, după al doilea tur de scrutin.

In urma cu cateva zile, 700 de timisoreni i-au trimis Patriarhului Daniel o scrisoare deschisa in care isi exprimau sprijinul pentru IPS Ioan Selejan

CITESTE SI: 700 de timisoreni i-au trimis o scrisoare deschisa Patriarhului, inainte de alegerea Mitropolitului Banatului! Cine sunt cei care o iscalesc si ce ii cer conducatorului Bisericii Ortodoxe Romane?

Alegerea lui Ioan Selejan in functia de Mitropolit al Banatului vine dupa ce, la finele lunii septembrie, IPS Nicolae Corneanu trecea in lumea dreptilor dupa o lunga si grea suferinta.

Cine este Ioan Selejan?

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei s-a nascut la data de 16 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani, judetul Bihor. A absolvit liceul „Constantin Brancusi” din Oradea, promotia 1971 si Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti, promotia 1976.

In anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar in anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu  La 15 august 1990 a fost hirotonit preot si intre anii 1990-1994 a fost staret al Manastirii Lainici.

In 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea-Ciuc, instalarea sa ca prim episcop al Covasnei si Harghitei.

Preasfintitul Parinte Lucian Mic s-a nascut la 9 septembrie 1970 in municipiul Arad. Intre anii 1977-1987 a absolvit scoala Primara din Arad, iar intre anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebes. in anul 1992 a sustinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, sectia Pastorala, din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o in anul 1996.

In anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Manastirea Hodos Bodrog. A ramas la aceatsa manastire pana in anul 1994, cand a fost transferat de catre IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitana din Timisoara. In anul 1995 a fost numit staret al Manastirii „Izvorul Miron”, Romanesti din judetul Timis de catre iPS Nicolae Corneanu. in anul 1998 a fost tuns in monahism cu numele Lucian la Manastirea”Izvorul Miron” din Romanesti. In septembrie 2000, la propunerea iPS Nicolae Corneanu a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei cu titlul „Lugojanul”, iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.

Odata cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebes. Din judetul Caras- Severin prin numirea in functia de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului a Preasfintitului Parinte Dr. Laurentiu Streza, in 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebesului, iar in 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebesului.

Preasfintitul Parinte Sofronie de la Oradea s-a nascut in 3 noiembrie 1967 in Arad. A fost botezat cu numele Radu stefan. in anul 1986 a absolvit liceul de matematica-fizica ”Moise Nicoara – Ioan Slavici” din Arad, apoi a fost admis la Institutul de Medicina, Specializarea Medicina Generala, sesiunea iulie 1986, la categoria incorporabili, cu media generala de admitere 9,23.

Intre anii 1987 – 1993 a urmat cursurile Facultatii de Medicina din Timisoara, absolvite in anul 1993, cu media generala a celor sase ani de studii 9,81.

In anul 1990 a participat la infiintarea filialei Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi Roamani din Timisoara, iar din 1991 a devenit presedintele acesteia.

S-a inscris, apoi la concursul de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, specializarea Teologie Pastorala, sesiunea octombrie 1993, in urma caruia a fost declarat admis cu media generala de admitere 9,50.

A fost hirotonit ierodiacon si apoi ieromonah la Manastirea Hodos-Bodrog de catre inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Serafim, cu incuviintarea inaltpreasfintitului Parinte Timotei, in 12, respectiv 13 august 1995.

In ianuarie 1998 a fost chemat la Patriarhie, unde a fost numit secretar la Cabinetul Preaferictului Parinte Patriarh Teoctist, pana in februarie 1999.

La data de 15 decembrie 1998, in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost desemnat drept candidat principal pentru alegerile in vederea ocuparii postului vacant de Episcop al Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Dupa opt ani pe aceasta functie, la 13 februarie 2007, Preasfintitul Parinte Sofronie Dincec a fost ales, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, fiind intronizat, la 25 februarie 2007, in vechea Catedrala cu Luna din Oradea.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vrednic este!

    • NUUUUUUUUU!!!!!!!!!! NUUU !!NUUUU ESTE VREDNIC ,este doar o marioneta in mainile lui paisie ,este un om obedient si care va juca cum ii canta camarila paisiaca ! deci no sa fie nicio schimbare la MBT.

      • Un om iubit de toti cei care l-au avut ierarh, preoti si credinciosi, respectat in intreaga Patriarhie Romana, in Patriarhia Ierusalimului, cu un ales trecut duhovnicesc si cu o viata sfanta. Acesta este Mitropolitul nostru, Vrednicul Parinte Mitropolit Ioan Selejan. Ce se spune dincolo de acestea sunt vorbe izvorate din sufletele innegrite de ura, de dezbinare si de necredinta.

  2. Bine ca nu l-au ales pe faimosul Paisie Lugojanul, sau cum si-o mai fi spunand lupul in piele de oaie, omul banului. Ar fi fost o catastrofa de proportii sa ajunga acest Lugojan Mitropolitul Banatului.

    • Habar n-ai, stiti cine va manipuleaza despre Paisie Lugojanul? O tipa puternica din presa, care sustine ca e ortodoxa dar e de fapt masoanca (vezi clubul Rotary la care se inchina). Paisie Lugojanul probabil ca este o „mana de fier” si am inteles ca elimina si coruptia din BOR Timisoara. Este clar ca fortele oculte lovesc in el. Masoneria l-a ales pe acest nou mitropolit, intrucat este pentru ECUMENISM. Si nu poti sa fii pentru „unirea Bisericilor” cat timp ceilalti sunt niste eretici neortodocsi. Niciun mare duvovnic roman n-a fost pro-ecumenism.

  3. Groaznica alegere ,ioan nu cunoaste banatul si nu va fi instare de nimic bun ,paisie a mituit sinodalii ca sa-l aleaga pe ioan ,pt doar cu ioan este si el in siguranta , daca venea PS Lucian lucrurile se chimbau radical ,paisie si colaboratorii lui ajungeau la DNA si la puscarie .

  4. Dna Ana,faceti un pacat foarte mare ca prigoniti un episcop si un mitropolit .Ambii sunt oamnei exceptionali pentru cei care frecventeaza biserica.Multi vorbesc urat despre episcopul nostru,dar nimeni nu are o dovada concreta ca i-ar fi facut vreodata vreu rau.Pur si simplu e urat gratuit.Dar el se roaga pentru noi toti,ci pentru cei care-l prigonesc,va asigur.

  5. Daca dumneavoastra sunteti un om bun si frecventati biserica,sunteti credincioasa ,atunci chiar daca clerul nu este cum ar trebui,Sfintii parinti ne recomanda sa ne rugam pentru ei ,nu sa ii barfim .