TIMIS. Editia din acest an a Triplex Confinium vine intr-un moment nu foarte potrivit: sarbii sunt tulburati de inundatiile catastrofale cu care se confrunta, in timp ce romanii si ungurii sunt preocupati de alegerile europarlamentare.
Sarbii, romanii si ungurii din regiunea DKMT s-au regasit la festivitatea anuala ce are loc la Triplex Confinium – locul in care se intalnesc granitele Serbiei, Romaniei si Ungariei. Liderii judetelor Bacs-Kiskun, Csongrad din Ungaria si Timis din Romania, nu au pierdut ocazia de a-si exprima toata sustinerea fata de Serbia, scotand in evidenta masurile luate pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundatii.
In ceea ce priveste activitatea comuna in euroregiune, dupa 18 ani, Ungaria, Serbia si Romania, inca mai cauta solutii pentru proiectele transfrontaliere, ramase doar pe hartie. Ele arata foarte bine ca idei, insa cand vine vorba de punerea lor in practica, autoritatile din cele trei tari gafaie, politica de vecinatate fiind la capatul listei de prioritati. Drumuri, cai ferate, poduri, canale de irigatii, parcuri industriale, toate fac parte din viziunea comuna a liderilor DKMT.
Reprezentantii judetelor care fac parte din DKMT admit ca multe dintre proiectele propuse in urma cu 18 ani nu sunt nici azi realizate, dar spun ca perspectiva noului ciclu financiar european 2014 – 2020 si fondurile de aderare destinate Serbiei ar putea accelera dezvoltarea relatiilor dintre cele trei tari.
„Noi, cetatenii din Ungaria si Romania, ne-am trezit in zorii unui nou ciclu de finantare la sfarsitul caruia speram sa-i ajungem din urma pe membrii familiei europene din apusul Europei care gratie trecutului istoric si situatiei lor norocoase, se afla din punct de vedere economic si social intr-o situatie mai favorabila. Speram ca la sfarsitul perioadei, atat Romania cat si Ungaria sa fie intr-o situatie mai buna”, a spus Banyai Gabor, presedintele judetului maghiar Bacs-Kiskun la predarea stafetei presedintiei regiunii DKMT. El a facut si o aluzie la centralismul excesiv de care sufera toate cele trei tari si care impiedica proiectele din zona de granita: „Pentru a 18-a oara, cele trei imnuri nationale au rasunat peste ogoare, catre capitalele noastre, transmitandu-le situatia in care ne aflam acum. Incercam sa-i sensibilizam de faptul ca o granita tripla desparte cele trei comunitati”.
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, spune ca in ultimii ani a luat masuri pentru a deschide frontierele cu Romania si Serbia, dar admite ca depinde foarte mult de Ministerul de Interne. „Ne straduim sa facem punctul de trecere a frontierei de la Beba Veche. El va fi deschis temporar, inclusiv pe durata de vara pentru schimburi agricole. In mod deosebit cu Serbia am inceput constructia a catorva puncte de trecere a frontierei la Lunga si Foeni, si sper ca aceste puncte sa poata sa fie deschise permanent”, a declarat seful CJT pentru opinatimisoarei.ro. Asemenea omologului maghiar, el a dat de inteles ca lucrurile se misca incet tot din cauza Bucurestiului: „Ne vom stradui sa poata fi deschise permanent (punctele de frontiera nr.) in functie de posibilitatile Ministerului Administratiei si Internelor, pentru ca este vorba mai mult de personal si oameni are sa poata sa le deserveasca”.
„Sunt lucruri pe care ni le dorim si cred ca din punct de vedere economic , am inceput in acest exercitiu bugetar 2014-2020, cand ne vor fi clarificate fondurile si pe aceasta zona transfrontaliera sa facem cateva proiecte, unul fiind acela de legatura intre Timisoara si Szeged pe cale ferata, infrastructura si trecerea intre cele doua tari, in lcoalitatile apropiate si nu in ultimul rand un centru de prelucrarea a produselor agricole, incepand de la fructe, legume, care sa poata fi realizat in comun, aceasta zona si sa putem participa toate cele trei tari. Cred ca vom gasi solutii si daca vom insista si vom fi consecventi in ceea ce spunem”, a mai declarat Titu Bojin.
Secretarul regiunii autonome Voivodina, Stanislav Bugarski, isi pune sperante in fondurile europene ce vor fi destinate tarii sale. „In ultimul an am realizat multe, lucram la planificarea mijloacelor care ne sunt accesibile din fondurile europene pentru viitoarea perioada de program de 7 ani. Voivodina ca presedintia in exercitiu in urmatorul an va face tot posibilul ca cooperarea interregionala sa fie la un nivel cat mai ridicat”, a spus oficialul inainte de preluarea stafetei la conducerea DKMT.
La Beba Veche, oamenii sunt dezamagiti, dar inca mai spera intr-o minune. Primarul Ioan Bohancanu spune ca amanarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen i-a adus pe localnici la exasperare, insa nu va inceta sa faca demersuri pentru ca granita sa se deschida in dreptul localitatii, indiferent daca tara noastra va intra in Schengen sau nu. „In diminetile seninte, de la Beba Veche se zaresc varfurile blocurilor din Szeged. Suntem atat de aproape si totusi, ca sa ajungem dincolo de granita,trebuie sa facem un ocol de aproape 80 km, prin Cenad, in loc de 2 km cat ne despart de prima localitate, Kubekhaza. Oamenii au nevoie sa iasa din izolare”, explica edilul.
Ca in fiecare an, pata de culoare de la Triplex Confinium au dat-o copiii care s-au intrecut in traditionalul cros. Editia din acest an a fost castigata de sarbul Feher Daniel, la baieti, si de romanca Badas Bogdana, la fete. Daca astazi ei au alergat numai de placere, cand vor creste mari vor alerga cel mai probabil catre alte meleaguri, asta daca autoritatile din cele trei tari nu se pun de acord sa desfaca nordul gordian ce impiedica dezvoltarea zonei.
Pareri
Ar trebui să-i mulțumiți lui Coifan pentru că a creat euroregiunea. Om ca el nu o să mai găsiți!
Si lui H. Ciocarlie si lui T.Toro pentru trecerea de frontiera Cenad-Kisszombor (Mako).
Altfel ar trebui sa mai „calarim” aradul
Tot Coifan a făcut și PTF Cenad-Kiszombor. Cei doi nu au nici un amestec!
de ce sa-i multumim? ce-a facut Coifan pt. Beba-Veche? poate primarul .
Asa ca daca tu l-ai gasit pe Coifan tine-l pt. tine