S-a deschis, in Piata Traian, biroul pentru indrumarea celor care doresc sa reabiliteze fatadele cladirilor istorice din Timisoara prin programul primariei

TIMISOARA. Proprietarii de cladiri monument istoric din Timisoara au la dispozitie un birou unde sunt indrumati cu tot ceea ce au de facut pentru reabilitarea fatadelor. Cu alte cuvinte, vor primi asistenta in cadrul programului de sprijin financiar al Primariei Timisoara.

CITESTE SI: E oficial! Se schimba supraimpozitarea cladirilor neingrijite din Timisoara, dar si regulamentul pentru sprijinirea proprietarilor care vor sa le renoveze. Impozite cu pana la 500% mai mari pentru imobilele degradate 

Biroul se afla in Piata Traian, pe strada Stefan cel Mare nr. 2. Acolo vor fi organizate intalniri cu asociatiile de proprietari din aceste cladiri istorice si va fi oferita consultanta celor interesati sa acceseze fondurile puse la dispozitie de municipalitate.

Va reamintim, Primaria Timisoara va acorda finantare pentru imobilele din zonele Piata Victoriei, Cetate, Iosefin, Fabric. Aceste zone au fost extinse putin fata de vechiul program. Proprietarii vor putea verifica in anexele Regulamentului, daca imobilul in care locuiesc se incadreaza in programul de sprijin financiar.

Toate imobilele istorice care sunt fie monument individual, fie incluse intr-un ansamblu de monumente vor beneficia de:
– 20% din valoarea lucrarilor eligibile,– sub forma de „grant”– finanţare nerambursabila acordata de autoritatea administraţiei publice finanţatoare in cadrul prezentului Program.
– 80% din valoarea lucrarilor eligibile– sub forma de contribuţie financiara – finanţare rambursabila acordata de autoritatea public finanţatoare in cadrul prezentului Program. Sumele vor putea fi restituite in termen de 10 ani, in baza unui contract de ipoteca imobiliara.

Imobilele situate in situri istorice, vor beneficia de :
– 50% din valoarea lucrarilor eligibile, sub forma de contribuţie financiara rambursabila.Sumele vor putea fi restituite in termen de 10 ani, in baza unui contract de finantare.
– 50% valoarea lucrarilor eligibile, sub forma de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din cladirea ce urmeaza a se reabilita prin Program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.

Sunt eligibile lucrarile de reabilitare a fatadei (inclusiv schimbarea tamplariei) si reabilitare a acoperisului (inclusiv sistemul pluvial).

Costul pentru intocmirea documentatiei tehnice este suportat in totalitate de catre proprietarii interesati de participarea in program. Avand in vedere complexitatea documentatiilor tehnice, pentru a veni in sprijinul proprietarilor interesati pentru participarea in Program, Biroul reabilitare cartiere istorice si monumente va asigura suport si consultanta pe durata elaborarii documentatiei.

De asemenea, Biroul va organiza intalniri periodice cu reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din cladirile eligibile sa acceseze acest Program, acestea urmand sa fie anuntate.

Cei interesati de acest program pot cere informatii suplimentare prin e-mail – [email protected] sau la numerele de telefon 0752.224.171 si 0374.555.160, de luni pana vineri, intre orele 9:00 – 16:00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. S-au mai înființat câteva posturi pentru usr-isti !
    Pentru ce este nevoie de acest birou dacă pentru o lucrare de reabilitare a fatadei iti trebuie un ARHITECT care știe exact ce trebuie să faci !
    Imaginați-vă dacă Laie Lăutarul ar fi făcut așa ceva ce ar fi lătrat ziariștii de paie din Timișoara !!

  2. Never say never !!
    TX 🙂

  3. Biroul exista de foarte multi ani in acel loc, cu acelasi scop (cred ca de pe vremea lui Ciuhandu). Nu stiu cat de activi sunt/ au fost sau ce program aveau.
    Asa ca degeaba urlati acum la USR sau la Robu ca are fi infiintat posturi extra.
    Teoretic oanemii aia ar trebui sa stie cum sa te ajute sa navighezi hatisul legislativ local imbecil. Nu stiu cata parte din activitatea lor de consultanta se suprapune peste competentele celor de la Directia Cultura.