S-a descoperit solutia vietii pe Marte si Luna! Reactoare nucleare in miniatura ar putea alimenta coloniile de aici

Oamenii nu vor trai prea curand pe Marte sau pe Luna, insa cercetatorii stiu deja cum o sa rezolve problema electricitatii in coloniile spatiale. Oamenii de stiinta de la Laboratorul National din Idaho din cadrul Departamentului de Energie al SUA au creat o centrala nucleara de marimea unei valize, care poate sa alimenteze pana la opt case. Centrala poate furniza electricitate nu doar pe Terra, dar si pe Luna, pe Martea sau oricare alt loc din cosmos.

In timp ce majoritatea centralelor nucleare genereaza sute sau mii de megavati de electricitate, acest generator portabil va putea furniza doar 40 kilowati. Fiind foarte mic, generatorul portabil poate fi amplasat in cratere sau pestere pe planete nelocuite, de exemplu. in plus, este mult mai usor decat centralele nucleare standard, lucru esential pentru functionarea in spatiu, potrivit cercetatorului James Werner, care se ocupa de acest proiect.

NASA are deja planuri pentru mini-centrala nucleara: ea ar putea alimenta generatoarele de oxigen sau de hidrogen si va incarca vehiculele de transport spatiale.  Echipa va realiza o demonstratie a mini-centralei anul viitor, cand va testa capacitatea sa.

In prezent, astronautii folosesc celulele fotovoltaice – care transforma lumina in energie – pentru alimentarea navetelor spatiale. Din pacate, lumina nu este o sursa viabila in cosmos, asa ca trebuie gasite alte solutii. Energia nucleara este periculoasa si controversata, aici, pe Pamant, avand in vedere accidentele nucleare majore de la Cernobil si Fukushima, care au afectat intreg globul. in spatiu insa, astronautii nu vor fi pusi in pericol de reactorul portabil. „Nu va fi niciun pericol de topire. intrucat puterea lui este mica, este foarte sigur. Daca ar avea orice problema, se inchide singur”, a explicat Werner.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.